reklama

Ruské tanky narazili

Narazili na statočnosť Ukrajincov bojujúcich za svoju slobodu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Nezlomili ich ruské rakety, tanky ani vojnové zverstvá. Sú symbolom odporu proti barbarskej agresii.

Aj po týždni vo mne rezonujú slová ukrajinského prezidenta na pôde Národnej rady SR. A trúfam si povedať, že ide o jeden z najpamätnejších dní slovenského parlamentu.

 

Obrázok blogu

„Odcestuje“, hovorili mnohí prezidentovi. „Bude sa skrývať“, vraveli iní. Namiesto toho ostal, bojuje. A rozpráva. Apeluje na celý svet. Prejav Volodomyra Zelenského bol prejavom odhodlanosti, viery a nádeje v slobodnú budúcnosť – nielen pre Ukrajinu, ale všetkých, čo zdieľajú vieru v slobodu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 

Máme možnosť vidieť dve vízie sveta – jedna zaznela počas Dňa víťazstva v Moskve a druhá sa hlasno ozýva z Kyjeva. Tá moskovská je zahľadená do minulosti. Je naplnená snami o návrate veľkosti sovietskeho „obra“, ktorý zanikol (a dobre že zanikol) pred 30 rokmi. Je to vízia sebaklamu, ktorý útočí na neexistujúcu hrozbu. Vízia, ktorá hovorí o historickej spravodlivosti a pritom vedie nezákonnú, bezdôvodnú a absolútne nespravodlivú vojnu.  Nebyť rozhodnosti prezidenta Zelenského, odvahy ukrajinského národa a nesmiernych obetí, ktoré Ukrajinci priniesli, dnes by už možno moskovská vízia sveta nebojovala na Donbase, ale stála na našich východných hraniciach.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Aj u nás je vojna

Ľudia na Ukrajine ešte pred niekoľkými týždňami žili ako ktorýkoľvek z nás. Mali školu, prácu, domácnosti, platili hypotéky. Všetko krásne „všedné“ je dnes v úzadí. Každý nový deň je pre mnohých Ukrajincov zázrak. Tí, čo odišli s úzkosťou sledujú správy z domu. A tí, čo ostali statočne bojujú za svet, aký bol predtým.

 

U nás na Slovensku máme možnosť postaviť za svoje názory bez strachu, nikto nám nediktuje, čo smieme robiť a nikto vojskom neohrozuje našu suverenitu. Je to vďaka tomu, že sme súčasťou medzinárodných štruktúr, kde stoja princípy mieru, slobody a demokracie nad mocenskými záujmami diktátorov. Môžeme bojovať za lepšie školstvo, zdravotníctvo, očistiť justíciu, kritizovať mocných… Jednoducho môžeme robiť všetko potrebné pre lepšiu a zelenšiu budúcnosť našich detí. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Na rozdiel od nás, ukrajinský zdravotný personál musí hľadať alternatívy, kde sa postarajú o chorých či o predčasne narodených. Videli sme video, ako novorodencov skrývajú v podzemí v jednej malej miestnosti. Na rozdiel od našich detí, ktoré chodia do školy, sa tie ukrajinské skrývajú v podzemí metra pred ruskými bombami a mnohé sa už, možno navždy, rozlúčili so svojimi otcami a bratmi. Ukrajinci tvrdo odsúdili útok na svoju domovinu a odmietajú diktát z Kremľa.

 

Pred pár mesiacmi na pôde Národnej rady SR ukrajinský veľvyslanec povedal, že „vojna je už tu“. A hoci silnú propagandu a vojnu hoaxov a dezinformácii tu máme už niekoľko rokov, tak bombardovanie nebolo tak blízko našich hraníc od konca Druhej svetovej vojny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Význam pojmu SOLIDARITA

Je dobré, že Slovensko napriek demagógii a propagande šírenej nielen z Moskvy stojí na správnej strane. Neuhli sme. V kritických momentoch totiž nestačí vyjadriť názor. Je ešte dôležitejšie podporiť ho činmi. Je dobré, že veľká väčšina Slovenska bude môcť s čistým svedomím povedať, že sme pomohli Ukrajincom brániť sa, že sme im ponúkli útočisko pred ruskými útokmi, že sme ponúkli humanitárnu, zdravotnú, finančnú, vojenskú aj politickú pomoc a podporu. Dnes sme to práve my – národy v strednej Európe – kto dáva význam pojmu solidarita a napĺňa ho obsahom. Buďme na to hrdí a vytrvajme v tom.

 

Je scestné, že nielen Rusko, ale aj jeho obhajcovia u nás na Slovensku vyzývajú na zmierenie sa s agresiou na Ukrajine a nabádajú na pasivitu a privieranie očí. No ľudí z domovov na Ukrajine nevyháňajú vojská Západu, výsevu na ukrajinských poliach nebránia sankcie Západu, ukrajinské prístavy neblokujú Západné lode, a napokon aj plynové kohútiky, v rozpore s platnými zmluvami, nevypol Západ, ale Gazprom. Nuž a v neposlednom rade – nebyť ruskej agresie, neboli by ani sankcie! Nemýľme si príčinu a následok, agresora a jeho obeť.

 

Iba Rusko môže vojnu zastaviť

Fakty sú jednoduché - Rusko agresiu rozpútalo, Rusko ju môže, musí zastaviť. Rusko k mieru nepotrebuje mierové rokovania.

 

Svojim agresívnym aktom na Ukrajine pošliapalo medzinárodné pravidlá a princípy demokracie. A nakoľko je pre nás neakceptovateľné udržiavať naďalej vzťahy s režimom, ktorého kroky smerujú k totálnemu spustošeniu krajiny a k vyhladeniu jej obyvateľstva a nemáme záujem o interakciu vo forme priateľských medziparlamentných zväzkov, navrhla som pozastavenie činnosti Skupiny priateľstva NR SR s Ruskou federáciou a Skupiny priateľstva NR SR s Bieloruskou republikou, čo bolo aj  Národnou radou SR odsúhlasené.

Anna Zemanová

Anna Zemanová

Bloger 
  • Počet článkov:  36
  •  | 
  • Páči sa:  154x

... aby Slovensko zostalo krásnou krajinou s bohatými prírodnými zdrojmiPoslankyňa NR SR, členka Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie; tímlíderka pre životné prostredie strany SaS Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu