reklama

V roku 2022 pôjdu do dôchodku tisícky ľudí. Ste pripravené a pripravení?

Druhopilierových dôchodcov nie je ešte veľa, ale pripraviť sa treba. Takže – ako žiadať o dôchodok z druhého piliera.

V roku 2022 pôjdu do dôchodku tisícky ľudí. Ste pripravené a pripravení?
(Zdroj: freepik.com)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Dôchodkový vek závisí od dátumu narodenia, počtu vychovaných detí a v niektorých prípadoch aj od typu zamestnania.  V roku 2022 dosiahnu dôchodkový vek muži a ženy narodení od 1. 3. do 31. 12. 1959, ako aj niektoré neskôr narodené matky  viacerých detí či bývalé rizikové profesie.

Ak ste sporiteľom v druhom pilieri a dosiahli ste dôchodkový vek, praktická rada znie:

-          Môžete požiadať o dôchodok z druhého piliera a rozhodnúť sa pre

o   doživotný dôchodok

o   dočasný dôchodok

o   programový výber

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

-          Môžete nechať svoje úspory naďalej zhodnocovať v DSS; prípadne si vyberať len výnos z investovania

1.       Kde žiadať o dôchodok z druhého piliera?

O starobný dôchodok z druhého piliera môžete bezplatne požiadať v Sociálnej poisťovni alebo v dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS-ke), v ktorej si sporíte.

Žiadosť  podávate  v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého pobytu. Ak sa tam zo zdravotných dôvodov nemôžete dostaviť, žiadosť podávate v pobočke podľa miesta prechodného pobytu.  Sporitelia, ktorí nemajú na Slovensku trvalý pobyt, žiadajú o dôchodok z druhého piliera na ústredí Sociálnej poisťovne v Bratislave.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2. Kedy požiadať o dôchodok z druhého piliera?

Najskôr 30 dní pred dovŕšením vášho dôchodkového veku.

Odporúčame vám však žiadať o dôchodok z druhého piliera v čase, keď vám je už priznaný dôchodok z prvého piliera. Do posudzovania vašich nárokov na programový výber z druhého piliera totiž vstupuje informácia o výške všetkých vašich poberaných dôchodkov, ak ich už máte priznané, vybavenie žiadosti sa urýchli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak si chcete overiť svoj dôchodkový vek, použite na webovej stránke Sociálnej poisťovne kalkulačku Výpočet dôchodkového veku!

3.       Aké máte úspory v druhom pilieri?

Na základe vašej požiadavky Sociálna poisťovňa alebo DSS-ka zadajú pokyn na vydanie tzv. certifikátu prostredníctvom ponukového systému.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Do troch pracovných dní vystaví DSS-ka, v ktorej si sporíte, elektronické potvrdenie – certifikát o výške vašej aktuálne nasporenej sumy.

4.       Čo je to ponukový list?

Na základe certifikátu o nasporenej sume komerčné poisťovne a DSS-ky vyhotovia ponuku pre budúceho dôchodcu. Zvyčajne sa môžete rozhodnúť medzi doživotným alebo dočasným starobným dôchodkom alebo programovým výberom. Konkrétne ponuky dôchodkov vám Sociálna poisťovňa pošle v ponukovom liste.

Platnosť ponúk v ponukovom liste je 30 dní.

5.       Dostal som ponukový list. Čo ďalej?

Ak sa rozhodnete pre poberanie doživotného alebo dočasného dôchodku, ako je uvedené v ponuke, je potrebné ísť do konkrétnej komerčnej poisťovne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak chcete uskutočniť programový výber, potom je potrebné navštíviť vybranú DSS-ku.  V týchto spoločnostiach s vami dohodnú ďalší postup.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

6.       Vypláca sa predčasný starobný dôchodok z druhého piliera?

Áno. Ak vám je už predčasný starobný dôchodok z prvého piliera priznaný, môžete o ten druhopilierový žiadať aj v DSS-ke.

Ak vám ešte predčasný starobný dôchodok z prvého piliera nebol priznaný, o predčasný starobný dôchodok z druhého piliera môžete požiadať len v Sociálnej poisťovni. Je potrebné, aby vám do dovŕšenia dôchodkového veku chýbali najviac dva roky, aby ste mali aspoň 15 rokov dôchodkového poistenia a aby výška predčasného starobného dôchodku z prvého piliera v súčte s výškou doživotného predčasného starobného dôchodku z druhého piliera bola aspoň 1,2-násobok životného minima.

7.       Platili ste si dobrovoľné príspevky?

V prípade, ak ste si platili do druhého piliera aj  dobrovoľné príspevky, v žiadosti o dôchodok máte možnosť rozhodnúť, či tieto príspevky, prípade ich časť, chcete zahrnúť do certifikátu. Môžete si ich vyberať aj v hotovosti alebo ich nechať ďalej výhodne zhodnocovať v DSS-ke.

8.       Na čo nezabudnúť v žiadosti o dôchodok z druhého piliera?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V žiadosti je potrebné určiť, akou formou vám bude doručený ponukový list – elektronicky e-mailom alebo listinne na vašu adresu.

Pamätajte aj na to, že pokyn na vydanie certifikátu nie je možné žiadať v čase prestupu do inej DSS-ky.

Obrázok blogu

Michaela Floreková, manažérka oddelenia dôchodkovej stratégie, NN poisťovňa a dôchodkové spoločnosti

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  52x

V druhom pilieri si na svoje dôchodky sporí viac ako 1,8 milióna občanov a úlohou dôchodkových správcovských spoločností je zodpovedná správa úspor. A komunikácia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

reklama

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu