reklama

Po roku opäť Afrika

Na skok sme sa pozreli aj do susednej Zambie. Nemali sme pri sebe cestovné pasy, no to vôbec nebol pre nikoho problém

Po roku opäť Afrika
V Zimbabwe je jednoduché stať sa aj miliardárom (Zdroj: photoandtraveling.com / Aleš Tvrdý)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Stojím na autobusovej zastávke v Kysuckom Lieskovci.
Je ráno a ja po roku opäť vyrážam do Afriky. Vedľa mňa sú 4 staršie ženy. Po pároch sa spolu rozprávajú. Majú niečo spoločné. Všetky sa sťažujú. Je jedno na čo, no stále je niečo zlé. Jedna dlho čakala u lekára. Ďalšia mala problém so sestričkou. Ďalšia niečo s bicyklom a tá posledná narieka nad tým, že v Lidli nemajú nejaké rožky, ale len obyčajné. Všetko je bezpochybne na prd.
V autobuse počúvam náhodných ľudí. Sťažujú sa. „Matovič je ...,zlatí komunisti..., všetci nech idú do ..., šofér je.... No a takto to išlo celú cestu až som radšej vystúpil skôr ako som plánoval.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Pohraničné mestečko pri vodopádoch má rovnaký názov
Pohraničné mestečko pri vodopádoch má rovnaký názov (zdroj: photoandtraveling.com / Aleš Tvrdý)

Konečne som v malom mestečku, v Zimbabwe. Po minuloročných skúsenostiach, v Afrike, si radšej hneď zisťujem ako to je s bezpečnosťou v uliciach. Dostávam hneď tipy: Cez deň je to ok, ale večer radšej nechoď po uliciach. Napadá mi, že kvôli ľuďom, aby ma neokradli. Omyl. Je to kvôli divokým zverom, aby ma nenapadli. Večer sa voľne potulujú po okolí a mohli by mi vyrobiť nepríjemnosti.

Idem sa teda prejsť po okolí. Ľudia sa na mňa usmievajú. Mávajú na pozdrav a prihovárajú sa nám. Sú veľmi milí. Keď na nás vidia, že sa akosi motáme, tak nám hneď núkajú pomoc. Zadarmo.
Áno, sú to černosi (pre všetkých, ktorí to stále nepochopili, že ľudia sú stále ľudia, aj keď nie sú bieli).

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Hranica medzi Zimbabwe a Zambiou je rieka Zambezi
Hranica medzi Zimbabwe a Zambiou je rieka Zambezi (zdroj: photoandtraveling.com / Aleš Tvrdý)

Kráčame do kopca a dobehneme staršieho pána. Ten, spotený, a unavený po celom dni, tlačí kopcovito naložený bicykel. Určite to mal ťažké. Ako prechádzame okolo neho, tak sa na nás usmeje a pozdraví nás. Odzdravíme a usmejeme sa aj my. Chlapík nám zaželá ešte pár pekných slov a spokojne tlačí ten kopcovito naložený bicykel.

Aby si tu ľudia zarobili, sa musia veru poriadne „obracať“. Neskôr premýšľam o tých tetulách, čo sa sťažovali na zastávke a aj o tom chlapíkovi s bicyklom. Niekto si pohodlne sadne do autobusu a ide si nakúpiť do veľkého obchodu, v meste. Aj tak to nestačí a sústavne sa sťažuje. Niekto ledva tlačí bicykel, po dlhom dni predávania na ulici a ešte stále ma energiu, na rozdávanie úsmevov a dobrej nálady. Moja mama mala pravdu, keď mi povedala, že černosi sú iní, ako my belosi. Asi preto nie je spokojná s tým, že moja partnerka je černoška a nie biela ako ja.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
O predošlých cestách píšem aj vo svojej knihe Cestovateľ
O predošlých cestách píšem aj vo svojej knihe Cestovateľ (zdroj: photoandtraveling.com / Aleš Tvrdý)

Stačí!

V Zimbabwe sme si chceli pozrieť iba Viktoriíne vodopády. Mala to byť taká malá odbočka na našej ceste. To sa podarilo a okrem toho sme stihli aj niečo navyše. Navštívili sme základnú školu, v malej dedinke, neďaleko mesta Victoria Falls. Hej, volá sa rovnako, ako vodopády. Vodopády však všetci volajú len skrátene „VicFalls“.

Deti v škole boli úžasné. Tak to bolo zatiaľ vždy, nech som navštívil školu v Afrike, Oceánii, Ázii alebo na Slovensku. To sú proste deti. Vodopády boli takisto top. Tešil som sa na ne a tiež nesklamali. Boli sme na nich v období, keď tam nie je až tak veľa vody. Aj tak to stálo za to, ale pozrel by som si ch aj vtedy, keď sú plné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vodopády Victoria Falls zo strany v Zimbabwe
Vodopády Victoria Falls zo strany v Zimbabwe (zdroj: photoandtraveling.com / Aleš Tvrdý)

Na skok sme sa pozreli aj do susednej Zambie. Nemali sme pri sebe cestovné pasy, no to vôbec nebol problém. Colníci aj vojaci boli skvelí. Vlastne všetci ľudia, ktorých sme tu zatiaľ stretli, boli fantastickí. Toto je celkom iná Afrika, ako tá, ktorú som zažil minulý rok v JAR.

Cestou z vodopádou som kráčal po ceste sám. Po chvíli sa ku mne pridal nejaký chlapík. Klasika, začal mi ponúkať na predaj rôzne suveníry. Poďakoval som sa mu ako mnohým pred ním aj po ňom. Kráčal však so mnou a dali sme sa do reči. Rozprával mi o živote v jeho krajine (Zimbabwe). Spýtal som sa ako sa volá. Jeho meno je „Enough“(po anglicko to je slovo znamenajúce „Stačí-alebo už dosť“).

V Zimbabwe je jednoduché stať sa aj miliardárom
V Zimbabwe je jednoduché stať sa aj miliardárom (zdroj: photoandtraveling.com / Aleš Tvrdý)

Neudržal som sa a začal som sa veľmi smiať. Prišlo mi to meno veľmi vtipné. Pýtam sa ho ako k tomu menu prišiel. Či si ho vybral sám, lebo som sa za tých pár dní zoznámil s viacerými zaujímavými menami (Polite, Proud, Blessing...). Môj nový kamoš mi hovorí, že mu to meno dala jeho mama. Samozrejme sa pýtam, prečo mu také nezvyčajné meno vybrala. On na to s úsmevom hovorí:
„Mám šesť súrodencov. Ja som teda siedmy. Mama už nechcela ďalšie dieťa a tak, keď som sa narodil, povedala môjmu otcovi dosť! „Stačí!“ (Čiže „Enough!“).

Plán na ďalšie dni máme jasný. Presunúť sa do ďalšej krajiny, kde sa už zdržíme dlhšie. Ideme do Botswany

Ďalšie fotografie a videá nájdeš na mojom blogu o cestovaní photoandtraveling.com. Okrem toho tam nájdeš aj mnoho ďalších článkov z rôznych destinácií naprieč celou planétou.

Aleš Tvrdý

Aleš Tvrdý

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  109
  •  | 
  • Páči sa:  288x

Už je to niekoľko rokov dozadu, čo som pochopil, že cestovanie ma robí šťastným. Ba dokonca, je to moja vášeň a tá najlepšia škola životom. Neodmysliteľnou súčasťou mojich ciest je aj fotoaparát a práve prostredníctvom svojich záberov sa snažím každému ukázať, že cestovanie je dostupné pre každého. Preto som pred pár rokmi založil cestovateľský blog photoandtraveling.com kde sa snažím podeliť o svoje zážitky a skúsenosti z ciest. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu