reklama

Vďačnosť = pohladenie duše

Ako začať nový deň? Ako sa tešiť na každý deň ? Našla som výborný návod: „Zobudiť sa a byť vďačný.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Je november, mesiac, ktorý sa začína spomienkami. Spomíname na našich blízkych, ktorí tu už s nami nie sú. Radi spomíname na vzácne dni, momenty, ktoré sme spolu zažili a niekde za tými spomienkami je pocit nostalgie, ale aj vďačnosti.

Vďačnosť - Zamýšľali ste sa niekedy aká by bola Vaša definícia toho slova?

Často používame zvolanie ako: „Chvála Bohu, že...“ alebo „Super“ alebo „To je dobre, že“ ..... je to podvedomý prejav vďačnosti, ktorý takto vyjadríme slovom, samozrejme tam patrí aj slovo „ďakujem“.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vďačnosť v nás vyvoláva príjemné pocity, je to ako pohladenie duše.... Stačí len chcieť a môžeme tento pocit prežívať každý deň. Vytvorme si tento rituál pohladenia duše.... Vychutnajme si tento pocit každý deň, veď je to náš deň. Nájdime si chvíľku (napr. večer), ktorá bude len naša. Môžeme vedome vyjadriť vďaku za všetko čo máme, čo sa nám podarilo. Veci hmatateľné, aj nehmatateľné. Je to o nás.

Máme myseľ – naše vedomosti, schopnosti, zručnosti, talent. Napr.: Čo všetko dokážem uvariť pre svojich blízkych, ako sa teším keď im chutí?

Máme naše srdcové záležitosti – lásku, sny, túžby. Práve sa nachádzame na nejakom mieste. Určite chceme mať náš domov, tá opojná vôňa domova, kde sa každý rád vracia – aký je pocit?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Máme naše telo – každý deň nám robí službu prostredníctvom množstva úkonov, ktoré berieme ako samozrejmosť. Zoberme si napr. naše ruky. Čo všetko dokážeme vďaka našim rukám? Dokážeme pohladiť, objať – aký je to pocit?

Máme naše duchovno – viera, že existuje spojenie medzi nami a niečím „vyšším“, zmysel nášho života. Aj vďaka tomu mám tento krásny deň a možnosť vyjadriť svoju vďaku.

Je na nás, či nám bude stačiť úvaha v našom vnútri alebo to dáme aj von zo seba. Môžeme byť kreatívni a vytvoriť si:

  1.  Kalendár vďačnosti: každý deň si napíšeme za čo/za koho sme vďační.

  2. Strom vďačnosti: na veľký výkres si nakreslíme strom a môžeme mu pridať každý deň jeden list, na ktorom bude napísané za čo sme vďační.

  3. Krčah vďačnosti: každý deň doň vložíme lístok, na ktorom bude napísané čo pekné sme prežili a za čo sme vďační.

Napíšme a prežime naplno emócie, ktoré pocit vďaky prináša.

Mnohí známi ľudia, duchovní, ale aj vedci sa zaoberali touto témou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Profesor Robert Emmons ( Univerzita Kalifornia, Davis) je jedným z tých, ktorý robil výskum na tému „Vďačnosť“, dáva takúto odpoveď na otázku načo je vďačnosť dobrá:

  1. Vďačnosť nám umožňuje oslavovať prítomnosť.

  2. Vďačnosť blokuje toxické emócie (závisť, zlosť, ľútosť, depresia, úzkosť).

  3. Vďační ľudia sú odolnejší voči stresu.

  4. Vďačnosť posilňuje sociálne väzby, naše sebavedomie, sebahodnotu.

Ďakujem, že ste si našli čas a prečítali tento príspevok dokonca.

Teším sa, že sa tu opäť stretneme.

Prajem pohodový deň,

Agnes

Agnes Klocoková

Agnes Klocoková

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som fanúšičkou školy života. Je to super škola, dvere sú stále otvorené. Má farbu akú chcete, učitelia sú rôzneho veku, stále sú tam. Je na nás, od koho sa chceme učiť. Vyberáme si čo sa chceme učiť, ak nechceme, tak sa neučíme. Môžeme tam dokonca aj učiť. Do školy života chodíme každý deň a niekedy ani nevieme, že tam sme. Veľmi rada by som sa podelila o svoje myšlienky, poznatky, ktoré mi táto škola každý deň ponúka, a ktoré mi pomáhajú získať pohodu v mojej mysli a duši. Angličania to nazývajú „Share Training“ – zdieľanie, ktoré môže pomôcť druhým, ale hlavne osobe, ktorá svoje vedomosti, myšlienky zdieľa. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu