reklama

čaro horského priestoru

Milujem hory a ich krásu, ktorej nemôže konkurovať žiadne more, oceán ani mesto. Ich svet absolútneho pokoja, krištálovej čistoty vzduchu, mohutného majestátneho priestoru, kde môžem počas každého výstupu načúvať tlkotu srdca prírody.  Milujem, keď najkrajším snímkam môžem vdýchnúť zárodok nového rozmeru, znásobenia jedinečnej atmosféry horského priestoru farebnosťou snov.  Tak som spravil i teraz s najkrajšími horstvami nielen Slovenska, ktoré som doposiaľ navštívil.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (52)


enigma - following the sun Hoc, ani najvyšší škandinávsky štít Galdhopiggen nedosahuje s vrcholovým bodom 2469 metrov nad morom výšku tých našich tatranských, nórsky básnik Aasmund Olavsson Vinje ovplyvnený nórskou mytológiou a inšpirovaný divokou prírodou, dal najmohutnejším severoeurópskym horám meno Jotunheimen - domov obrov.

Jeho vrchy zdobia vďaka chladným klimatickým podmienkam celoročne sťa strakatá brezová kôra, menšie snehové polia i väčšie ľadovce.

Nad krajinou sa vzáša množstvo vodnej pary v podobe chumáčov oblakov, ktoré sú predzvesťou zrážok.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu



Hornatá krajina skál, kde sa mohutné štíty týčia nad tienistými a úzkymi dolinami, v ktorých sa pokojne pasú divé soby. Národný park Rondane napriek tomu málu lesov je jedným je najkrajších národných parkov Nórska s desiatimi štítmi presahujúcimi výšku dvetisíc metrov.

1



2



Tatry s prívlastkom nízke sú miestom, kde sa rád vraciam nielen pre ich divokosť a množstvu nahromadeného krasu.

3



Zaspať a zasnívať v období jesene pod lúčmi slnka v pohorí Veľkej Fatry , na mieste kde sa v 1572 metrovej nadmorskej výške križujú turistické chodníky, o čom aj názov vrcholu hovorí, vie každý. Skutočné pocity by vedel opísať iba básnik.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
4



Od dolín začínajúcich na lúkach Liptova, stúpa pohľad po holiach južných rázsoch ako na vankúši o čosi teplejšieho vzduchu. Ich hoľne úbočia sa vo vnútri pohoria menia na strmé klinovité hrasti skál, ktorým je teplo už iba málokedy. Veď sneh ich pokrýva až dvestvo dní do roka. Reč je o Západných Tatrách patriacich do najmenších veľhôr Európy - Tatier .

5



Tam, kde sa tiahne Kôprovou dolinou pomyselná čiara medzi Západnými a Východnými Tatrami , sa povrch vydvihuje ešte vyššie k oblakom a v oblasti Kriváňa hľadiaceho na okolitú krajinu z výšky 2494 metrov nad morom, pomaly mení na svet skál a lišaníkov.

6



7



Niet krajšiaho pohľadu, než vidieť ticho plachtiť orla tatranského obrovským horským priestorom ako jemná hudba enigmy vznášajúca sa vzduchom, nasledujúc slnce presvitajúce cez oblaky vznášajúce sa nad najkrajším horstom Slovenska - Vysokými Tatrami .

SkryťVypnúť reklamu
reklama
8

tony antoniaci

tony antoniaci

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  0x

*2005intony.sk@gmail.com Zoznam autorových rubrík:  INÉNIEČOMINÚTAŽIVOTAKRAJINOULETNAOZAJTAK

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu