reklama

Megablbosť Fica pri referende o utečencoch a kto je skutočne zodpovedný?

Na začiatku treba povedať, že téma utečenci sa neotvorila najlepšie. Hlasovanie europoslancov o povinných kvótach spustilo vlnu kritiky. A musím povedať, že oprávnenú. Ide totiž o zásadný vplyv na rozhodovanie suverénnych štátov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Dnes sme v situácii, že všetky parlamentné strany odmietajú povinné kvóty. Toto nás spája naprieč politickým spektrom, to čo nás ale nespája, je riešenie situácie. Premiér Fico vo svojom prejave mal aj pár zaujímavých riešení ako napríklad vytvorenie utečeneckých táboroch v severnej Afrike, aby sme už priamo tam utečencom pomáhali. Toto podporím kedykoľvek ruka v ruke so zvýšenou ochranou hraníc členských štátov EÚ, najmä Grécka a Talianska. To, čo však premiér úplne prehnal je, že ak sa kvóty v EÚ schvália, čo dnes vieme, že sa tak nestalo, tak usporiada referendum. Táto megablbosť, lebo inak sa to nedá povedať, iba dokazuje, že je naozaj majster populizmu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zodpovednosť nesie Smer, HZDS, SNS a SMK.

Po prvé, referendum nie je v rámci európskej legislatívy záväzné, čiže by sme len vyhodili sedem miliónov eur na predvolebnú kampaň Smeru, ktorá riešenie neponúka. Po druhé, bol to práve Fico spolu s HZDS, SNS a SMK, kto schválil Lisabonskú zmluvu. Tá odňala právo veta členským krajinám EÚ pri azylovej politike. To znamená, že keby bolo Slovensko na Európskej rade prehlasované, tak kvóty by boli platné aj na Slovensku. A to aj vďaka Smeru, SNS, HZDS a SMK ktoré spoločne schválili Lisabonskú zmluvu.

Riešenia sú známe dlho.

Chcem podotknúť, že KDH sa už dlhšie zaoberá pomocou ľuďom v Iraku a Sýrii. Predseda KDH Ján Figeľ pozval na Slovensko aj patriarchu melchitských kresťanov z Damašku Gregoriosa III., ktorý prezentoval pri svojej oficiálnej návšteve aj riešenia tejto neľahkej situácie. Už pred mesiacom na celú situáciu patriarcha upozorňoval, že treba urýchlene pomôcť ľuďom v severnej Afrike a nie prijímať ekonomických migrantov. Ich prijatím totiž berieme budúcnosť celému regiónu, lebo to je to najcennejšie, čo tam majú. Ide na pomery týchto krajín o vzdelaných a bohatších ľudí, ktorí majú skúsenosť s dialógom medzi kultúrami, preto bez týchto ľudí bude perspektíva regiónu nízka. Samozrejme, že o utečencoch sa treba postarať, ale len dočasne, pokiaľ sa nevrátia do svojich krajín. Škoda, že Smer sa tomu vtedy nevenoval, možno by sme nemuseli veci hasiť na poslednú chvíľu.

Pavol Abrhan

Pavol Abrhan

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Poslanec NR SR a predseda poslaneckého klubu KDH v NR SR. Pôsobím vo výbore pre kultúru a médiá a som predsedom výboru na kontrolu činnosti SIS. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu