reklama

O tom, ako hrubé črevo zachránilo Vianoce

Prehltnúť alebo vypľuť... Snubný prsteň.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Spomenul som si ešte na jeden vianočný večierok. Bola to predvianočná kapustnica. Stretli sme sa asi pätnásti a všetko jedlo aj pitie platilo vedenie. Takmer hneď po príchode si Dávid Sovák nenápadne naplnil ploskačku rumom. Buď sa chystal robiť Be-Be guľky alebo prežíval osamotené Vianoce.

Kapustnica bola dobrá. Len kapusta mohla byť kyslejšia a klobása pikantnejšia. Ale všetko ostatné prebiehalo pokojne. Dušan Regina nám dokonca ukázal zásnubný prsteň, ktorý kúpil svojej priateľke. Vraj ju po večeri, pri sviečkach, pod vianočným stromčekom chce prekvapiť a požiadať o ruku. Dušanovi asi pred ôsmimi mesiacmi zvýšili plat a on uznal, že je čas usadiť sa. Prsteň bol pekný, z bieleho zlata s takým elegantným štvorcovým diamantíkom. Ako sme tak sedeli okolo stola, Dušan ku každému prišiel a ukázal nám šperk z blízka. Mali sme z neho radosť, no trochu sme závideli, že má taký rozpočet. Jakub svojej priateľke kúpil na Vianoce snežítko. A to spolu žili dlhšie, ako Dušan s tou svojou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Plynuli minúty kapustnica pomaly mizla, promile pribúdali a niekto dostal nápad, že budeme spievať Vianočné koledy. Ondrej Jakab začal: „We wish you a Merry Christmas, we wish you a Merry Christmas.“

No do toho hneď skočil Peťo a povedal, že čo to je za nezmysel, aby sme spievali anglickú koledu.

Petrovičová mi šepla, že to je pekná blbosť, veď tá koleda môže byť aj z Austrálie. Ja som sa len usmial.

Všetkým to trochu skazilo náladu a už sa nespievalo. K tomu sa ešte pridal starý Hergeš o ktorom nikto nevedel, že sa ukáže. Podľa mňa ho nikto ani nepozýval. Začal s tým starým stokrát obohratým, dnešná mládež je skazená a nechápe Vianoce, lebo sa sem valia americké hodnoty kapitalizmu  a Vianoce, už nie sú to, čo bývali. Nezabudol pridať, že za komunizmu bolo lepšie. Neviem, mne sa americký gýč na Vianoce páči a mám rád aj mandarínky, ktoré sa vraj za komunistov nedali zohnať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Potom však z ničoho nič, na plné hrdlo, začal Dávid (značne intoxikovaný) spievať: „Jéeeežíiškúúú miláááčkúúú. Ja ťa budem kolenbááť.“

Všetkých to rozosmialo a pridali sa. Znovu sa začala zábava.

„Tichóóóó,“ skríkol Dušan, „nikto sa nehýbte! Zmizol mi prsteň.“

Všetci sme sa usilovne pustili do hľadania. Naozaj za celý rok sme nevynaložili toľko námahy, ako pri pátraní po prsteni. Neskôr, na seba ľudia začali hádzať zlé pohľady a tak musel každý ukázať vrecká a Dušan všetkých prehľadal.

„Zobral ho Martin! Videla som, ako sa na ten prsteň pozerá,“ vyhlásila Andrea.

„Ja určite nie! Ak ho niekto zobral, tak Andrea, lebo je zatrpknutá, že jej frajer ju ešte o ruku nepožiadal,“ vrátil jej to Martin.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Dobre ja už to nevydržím,“ zakričala Ľubka, „bola som to ja! Neukradla som ho. Musel spadnúť do tej polievky a keď som si pridávala, asi som ho nabrala. Keď som ho mala v ústach myslela som si, že to je kosť, no keď som zistila, čo to je, strašne som sa hanbila, spanikárila som a zhltla som ho. VEĽMI MA TO MRZÍ.“

V miestnosti vypukol taký smiech, že by zobudil aj mŕtveho. Všetci sa rehotali, Ľubka plakala a Dušan neveriacky krútil hlavou. Martin s Andreou sa pomerili.

Asi o dva dni si Dušan našiel na stole škatuľku, v ktorej bol prsteň s listom:

Veľmi ma to mrzí. Prsteň je nádherný.

Tvoja priateľka má veľké šťastie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ešte raz sa ospravedlňujem. Ľubka.

Neviem, ktorým prsteňom Dušan požiadal o ruku svoju milú, ale naozaj tie Vianoce pokľakol pod stromčekom. Zobrali sa a sú stále svoji. Ak sa tie Vianoce stal zázrak, tak mal meno Ľubkin tráviaci trakt.

Ako povedal klasik, z hovna bič neupletieš. Ale ktovie, čo sa v ňom môže skrývať.

Adam Sedláček

Adam Sedláček

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  58x

Čo všetko sa môže stať v robote ak usilovne nepracujete? Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu