reklama

Slovenskí dobrovoľníci menia svet k lepšiemu

Medzi tých, ktorí priniesli svoje zručnosti do zahraničia, boli aj dobrovoľníci Martin Pavelka a Nikola Bartošová.

Slovenskí dobrovoľníci menia svet k lepšiemu
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Prostredníctvom európskeho programu humanitárneho dobrovoľníctva EU Aid Volunteers, sme vyslali 10 expertných dobrovoľníkov do štyroch nízkopríjmových krajín za hranicami EÚ - Albánska, Gruzínska, Turecka a Ugandy. Dobrovoľníci pôsobili v partnerských organizáciách, pričom ich cieľom bolo okrem posilňovania kapacít hostiteľských organizácií a odovzdávania skúseností, aj priama práca s prijímateľmi pomoci.

Medzi tých, ktorí priniesli svoje zručnosti do zahraničia, boli aj Slovák Martin Pavelka, ktorý si za svoje dva a pol ročné pôsobenie v Turecku odniesol ocenenie „Dobrovoľník roka“. Martin pôsobil v organizácii Small Projects Istanbul (SPI) ako koordinátor projektov a dobrovoľníkov v komunitnom centre pre sýrske utečenecké rodiny. Ako sám vraví: „Byť priamo v centre diania mi umožnil spoznať príbehy ľudí, porozumieť ich potrebám, a nachádzať riešenia, ktoré by zmiernili ich každodenné utrpenie. Spolu s tímom SPI sa nám podarilo zrealizovať projekty zamerané na vzdelávanie detí a mládeže, psychosociálnu pomoc a rozvoj digitálnych zručností.“ Martin taktiež koordinoval projekty v sociálnom podniku Muhra, v ktorom utečenkine ručne vyrábajú náušnice a doplnky. Zisk z predaja ide priamo umelkyniam a ich rodinám. „Teší ma, že práve vďaka sérii školení sa tieto talentované remeselníčky naučili nové výrobné techniky, ktoré im umožnili rozšíriť svoje portfólio výrobkov a zvýšiť tak zisk z predaja.“ Dobrovoľníctvo odporúča každému, a opisuje ho ako skvelé prepojenie príjemného s užitočným: „Humanitárne dobrovoľníctvo mi umožnilo robiť zmysluplnú činnosť a pomáhať tam, kde je to potrebné, a zároveň si rozvíjať vlastné zručnosti.“

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Martin pôsobil dva a pol roka v tureckej organizácii Small Projects Istanbul, kde sa venoval práci so sýrskymi komunitami.
Martin pôsobil dva a pol roka v tureckej organizácii Small Projects Istanbul, kde sa venoval práci so sýrskymi komunitami.  (zdroj: archív M. Pavelku)

Martin nebol jediným Slovákom, ktorého sme vyslali. Dobrovoľníčka Nikola Bartošová zamierila do Afriky a v hlavnom meste Ugandy, Kampale, strávila päť mesiacov. V komunitnej knižnici organizácie Masanafu Child and Family Support pôsobila ako rozvojová pracovníčka v oblasti vzdelávania. „Mojou úlohou bolo naštartovať aktivity v miestnej knižnici, ktorá bola dlhodobo zavretá z dôvodu pandémie Covid-19, a prilákať naspäť mladých čitateľov, čo sa nám aj podarilo,“ objasnila Nikola. „Organizácia, v ktorej som pôsobila, sa venovala aj práci so zdravotne znevýhodnenými deťmi, pre ktoré sme pripravovali špeciálne vzdelávacie aktivity. Bola som dojatá, keď nám tieto deti povedali, že sme do ich životov opäť priniesli radosť.“ 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Dobrovoľníčka Nikola Bartošová počas vzdelávacích aktivít v Kampale.
Dobrovoľníčka Nikola Bartošová počas vzdelávacích aktivít v Kampale. (zdroj: Archív ADRA Slovensko)

Projekt bol financovaný Európskou komisiou a spolufinancovaný zo zdrojov Oficiálnej rozvojovej pomoci SR, a na jeho úspešnej implementácii spolupracovala ADRA s dvoma európskymi organizáciami - ADICE (Francúzsko), a MONDO (Estónsko).

Nové zahraničné projekty pre dobrovoľníkov už onedlho

Ukončenie projektu však neznamená koniec zahraničných príležitostí pre európsku mládež. Záujemcovia o dobrovoľníctvo sa môžu uchádzať o dobrovoľnícke pozície v projektoch Európskeho zboru solidarity, ktorý bude aj naďalej ponúkať možnosť humanitárneho dobrovoľníctva v nízkopríjmových krajinách. Viac informácií o projekte a podmienkach účasti na: https://youth.europa.eu/solidarity_sk

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V oblasti vysielania dobrovoľníkov do nízkopríjmových krajín máme dlhoročné skúsenosti a to vďaka podpore zo strany Oficiálnej rozvojovej pomoci SR. Prostredníctvom SlovakAid grantov sme vyslali desiatky dobrovoľníkov, pričom štyria z nich získali ocenenie „Dobrovoľník roka“. Iným nebude ani roku 2023, keď ADRA vyšle ďalších troch dobrovoľníkov do partnerských organizácií v Albánsku a Srbsku.

Pomoc je potrebná aj na Slovensku

Záujemcovia o dobrovoľníctvo na Slovensku sa môžu zapojiť do pomoci ukrajinským odídencom v Mieste humanitárnej pomoci „Kto pomôže Ukrajine Aupark,“ ktoré im poskytuje materiálnu pomoc a poradenské služby. Pomoc dobrovoľníkov je taktiež vítaná aj v ôsmych ADRA DobroCentrách, ktoré sa venujú pomoci znevýhodneným komunitám v Bratislave, Piešťanoch, Trenčíne, Banskej Bystrici, Martine, Liptovskom Hrádku, Gerlachove a Košiciach.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pomáhame taktiež ľuďom zasiahnutým vojnou na Ukrajine, zvyšuje potravinovú sebestačnosť utečencov v Ugande, buduje vodovodnú a sanitačnú infraštruktúru v Libanone, a pomáha v krízových oblastiach zasiahnutých prírodnými katastrofami.

Podporte našu činnosť a zapojte sa tak do pomoci núdznym prostredníctvom dobročinného daru. Stačí navštíviť ADRA HelpShop a vybrať si produkt alebo službu, ktorú chcete darovať. Pomôcť môžete aj prostredníctvom finančnej podpory, a poskytnutím materiálnej pomoci.

SlovakAid
SlovakAid (zdroj: SlovakAid)
ADRA Slovensko

ADRA Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  27x

Už 29 rokov poskytujeme humanitárnu pomoc ľuďom v núdzi. Začítajte sa do našich príbehov z terénu a pomáhajte s nami! Zoznam autorových rubrík:  LibanonSrbskoUgandaUkrajinaNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu