Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené
Preskočiť hlavičku portálu

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Ako sa robia oravské korbáčiky? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 > >>

Hodnoť:   mínus indicator plus

Konečne

sa od kňaza dozvedám niečo zaujímavé a poučné.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ľuboš!

Na veľmi malej ploche príspevku si vyjadril ako si na tom. Nemusíš považovať informácie súvisiace s Bohom za zaujímavé - veď máš od Boha slobodnú vôľu a je to Tvoje panské rozhodnutie. Svoje názory môžeš dokonca slobodne vyjadriť - veď je demokracia. Takže: do toho! Napíš Ty niečo zaujímavé, lebo skutočne poučné určite nezvládneš.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Mas

vystizny nick...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

len,chlapče, demokracia, je aj tolerovať ten názor,

Ľuboš to myslel dobre, bez irónie to napísal, ja som na Orave zažil pána farára hrať futbal s chlapcami, bolo to pekné od neho, aj so mnou, nevercom, prehodil pekné slovo,nekázal len kázne a potom nesedel na fare....
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

to si nemusel...

ale nuž... veď aj kňaz je len človek (a ešte keď je zázrivec) ;))
"Neprezradiu" nám priveľa, dokonca vynechal jednu dosť dôležitú technologickú procedúru - miešanie a sciedzanie syra.
To po pridaní syridla po pár hodinkách (1-2) keď sa mlieko "sekne" (podobne ako keď skysne - správne "seknuté" je také, že sa doň lyžica či varecha neponorí a ostane ležať navrchu a po zaborení lýžice zo zlomu vyteká zelenkastá srvátka) treba mlieko vírivým spôsobom varechou premiešať, aby sa zrazený syr rozsekal na kúsočky. Tie treba potom nechať "sadnúť" v srvátke na dno a zlepiť sa do "bochníka" (cca. štvrťhodinku) a srvátku zliať. Potom syrový "bochník" nechať dôkladne stiecť (napr. v handričke, či inom cedidle - pri použití väčšieho hrnca možno stačí stlačiť bochník na jednu stranu dna a nakloniť hrniec na opačnú, nech stečie...). Až teraz prichádza fáza kysnutia syra (správa kyslosť sa dá otestovať aj ochutnaním :))
Tento (dokompletovaný) recept je zaručene zázrivský, ja som už tiež recept rozprával tisíckrát a kadekomu, neviem, či medzi poslucháčmi nebol aj dajaký poľský špión...
:O)~
p.s. pozdravujem nášho zázrivského syrového veľvyslanca na Luníku IX! :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Vdaka za doplnenie,

moja mama ich robi vo velkych hrncoch a nechava odtekat pri nachylenom hrnci. Otcova rodina pochádza z Oravy, terajsieho Polska, mozno tade isiel ten unik informacii :-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

v Novoti a Oravskej Lesnej

tiež robia dobré....
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Styro, srvátka je žinčica..?

A ak nie, tak čo je žinčica..? Viem, že existuje, ale nepil som ju.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

nie som si úplne istý

či je v tomto "celoslovensky" ujednotené názvoslovie, neručím za to. Ale žinčica sa vyrába až odváraním zo "srvátky" ktorú som spomínal. Jej dlhším varením sa "vysuspenduje" na povrchu taká riedka kaša, ktorá sa počas varu sťahuje a zlieva do nádoby. Dá sa piť aj hneď - to je sladká žinčica. Keď sa však nechá postáť skysne a tá sa všeobecne považuje za lepšiu - aj mne viac chutí.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Prosím o radu

Pařený sýr jsem dělala asi 7x. Hned napoprvé se mi podařil a ještě 3x a měla jsem ohromnou radost.Potom však se hrudka úplě rozpustila, sýr se nespojil.Nechala jsem ho kvasit asi tři dny.Můžete mi poradit,kde dělám chybu?Jak poznám tu správnou kyselost. Díky
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Môžeš ma Jozef ubezpečiť, že sa nešúľajú na

nahom stehne, ako tu nedávno tvrdila jedna diskutujúca..?
.
Keď som si to vtedy prečítal, tak sa mi dosť ťažko a zle grglo..
.
;o)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Aj ja niekedy zvyknem takto podpichnut,

to stehno vy vsak muselo mat poriadne vysoku teplotu. Voda, v ktorej sa robia korbaciky je o dost viac teplejsia ako 36 stupnov Celzia. :-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Sugriva

to si asi mylis s kubanskymi cigarami...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Buď si istá,

že keby si vedela receptúry mnohých bežných potravín (ak si citlivá na šúľanie korbáčikov na stehne), tak by si asi dosť hladovala....:o)))
Napr. taká priemyselná receptúra na výrobu párkov.....
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

tiez si myslim:

ak by to aj bola pravda, tak po takom 5-6tom korbaciku by uz aj najnehygienickejsie stehno bolo pomerne nezavadne...:o)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ďakujem Qvix

Keď nabudúce vytiahnem z korbáčika zubami kučeravý chlp (pôvodom spod pazuchy..) tak si tesne predtým, ako vydávim korbáčik aj s príslušenstvom, spomeniem na Tvoje upokojujúce slová..
.
;o)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

ty ma prekvapujes...preco sa redsej nechytis tych horeuvedenych cigar?
.
a co su to prepanajana za stehna co si postretaval vo svojom zivote?!?
.
dnes si damy podpazusie holia tak sa nevyhovaraj!
:o)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Kubánsku cigaru som fajčil iba raz v živote, a môžem prehlásiť, že reakcie okolia boli krajne nevraživé. Spomínali nejaký capí chliev a tchorov, ktorí sú vraj navoňaní frajeri v porovnaní so smradom tej cigary. A okrem toho, po vyfajčení tej "dobroty" som si musel chvíľu poležať, lebo som ju zo zvyku skoro celú vyšlukoval a bolo mi všelijako len nie dobre. Kubánska cigara už v živote nehrozí..
.
Pokiaľ ide o tie stehná - nepoviem viac než to, že ich bolo dosť na to, aby som veľmi presne zistil, kde také stehno začína a končí..
.
Keď si predstavím drobnú láskavú starenku povedzme z Oravy, ako si trasľavým hláskom pospevuje nejakú pesničku a pritom krehkou stareckou rukou šúľa na vychudnutom stehne korbáčiky - no..
Neverím, že si predtým vyholila podpazušie. A že si depiluje končatiny - to už si vôbec nedokážem predstaviť..
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

jasne: stehno zacina a konci. ale starenky pri sulani (cigar!!!) urcite nevyuzivaju celu plochu stehna, len bezpecnu zonu. daj sa presvedcit. ziadne kucerave chlpy! esteraz si precitaj clanok a Styrov komentar a nenechaj si pokazit chut nepravdivymi predstavami. kup si korbaciky a opakuj si: ziadne stehno, maximalne tak gumena zastera!
:o)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Tak dobre Qvix..

Len dúfam, že na svoju dôverčivosť nedoplatím. Kúpim si korbáčiky - ale tá zariekavacia formulka je dosť dlhá, nemyslíš..?
.
;o)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

idea

Mozno korbacovanie zname z minulosti bola len taka slovenska varianta depilacie. Kazdy den sa clovek dozvie nieco nove :D
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Sugriva

To kubanske cigary, videl som film:))) Pri tabaku by mi to nevadilo, ale kapusta sa siape holymi nohami, vraj, na Zahori. Mam rad kapustu.:), ale volakedy ma ta predstava znechucovala. Ktovie, ci sa to este v niektorych rodinach robi, takto. Asi uz nie.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Dnes mám na obed naplánovaný segedínsky guláš..

Čo už..
.
Zjem ho tak, ako sa konzumuje rybací tuk. Zavriem oči a zapchám si nos..
.
;o)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ked uz tak, pridam aj ja:

Idem plnit papriku s rajcinovou omackou, syn ju ma "velice" rad. Dobru chut! Ech, taky dobry Szekelsky gulas, dlho som ho nejedol...:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

No to som mala kam vpalit! ;o)

Korbaciky, cigary, kysla kapusta... chlapi, nerobte frasku z takych posvatnych veci, juj. A mimochodom, vedeli ste, akej nahode vdacime za vynajdenie "segedinu"? To v r. 1846 vpalil do jedneho hostinca v Pesti stamgast menom Jozsef Szekely, bolo pred zaverecnou, ale bol hladny ako pef a v kuchyni mali len trochu perkeltu a kyslu kapustu. Tak si to kazal zohriat pomiesane a bolo.
 

1 2 3 > >>

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho