reklama

Ukrajina vs. Rusko, 1 - Hladomor.

Písal sa rok 1933. Železničná stanica v Dnepropetrovsku bola preplnená hladujúcimi roľníkmi.

Ukrajina vs. Rusko, 1 - Hladomor.
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Britský novinár Gareth Jones tam vo vlaku stretol jedného z tých úbožiakov, ktorému sa podarilo zohnať v meste bochník chleba len preto, aby mu ho polícia neskôr zhabala. Stále dookola opakoval "Zobrali mi chlieb... Zobrali mi chlieb...," vediac, že sklame svoju hladujúcu rodinu. Na stanici "Stalino" sa zabil skokom pod vlak. Toto mesto, priemyselné centrum juhovýchodnej Ukrajiny, založil v časoch najväčšieho rozvoja priemyslu waleský veľkopodnikateľ John Hughes, pre ktorého pracovala aj Garethova matka. Mesto bolo spočiatku pomenované po jeho zakladateľovi, potom sa volalo po Stalinovi. Dnes sa volá Doneck.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obrovské utrpenie ľudu, hlavne roľníkov, vo vtedajšom Rusku bolo jedným z výsledkov Stalinovej Prvej päťročnice. Bolo príliš veľkou cenou za priemyslený rozvoj.

Koncom dvadsiatych rokov získal Stalin prakticky absolútnu moc v krajine, presadil industrializáciu výroby a kolektivizáciu poľnohospodárstva a stal sa hrozivým otcom ubitého ľudu. Trh zmenil na plán, roľníkov na otrokov a široké priestory Sibíri a Kazachstanu na reťaz koncentračných táborov. Jeho politika priniesla desiatky tisíc mŕtvych zastrelením, státisíce vyčerpaním a milióny kvôli nemu hladovali. To všetko kvôli budúcnosti, ktorá mala byť komunistická, ktorá potrebovala ťažký priemysel, ten zase kolektivizované poľnohospodárstvo, to ovládanie najväčšej spoločenskej skupiny v Rusku - roľníkov. Hlavne tí, ktorí obrábali ukrajinskú pôdu, sa nechceli vidieť ako nástroj veľkej mechanizácie dejín, kládli odpor tomu, čo ich malo pripraviť o pôdu a o slobodu. Kolektivizácia preto nevyhnutne znamenala konfrontáciu medzi roľníkmi a sovietskym štátom reprezentovanýcm jeho políciou - OGPU. V decembri 1929 Stalin vyhlásil, že je treba zlikvidovať kulakov ako triedu. Brutálny útok orgánov štátnej moci na kategóriu ľudí, ktorí sa ničoho nezákonného nedopustili bol podporený hrubou propagandou. (Mimochodom, za pradávnych čias, keď som navštevoval ešte ZDŠ, bola naša pionierska skupina pomenovaná po Pavlikovi Morozovovi).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V praxi štát rozhodoval o tom kto je kulak a kto nie. Polícia mala za úlohu deportovať prosperujúcich roľníkov, ktorí mohli kolektivizáciou najviac stratiť. Politbyro v januári 1930 oprávnilo štátnu políciu na preverenie celej roľníckej populácie ZSSR. Príslušný rozkaz OGPU z 2. februára špecifikoval opatrenia potrebné na "likvidáciu kulakov ako triedy." V každej lokalite boli určení traja ľudia (trojka), ktorí rozhodovali o osude roľníkov. V skupine bol člen štátnej polície, miestny šéf boľševickej strany a štátny prokurátor. V ich moci bolo vydávať rýchle a tvrdé rozsudky (vyhnanstvo alebo smrť), a to bez možnosti odvolania. Odporúčania často pochádzali od miestnych členov strany. Na základe takýchto rozsudkov bolo popravených okolo 30.000 sovietskych občanov. V prvých mesiacoch roka 1930 bolo zo Sovietskej Ukrajiny násilne vysťahovaných 113.637 ľudí označených za kulakov. Bez možnosti akokoľvek sa pripraviť boli v tisíckach nevykurovaných nákladných vagónov prepravovaní na vzdialený sever Ruska, na Ural, Sibír alebo do Kazachstanu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Masové deportácie za účelom trestu sa časovo zhodovali s hromadným využívaním nútenej práce v sovietskej ekonomike. V roku 1931 boli špeciálne osídlenia a koncentračné tábory zlúčené do jednotného systému známeho pod menom GULAG. Nakoniec to zahŕňalo 476 táborových komplexov, do ktorých bolo odsúdených okolo 18 miliónov ľudí, z ktorých počas pobytu zomreli jeden a pol až tri milióny. Medzi tábory, kam boli ukrajinskí roľníci najčastejšie posielaní, bolo kopanie "Belomoru" - kanála medzi Bielym a Baltským morom, ktorým bol Stalin obzvlášť posadnutý. Okolo 170.000 ľudí sa 21 mesiacov prekopávalo cez zmrznutú zem iba s čakanmi a lopatami, niekedy len s keramickými črepmi. Tisícky ľudí zomreli od vyčerpania alebo rôznych nemocí. Kanál bol dokončený v roku 1933 v typicky socialistickom potemkinovskom štýle. Aby sa splnil šibeničný termín prepojenia dvoch morí, prekopali celú dĺžku, ale tak plytko, že pre nejakú reálnu plavbu moderných nákladných lodí bol nepoužiteľný... Miera úmrtnosti v tomto a podobných zariadeniach dosahovala 10-15%

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V prvých týždňoch roka 1930 prebiehala kolektivizácia v celom Sovietskom zväze a obzvlášť na Ukrajine, závratným tempom. Vedenia jednotlivých zväzových republík dostali z Moskvy príkazom počet okrskov, ktoré majú byť skolektivizované. V záujme prežitia sa ich predstavitelia zaviazali k ich naplneniu. (Malá odbočka: napadla ma geniálna hláška z filmu "Stratili sme Stalina" - slovná hračka ´No problem´ a ´No, problem´).

Vedenie Ukrajiny prisľúbilo kolektivizovať celú krajinu v priebehu jedného roka. Hneď na to sa vytiahli miestni aktivisti strany, ktorí to, v záujme ďalšieho posunu dnu konečníkovým otvorom svojich vysoko nadriadených, sľúbili stihnúť v priebehu 9-12 týždňov. Na základe vyhrážok deportáciou prinútili roľníkov aby sa vzdali nárokov na svoju pôdu a vstúpili do kolchozu. (Niečo podobné sa okolo roku 1950 dialo aj v Československu). Ak to bolo nutné, polícia zasiahla silou, pričom sa na obete nehľadelo. V polovici marca 1930 bolo v Sovietskom zväze kolektivizovaných 71 % ornej pôdy.

Žatva v roku 1930 bola vynikajúca. Stanovila sa ako štandard plánu pre rok 1931 a nasledujúce roky. V jeseni 1931 však bolo jasné, že žatva bude zlyhaním. Počasie bolo nežičlivé, rozšírili sa škodcovia, bolo málo ťažných zvierat, ktoré by pomáhali, pretože ich roľníci predali alebo zabili na obživu, výroba traktorov ďaleko zaostávala, najlepší farmári, zžití s pôdou boli deportovaní, siatie a kosenie boli narušené kolektivizáciou a tí, ktorí stratili svoju pôdu, nemali záujem ťažko pracovať.

Piateho decembra Stalin prikázal, že tie družstvá, ktoré nesplnili stanovené kvóty, musia odovzdať aj zrno, ktoré mali odložené na siatie na budúcu jar. Začiatkom roka 1932 už ľudia žiadali o pomoc. Ukrajinskí komunisti tlačili na svojich nadriadených, aby od Stalina žiadali povolať pomoc Červeného kríža. Každému bolo jasné, že hrozí hlad, obyčajní kolchozníci, komunisti, aj funkcionári a agenti tajnej polície písali nekonečné hlásenia o hlade a stále väčšom počte mŕtvych. Niektorí zúfalí dedinčania sa dokonca uchýlili ku kanibalizmu.

Stalinovi verní spojenci Molotov a Kaganovič v júli 1932 v Charkove oznámili svojim ukrajinským súdruhom, že reči o hladovaní sú len výhovorkou pre lenivosť zo strany roľníkov, ktorým sa nechce robiť a zo strany aktivistov, ktorí ich nechcú prinútiť, ani zrekvírovať zrno. To všetko vraj kryje samotné ukrajinské vedenie strany. Stalin si potom bez problému odvodil vzťah medzi hladom a nelojálnosťou ukrajinských komunistov: hlad bol výsledkom sabotáže, miestni stranícki aktivisti boli sabotérmi, zradní funkcionári to všetko kryli, a to všetko v službách poľskej špionáže.

Počas ukrajinského hladomoru zomrelo na území republiky od hladu a s ním spojených chorôb minimálne 3,3 milióna sovietskych občanov, podobné množstvo Ukrajoncov zomrelo vyhladovaním v ostatných republikách ZSSR...

Moskva, december 2018.
Moskva, december 2018. 

Pokračovanie Murder Inc. na ruský spôsob 1. - Anton Kovalčík - (blog.sme.sk)

Zdroj informácií: Timothy Snyder - Bloodlands.

Internet.

MR. JONES Trailer (2020) - YouTube

A Brief History Of The WORST Man-Made Famines: Holodomor - YouTube

Famine 33 (Holodomor) - English subtitle - YouTube

Bitter Harvest Official Trailer 1 (2016) - Max Irons Movie - YouTube

Anton Kovalčík

Anton Kovalčík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  505
  •  | 
  • Páči sa:  1 739x

Vyštudovaný ekonóm. Som ryba, ktorá väčšinou pláva proti prúdu, aj keď niekedy narazí hlavou o kameň. Nemám rád nekritické prijímanie čohokoľvek, čo sa mi naservíruje. A som notorický optimista. Zoznam autorových rubrík:  Prežijeme?Web náš každodenný...Te Deum...Kde bolo tam bolelo...Infovojna.Wokenaci.Ekonómia (nielen) pre laikov.Heavy mentalČo na to profesor Higgins?Magistra vitae.SúkromnéNezaradenéVox popapuli.

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu