reklama

Mladí poslanci v parlamente ohrozený druh – čo priniesli voľby 2016?

Výsledok parlamentných volieb zatriasol Slovenskom. Neprekvapil však v jednom, že do lavíc Národnej rady SR opäť zasadne minimum mladých ľudí. Aj vo veku do 30 aj do 35 rokov je ich málo!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Prvé mandáty dostali štyria mladí poslanci do 30 rokov, ktorí tvoria v parlamente len 2,6%. Za SIEŤ je to Katarína Cséfalvayová (30). Za Ľudovú stranu Naše Slovensko Martin Beluský (28), Ján Kecskés (26) a Andrej Medvecký (28), ktorý sa vzdal mandátu (mal by ho nahradiť Milan Mazurek (22)). Úprimne, toto nepovažujem za úspech.

Počet mladých poslancov nestúpa. V roku 2012 bolo do parlamentu zvolených 5 mladých poslancov(3,33%) (Zdroj).

Výsledky po parlamentných voľbách 2016 sú nasledovné:

Strana hnutiePočet poslancov do 30 rokov
SMER - SD
SaS
OĽaNO - NOVA
Most - Híd
SNS
Sme rodina
ĽSNS3
SIEŤ1

Len 3 percentá mladých poslancov budú v NR SR reprezentovať záujmy svojej generácie – teda odhadom 20% voličov z takmer 4,5 milióna. Pri pohľade na kandidátne listiny jednotlivých strán, ktoré získali mandáty, 3 strany mali viac ako 30 percent mladých kandidátov. Boli, žiaľ, na nezvoliteľných miestach. Pred voľbami som predpokladala, že do NR SR sa dostanú maximálne 4 poslanci do 30 rokov. http://kampanadost.sk/andrea-tittelova-mladi-politici-v-parlamente-ohrozeny-a-vymierajuci-druh/Namiesto mladých poslancov za SMER-SD sa do NRSR však dostali 3 kandidáti s veľmi vyhranenou politickou orientáciou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dnes sú výsledky však nízke aj pre druhú kategóriu mladých ľudí, poslancov do 35 rokov.

V minulom volebnom období boli v parlamente 5 poslanci vo veku od 31 do 35 rokov, 3,33 %. Aj po voľbách 2016 je počet poslancov do veku 35 rokov nízky. Novozvolených poslancov v tejto kategórii je dnes 10 a tvoria v parlamente 6,6% zo všetkých poslancov. Z minulého volebného obdobia v NR SR zostali v tomto veku len Róbert Madej (35) SMER-SD a Martin Poliačik (35) SaS.

Strana / hnutiePočet poslancov do 35 rokov
SMER - SD1 - Róbert Madej
SaS2 - Martin Poliačik, Martin Klus
OĽaNO - NOVA1 - Gábor Grendel
Most Híd
SNS1 - Radovan Baláž
Sme rodina1 - Peter Pčolinský
ĽSNS3 - Rastislav Schlosár, Milan Uhrík, Peter Krupa
Sieť1 - Simona Petrík

Necelých 10 percent.

Zatiaľ, čo v roku 2012 nastúpilo do parlamentu 9 poslancov do 35 rokov, v tomto volebnom období ich je spolu 14. Tu je priestor na zamyslenie a diskusiu, prečo ich je dlhodobo tak málo?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ich počet oproti minulému volebnému obdobiu mierne narástol. Kandidáti na poslancov z tejto vekovej kategórie ponúkajú často prepracované programy. Je možné, že tieto programy sa nechce ľuďom čítať. Nerozumejú im, možno. Alebo sú tak zaneprázdnení agendou a kvalitnou prácou a času na oslovenie nových voličov nezostáva.

Necelé 1 percento v oboch vekových kategóriách zastupujú ženy! Tatiana Benková píše viac o tejto téme http://tatianabenkova.blog.sme.sk/c/407250/zeny-do-poctu-snad-uz-nie.html

Čo teda priniesli voľby 2016?

„Prestarnutý“ parlament. Máme 1 poslankyňu vo veku 30 rokov a 8 poslancov z počtu 150, do veku 35 rokov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V Rakúsku napríklad, diplomacii šéfuje už 2 roky, politik, Sebastian Kurz, vo veku 29 rokov. Do parlamentu ho zvolili, keď mal 27. Netvrdím, že máme mať tridsaťročných ministrov zahraničných vecí.

Na Slovensku sa "neučí" politická gramotnosť /z angl. prekladu, political literacy/. Mládežnícke politické organizácie toho veľa nerobia. To je výsledok aj nízkych preferenčných hlasov, ktorí mladí ľudia vo voľbách získali. Aké vzdelávanie potrebujeme doplniť mladým poslancom, aby boli zvolení? Okrem SMER - SD, ktorý má Akadémiu sociálnej demokracie a nezávislej mládežníckej organizácie Youth Politics Education (YPE) na Slovensku, iné neexistujú. Cestou je, začať mladých politikov "učiť" politickej gramotnosti. Urýchlene. Potom bude už len otázkou, kedy u nás budeme mať takto pripravených mladých politikov? Koľko percent politicky gramotných mladých ľudí v politike bude po ďalších parlamentných voľbách? 

Andrea Tittelová

Andrea Tittelová

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Mám vášeň pre zmysluplnú politiku a verejnú správu na Slovensku. Viem, že táto vec sa dá dosiahnuť len vzdelávaním k politickej gramotnosti.Zakladateľka organizácie Youth Politics Education, ktorá dnes hodnotovo zameraných ľudí do tejto sféry pripravuje a vzdeláva.Verím v potenciál mladých ľudí a ľudí, ktorí vedia priniesť rozdiel do tejto krajiny z pozície politika alebo úradníka v štátnej správe.Verím v schopnosť žien vo verejnej správe. Vytváram na Slovensku v spolupráci s Globálnym inštitútom pre extra výnimočné ženy novú paradigmu fungovania žien v politike a verejnej správe. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu