reklama

Vzácne archeologické objavy germánskej kultúry

Ponitrianske múzeum v Nitre otvorilo v Múzeu v Zlatých Moravciach výstavu archeologických nálezov germánskej kultúry.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Germánska keramika
Germánska keramika (zdroj: Anton Kaiser)

Ponitrianske múzeum v Nitre otvorilo vo štvrtok 13. januára 2022 v Múzeu v Zlatých Moravciach výstavu archeologických nálezov materiálnej a dekoratívnej germánskej kultúry z osady v Párovských Hájoch v Nitre pod názvom Germáni a ich kultúra.

Germáni a ich kultúra - Jaroslava Ruttkayová
Germáni a ich kultúra - Jaroslava Ruttkayová  (zdroj: Anton Kaiser)
Germánska a rímska keramika
Germánska a rímska keramika (zdroj: Anton Kaiser)

Expozícia výstavy dokumentuje obdobie pred príchodom Slovanov na naše územie so zameraním sa na archeologickú lokalitu v Nitre - Párovských Hájoch. Práve tu v dobe rímskej a sťahovania národov v údolí Valy - Dolina sa nachádzala v 3. - 5. storočí najväčšia osada Germánov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Germánska a rímska keramika
Germánska a rímska keramika  

Podľa historických písomných prameňov na území západného Slovenska v tomto období žili kmene Kvádov. Vzácnu lokalitu z mladšej doby rímskej objavili archeológovia Karol Pieta a Matej Ruttkay z Archeologického ústavu SAV v Nitre. Odkryli rozsiahlu kvádsku osadu s 90 objektmi na ploche 3 500 metroch štvorcových. Po opustení osady Germánmi dlhý čas ľudoprázdnu osadu osídlili  v 9.  storočí Slovania.

 Železná ostroha
Železná ostroha  (zdroj: Anton Kaiser)

Pád rímskeho impéria na Podunajsku

Rimania za vlády cisára Augusta posunuli hranice svojho impéria až k Dunaju, prekročili Rýn za účelom podmanenia si západných Germánov. Bojovnosť a rozpínavosť germánskych kmeňov napokon vyústila za vlády cisára Marca Aurélia v 2. storočí do tzv. markomanských vojen.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rimanom sa v tom čase napokon podarilo poraziť Germánov a ich spojencov, uzavrieť mier, ale zadunajskí Germáni naďalej ohrozovali stabilitu ríše občasnými útokmi. Intenzívnejšie útoky podnikali za vlády Constantina II. a Valentiniana I. v 2. polovici 4. storočia. Napokon po hlbokej hospodárskej a sociálnej kríze sa podarilo Germánom za  pomoci ďalších kmeňov, hlavne Gótov a Hunov, poraziť rímske impérium na strednom Dunaji a stať sa pánmi Podunajska.

Germáni a ich kultúra
Germáni a ich kultúra (zdroj: Anton Kaiser)
Kostené ihlice
Kostené ihlice  (zdroj: Anton Kaiser)
Hlinené prasleny
Hlinené prasleny (zdroj: Anton Kaiser)

Materiálna kultúra Germánov a Kvádov

Povojnovým osídľovaním nášho územia Germánmi došlo k rozkvetu materiálnej kultúry kvádskeho obyvateľstva poznávaním a získavaním výdobytkov antickej civilizácie, čo sa prejavilo aj v myslení Germánov, ich kultúre a spôsobe života. Výroba úžitkových predmetov Germánov sa v tomto období vyznačovala jednoduchou ručnou výrobou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Materiálna kultúra
Materiálna kultúra (zdroj: Anton Kaiser)
Germánska keramika
Germánska keramika (zdroj: Anton Kaiser)
Germánska keramika
Germánska keramika (zdroj: Anton Kaiser)
Fragmenty sklenených nádob
Fragmenty sklenených nádob (zdroj: Anton Kaiser)
Germánska keramika
Germánska keramika (zdroj: Anton Kaiser)

V 3. storočí pri osídľovaní stredného Dunaja prišli Kvádi s výrobou hlinených nádob remeselníckou výrobou keramiky na kruhu. Na juhozápadnom Slovensku sa neskôr začali objavovať luxusnejšie hrnčiarske výrobky dovážané z rímskych provincií Talianska. Popri tehlovej a sivej keramike predstavovali významný sortiment dovážaných výrobkov hlinené kahance, kovové a sklenené nádoby, zdobená keramika, šperky, zbrane a iné úžitkové predmety. Výrobu tkanín dokumentujú nálezy hlineného tkáčskeho závažia.

Hlinené prasleny
Hlinené prasleny (zdroj: Anton Kaiser)
Železné predmety
Železné predmety (zdroj: Anton Kaiser)

Pre bežnú súčasť výstroja sa používali kožené opasky, z ktorých sa zachovali najmä pracky, rôzne druhy kovania a často používaný predmet dennej potreby železný nôž. Výnimočné, ale vzácne boli aj nálezy rímskych mincí. K zbraniam prejavovali Germáni veľkú úctu a meč, ktorým boli mladí jazdci vyzbrojení na znak dospelosti, znamenal aj spoločensky vyššie postavenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Rôzne druhy kovania
Rôzne druhy kovania (zdroj: Anton Kaiser)
 Bronzová pracka
Bronzová pracka  (zdroj: Anton Kaiser)
Archeologické nálezy
Archeologické nálezy (zdroj: Anton Kaiser)
Kostený hrebeň
Kostený hrebeň  

Dekoratívna a ozdobná výroba predmetov

K najobľúbenejším dekoratívnym ozdobám kvádskych žien patrili náhrdelníky zo sklených korálikov. Na úpravu vlasov sa používali bronzové, železné spony, kostené ihlice a hrebene.  Prsteň bol u Germánov výnimočným šperkom. Do výbavy ženských hrobov sa vkladali ihly na šitie, kostené ihelníky aj s puzdrami na ihly, hlinené prasleny so súčasťami vretienok pri pradení.

Sklenené koráliky
Sklenené koráliky (zdroj: Anton Kaiser)
 Opracovaný paroh
Opracovaný paroh  (zdroj: Anton Kaiser)

Partnermi výstavy sú Nitriansky samosprávny kraj a Archeologický ústav SAV v Nitre. Autorkou a kurátorkou výstavy je Jaroslava Ruttkayová.

Výstava potrvá do 29. marca 2022.

Obrázok blogu

Vzácne archeologické objavy germánskej kultúry

fotocopyrightantonkaiser

Zdroj: Tlačová správa Ponitrianskeho múzea v Nitre

            Germáni a ich kultúra - Jaroslava Ruttkayová

Anton Kaiser

Anton Kaiser

Bloger 
  • Počet článkov:  263
  •  | 
  • Páči sa:  887x

Vítam vás na Blogu SME ako bývalý VIP a Populárny bloger povolaním pedagóg, absolvent Školy dôstojníkov v zálohe, v súčasnosti dôchodca. Svojimi príspevkami od roku 2005 propagujem prírodné krásy Tribeča a Pohronského Inovca, organizovanú turistiku KST Zlaté Moravce, atraktívne VHT výstupy na hory Slovenska, hrebeňovky pohoriami a zahraničné expedície. Ako jeden z nadšencov združenia rádioamatérov Citizen Band, propagoval činnosť tohto humánneho športu v mesačníku Júnošík CB Fan Rádioklubu Slovakia. Dopisovateľ regionálnych periodík, člen zlatomoraveckých výtvarníkov a fotografov FoTOP, kolektívne a autorské výstavy. V súčasnosti ľudové zvyky a tradície horného Požitavia, kultúrne dedičstvo našich predkov ukryté v architektonických pamiatkach mesta a vzácnych muzeálnych zbierkach. Historické zaujímavosti kedysi sídla Tekovskej župy s bohatými dejinami, ktoré nám tu zanechali významné šľachtické rody. Osobnosti kultúry, ktorí náš život obohacujú a skrášľujú svojou umeleckou tvorbou. Zoznam autorových rubrík:  KultúraŠportCestujemeVideoblogySúkromnéPríroda

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu