reklama

Banská Bystrica privíta filmový festival Inakosť

Ako sme vás už informovali, dnes (piatok 22. februára) sa v Banskej Bystrici začína Filmový festival inakosti(FFi), ktorý prinesie do Múzea SNP prehliadku divácky najobľúbenejších titulov z predošlých ročníkov FFi. Festival sa koná v rámci Mesiaca LGBTI histórie a jeho úvodným filmom je Coming Out (r. Heiner Carow, Nemecko, 1989). Sprievodným programom dvojdňového festivalu bude sobotňajšia diskusia s koordinátorkou LGBT skupiny Amnesty International Slovensko Jelou Dobošovou a výkonným riaditeľom Iniciatívy Inakosť Martinom Mackom. Záštitu nad diskusiou prevzali Amnesty International (AI) Slovensko a Banskobystrická univerzitná skupina AI (BUS AI). Obidvoch sme krátko pred banskobystrickými ozvenami FFi 2013 vyspovedali.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)
Obrázok blogu

Akým prípadom porušenia ľudských práv LGBTI (lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych) osôb sa venuje Amnesty International?

Jela Dobošová: Amnesty International v súčasnosti sleduje päť rôznych prípadov porušovania práv LGBTI ľudí. V dvoch prípadoch ide o vraždy, kde sa Amnesty International snaží vplývať na vyšetrovanie, jeho kvalitu a rýchlosť a tiež spravodlivé rozsudky. V jednom ide o zavraždenú juhoafrickú lesbickú LGBTI aktivistku Noxolo Nogwaza a v druhom prípade o domnelého geja Michaila Stojanova z Bulharska. Tretí prípad je znovu uväznený Kamerunčan Jean-Claude Mdebe, ktorý si odpykáva trest za zaslanie krátkej správy „mám ťa rád" priateľovi. V posledných dvoch prípadoch sa Amnesty International snaží pomocou podpory svojich sympatizantiek a sympatizantov tlačiť na vlády Ugandy a Ruska. Tieto krajiny v súčasnosti rozhodujú o zákonoch, ktoré by kriminalizovali homosexualitu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V čom spočíva činnosť AI v tejto oblasti na Slovensku?

Jela Dobošová: Amnesty International Slovensko, okrem spolupráce s ostatnými národnými štruktúrami na už spomínaných prípadoch, podporovala LGBTI ľudí na Slovensku zatiaľ len svojou prítomnosťou na Dúhovom pride. V súčasnosti však vznikla nová politika, vďaka ktorej chceme priblížiť verejnosti práva a problémy LGBTI osôb na Slovensku, a to pomocou vzdelávania. Tiež znovu vznikla LGBTI skupina pri Amnesty International a okrem vzdelávania sa chce podieľať aj na rôznych kultúrnych podujatiach, ktoré by zviditeľnili LGBTI problematiku a poukázali na porušovanie práv týchto ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čím sa zaoberá Iniciatíva Inakosť?

Martin Macko: Združujeme aktivistov, aktivistky a organizácie s cieľom presadzovania ľudských práv lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnychľudí (LGBTI). Odhaľujeme a snažíme sa odstraňovať všetky formy diskriminácie na základe sexuálnej orientácie a rodovej identity a tiež sa sústreďujeme na potláčanie homofóbie a transfóbie v spoločnosti.

Čomu konkrétne sa aktuálne venujete?

Martin Macko: Realizujeme projekt na monitoring ľudských práv LGBTI osôb ako aj kultúrne akcie ako Mesiac LGBT histórie a Filmový festival Inakosti.

Čo je cieľom tohto festivalu?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Martin Macko: Prostredníctvom filmových príbehov chceme nabúravať stereotypné predstavy o LGBTI ľuďoch, priviesť väčšinovú spoločnosť k tomu, aby začala premýšľať o tom, čo je ženské a čo je mužské a či existuje len jedna šablóna ako by mala vyzerať láska. Rovnako sa festival snaží pomôcť aj samotnej teplej komunite, spájať ľudí... Pokúšame sa im vytvoriť pocit spolupatričnosti. Naším cieľom je aj dodať cez filmy ľudom odvahu, aby otvorene hovorili o svojom citovom prežívaní a vzťahoch.

Ako ste boli spokojní s priebehom vlaňajších festivalových prehliadok v regiónoch?

Martin Macko: Premietania Filmového festivalu inakosti v regiónoch dopadli minulý rok výborne, pritiahli viacero ľudí a reakcie boli takmer výlučne pozitívne. Stále si však uvedomujeme, že mnoho ľudí nenaberie odvahu a na projekcie nepríde zo strachu pred odhalením sexuálnej a citovej orientácie. V tomto smere sme ale optimisti a vývoj zo zahraničia ukazuje, že všetko je otázka času a postupné ,,oteplenie" príde aj v menších mestách a dedinách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Anjeli Róberta Švedu


V prehliadke filmov FFi 2013 má svoje zastúpenie aj slovenská tvorba. Konkrétne sú to filmy Róberta Švedu. Film Anjeli(2012) rozpráva príbeh o divadelníkovi Michalovi, ktorý sa dozvie, že trpí nevyliečiteľnou chorobou. Rezignuje na všetko a odchádza na opustenú chatu, aby tam napísal knihu spomienok. Spoločnosť mu robia len jeho životná láska a ošetrovateľka. Vypätú atmosféru naruší príchod charizmatického cudzinca, ktorý sa o neho až príliš zaujíma... Druhý Švedov film je komorným príbehom o nenávratných osudových zvratoch, potrebe ľudskej blízkosti a čakaní na zjavenia. Patrí k prvým (česko)slovenským celovečerným filmom, ktoré homosexualitu zobrazujú bez zbytočného pátosu, je súčasťou príbehu bez toho, aby bola jeho primárnou témou.

Skvelým zakončením festivalu bude film Parade (r. Srdjan Dragojević, Srbsko/Chorvátsko/Macedónsko/Slovinsko, 2011), v ktorom homofóbny gangster splní svojej nastávajúcej manželke každé prianie - aj to, aby ich svadbu „režíroval" gay... Ten chce však na oplátku ochranu pri pripravovanom pochode homosexuálov... A v krajine, kde je slovo „buzerant" ešte stále tá najhoršia nadávka, to bude miestami zábavné, miestami nesmierne vtipné a miestami srdcervúco smutné... Dôkladná štúdia homofóbie, ktorá nevyhnutne zasiahne najmä heterosexuálne publikum, predstavuje jeden z niekoľkých filmov, ktoré na minuloročnom Berlinale publikum vytlieskalo postojačky.

Diváci a diváčky tiež uvidia filmy Albert Nobbs (r. Rodrigo García, Veľká Británia/Írsko/Francúzsko/USA, 2011), Eddie a Thea: Príliš dlhé zásnuby(r. Susan Muska, Greta Olafsdottir, USA, 2009) a Imaginárne lásky (r. Xavier Dolan, Kanada, 2010).

Rado Sloboda

Program festivalu nájdete na: http://www.ffi.sk/filmovy-festival-inakosti-banska-bystrica

Aby vám nič neušlo, klikajte na: http://www.facebook.com/events/334852849969512/?fref=ts

Informácie o diskusii nájdete na: http://www.facebook.com/events/486815498048467/?fref=ts

Všetko (takmer) o ľudských právach na:http://www.facebook.com/pages/Amnesty-International-Slovakia/111165370750?fref=ts

Čítajte viac na: http://www.sme.sk/c/6554883/vlada-schvalila-vybor-pre-prava-lgbti-ludi.html#ixzz2LT2gAYk3

Univerzitná skupina AI BB

Univerzitná skupina AI BB

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  0x

študenti a študentky Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu