reklama

Mimochodom, rasizmus ...6. Ľavica aj pravica s maslom na hlave.

Obe strany politického spektra, kdekoľvek na svete, si dnes môžu navzájom blahoželať k súčasným problémom s rasizmom.

Mimochodom, rasizmus ...6. Ľavica aj pravica s maslom na hlave.
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ich zásluhou sa skutočne existujúce ťažkosti neriešia, skôr naopak zväčšujú.

Čiastočne ako odpoveď na absurdity dnešného ľavicového aktivizmu, v prostredí belošskej robotníckej a strednej triedy vzniklo konkurenčné, na identite založené, hnutie - alt-right. Oveľa viac bielych (nielen) Američanov začalo v minulých rokoch pociťovať diskrimináciu voči ich skupine. Podľa prieskumu Harvard University v roku 2017 až 55% Američanov "kaukazského pôvodu" verí, že "dnes v Amerike existuje podstatná diskriminácia voči bielym ľuďom." Ich presvedčenie malo politické a spoločenské dôsledky s výrazným nárastom prevádzky na alt-right webových stránkach. Obhajcovia beloby na nich odhaľujú svoj rovnako absurdný a bizarný svet uvádzajúc, že v súčasnosti existuje epidémia rasistického černošského násilia voči belochom, tvrdiac, že mnohé americké a svetové elity sa snažia o ich genocídu, prezentujúc svoje vlastné hlasy ako alternatívu (po červenej pilulke) k nepoctivým médiám hlavného smeru.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podobne ako tie na ľavej strane aj väčšina ich tvrdení sa pravdepodobne nezakladá na pravde. Neexistuje žiadna epidémia medzi rasového zločinu, genetické vysvetlenie úspechov amerických belochov sa tiež rozpadne v základoch, keď sa berie do úvahy celý svet. Skôr je to možné pripísať takzvanej protestantskej pracovnej etike a verejnému školstvu. Pravicový argument proti aspoň "riadenej" diverzite tiež neobstojí. Diverzita v spoločnosti sa dnes spája s miernym nárastom konfliktu, ale súčasne aj so zlepšeným kultúrnym a umeleckým prostredím, kulinárstvom, športom, randením a dokonca aj prijímaním patentov. Jednoducho povedané, pravicový identitarianizmus nie je životaschopnou alternatívou k tomu takzvanému "multi-kulti" ľavicovému.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Možno však poukáže na dôvod, prečo v poslednej dobe došlo k významnému nárastu a vplyvu pravicových politických strán a hnutí v Amerike aj v Európe, vrátane Slovenska.

Nezmysly z oboch strán majú svoje reálne dôsledky na spoločnosť. Horúčkovité hlásanie a komentovanie neexistujúcej epidémie rasizmu drvivou väčšinou médií prinieslo predpokladaný výsledok. Veľké množstvo černochov a bielych ľavicových spojencov ich komunity úprimne verí, že USA sú v roku 2018 zlou a negatívnou spoločnosťou, ktorá sa takmer vôbec nezmenila od doby, keď Martin Luther King. Jr. kráčal cez most v meste Selma, Alabama. Má to niekoľko hmatateľných dôsledkov. Mnohí Afro Američania horúčkovito striehnu na rasizmus takmer všade, sú vytrénovaní vidieť aj tie najmenšie a najmenej urážlivé prejavy ako dôkaz bigotnosti, ktorá existuje všade, ale zriedkavo sa prejavuje. Podľa článku vo Washington Post takmer polovica černochov v USA verí, že sa ich vláda snaží vykynožiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na druhej strane existuje veľmi dôležitý a minimálne diskutovaný účinok toho všetkého v tom, že obyčajní bieli (nielen) Američania sa stávajú znechutenými tvárou v tvár skutočnosti odlišnej od proklamovaných tvrdení, čo ich často vedie k odporu k rasovým menšinám. Napríklad článok na jednej z alt-right stránok začína prehľadom niektorých protibelošských vyhlásení čiernej raperky Azealie Banks, po čom pokračuje "Nezáleží na tom koľko toho belosi urobia pre černochov, nikdy to nebude dosť. Vždy sa budú cítiť ublížení. Vždy od vás budú chcieť viac."

Obe strany predkladajú podobné často absurdné a nezmyselné tvrdenia, čo rozhodne nevedie ani k minimálnemu postupu v riešení skutočne existujúcich problémov. Ani sa nepostúpi, pokiaľ sa napríklad budú tolerovať otvorené rasové urážky belochov zo strany ľudí, ktorí toho pigmentu majú viac, pričom akékoľvek vyslovenie toho slova, ktoré sa nesmie vyslovovať (začína na N), aj keď len vo vtipe alebo ako citácia z nejakého diela, môže viesť k ukončeniu kariéry a zničeniu života príliš bledého previnilca.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Miesto toho, aby si ľudia vyberali z jednej z dvoch strán rasovej identity a navzájom proti sebe bojovali, mali by si začať hovoriť ideológiou nesprznenú pravdu o rasových vzťahoch, problémoch, výhradách, nespokojnosti, ...

Aby nás rasová inkvizícia vo forme BLM, alebo inej, nedoviedla od rasovej zaslepenosti k rasovej posadnutosti.

Britain’s conversations about racism have become deeply counter-productive – Silent Racism

A čo si o tom všetkom myslí pán herec Morgan Freeman?

Morgan Freeman Silences Don Lemon by Calling BS on Blaming Racism | DM CLIPS | Rubin Report - YouTube

Alt-Right, Alt-Left, Antifa: A Glossary of Extremist Language - The New York Times (nytimes.com)

Pokračovanie Mimochodom, rasizmus ...7. Operácia Zebra. - Anton Kovalčík - (blog.sme.sk)

Anton Kovalčík

Anton Kovalčík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  505
  •  | 
  • Páči sa:  1 739x

Vyštudovaný ekonóm. Som ryba, ktorá väčšinou pláva proti prúdu, aj keď niekedy narazí hlavou o kameň. Nemám rád nekritické prijímanie čohokoľvek, čo sa mi naservíruje. A som notorický optimista. Zoznam autorových rubrík:  Prežijeme?Web náš každodenný...Te Deum...Kde bolo tam bolelo...Infovojna.Wokenaci.Ekonómia (nielen) pre laikov.Heavy mentalČo na to profesor Higgins?Magistra vitae.SúkromnéNezaradenéVox popapuli.

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu