reklama

Vplyv na konflikt v Sýrii nemáme, ale dôsledky znášať budeme

Rusko sa vojenskou iniciatívou v Sýrii razom ocitlo vo vojne proti džihádizmu. Tento krok mnohí nepredpokladali, Vladimír Putin de facto prebral riadenie nad konfliktom v Sýrii, ktorý naplno prepukol ešte v roku 2011.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Podľa oficiálnej interpretácie ruských predstaviteľov vstúpilo vojenské letectvo Ruskej federácie do sýrskeho vzdušného priestoru na základe žiadosti o vojenskú podporu od vlády prezidenta Baššára al-Asada. 

O čo ide Putinovi v Sýrii? 

Istá skupina ľudí vníma Putinov krok vstúpiť do konfliktu len ako marketingové napravenie skazenej reputácie z predchádzajúcich krokov Ruska na Ukrajine. Naopak, iná skupina ľudí chváli Rusko za to, že konečne niekto rieši problém v Sýrii, pretože vojenská angažovanosť Spojených štátov v konflikte bola zatiaľ prinajmenšom nevýrazná. Faktom je, že ruské námorníctvo demonštrovalo silu z Kaspického mora hneď v úvodný deň útoku, kedy zničili 27 cieľov Islamského štátu. Osobne vnímam ako jednu z priorít ruskej iniciatívy aj likvidáciu radikálnych islamistických ruskojazyčných skupín, ktoré bojujú v radoch Sýrskej opozície a pochádzajú z oblasti Kaukazu. Ďalším geostrategickým záujmom Ruska v Sýrii je určite udržanie jedinej vojenskej námornej základne v Stredozemnom mori, ktorá sa nachádza v Tartuse a je v prevádzke od roku 1971. Putin svojou vojenskou ofenzívou sleduje bezpochyby aj hospodárske zámery ruských a iránskych energetických koncernov v regióne. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

O čo ide Obamovi v Sýrii?

Dlhodobým zámerom USA v Sýrii je odstavenie Baššára al-Asada od moci. Sýrsky líder je známy svojím kriticky vyhraneným zahranično-politickým postojom voči Izraelu a Spojeným štátom. Asad neraz drasticky zasiahol voči neželaným opozičným zoskupeniam v Sýrii a na základe svojich rozhodnutí má na svedomí množstvo ľudských životov. Preto je v očiach západu neakceptovateľný. Prioritným geopolitickým záujmom USA v Sýrii je udržanie vplyvu na Blízkom východe. Spojené štáty ako globálny ekonomický i vojenský hegemón nutne potrebujú držať kontrolu nad touto časťou planéty.

Sýria v rukách mocných 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sýria je dnes stretom záujmov viacerých vplyvných krajín. V kontexte koordinácie činností konfliktu v Sýrii postupne navštívili Moskvu v ostatnom čase hlavní predstavitelia krajín Blízkeho východu. Ako prvý zavítal do Moskvy koncom septembra izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorého nasledoval 11. októbra minister obrany Saudskej Arábie princ Mohammed bin Salman, syn saudského kráľa. Netreba zabúdať na fakt, že Izrael a Saudská Arábia patria medzi najvýznamnejších spojencov USA na Blízkom východe. Na základe týchto skutočností už podľa mňa nie je najdôležitejšia otázka zotrvania Baššára al-Asada pri moci. Otázkou dňa je, či si Spojené štáty udržia vplyv v regióne alebo bude potlačený na úkor spojenectva Rusko – Irán – Čína.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dôsledky pre Európske spoločenstvo? 

Znepokojujúce. Európska únia má minimálny vplyv pri diplomatickom a vojenskom urovnaní konfliktu v Sýrii. Hlavní aktéri konfliktu budú pri jeho riešení hľadieť hlavne na svoje vlastné záujmy. Problémom je, že následky, ktoré priniesol vojnový konflikt v Sýrii absorbuje hlavne Európska únia. Na základe výsledkov prieskumu Eurostatu v druhom kvartáli roku 2015 prišlo zo Sýrie do EÚ 21 % migrantov a z Iraku 6 % migrantov. Dnes skutočne hrozí, že dohoda o riešení krízy bude bez EÚ, no finančné i sociálne dôsledky budeme musieť znášať práve my. Preto je potrebné, aby európski lídri pristúpili zodpovedne k riešeniu migračnej krízy, a to najmä k riešeniu jej hlavnej príčiny. EÚ musí byť silným aktérom v medzinárodnom spoločenstve, ak chce uchrániť svojich obyvateľov od dôsledkov kríz vznikajúcich vo svete.

Andrea Oravcová

Andrea Oravcová

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Krajská predsedníčka strany TIP (Bratislavský kraj) - presvedčená o nutnosti SPOLUPRÁCE ako v politickom tak aj v bežnom živote. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu