reklama

8 kníh prečítaných za rok 2022

Rád trávim čas s knihou v ruke. Za rok 2022 som ich prečítal niekoľko, tak som vybral 8 z nich pre mňa najmúdrejších.

8 kníh prečítaných za rok 2022
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Gauč alebo šťastie - Maroš Molnár (2020)

Maroš Molnár je pre mňa správny človek na správnom mieste. Mnohí ho poznáte z Extrémnych premien, kde pomáha ľuďom schudnúť a začať žiť nový život. Popritom všetkom sa venuje ešte profesionálnym športovcom. Knihu som si kúpil hlavne preto, lebo sú v nej cvičenia s vlastnou váhou tela a podľa mňa má Maroš tú správnu trénerskú charizmu. A taktiež som ho chcel lepšie spoznať. Začína jeho životopisom. Jeho detstvom, tréningami rôznych športov, vzťahom s manželkou, prečo založil svoje vlastné fitko Molfit a ako sa dostal do Extrémnych premien. Ďalej vám kniha môže pomôcť v definícii cieľa, prečo chcete cvičiť, v udržaní si motivácie, ako správne regenerovať. Veľmi jednoducho rozoberá stavbu ľudského tela a pohybové schopnosti, ako silu, rýchlosť, vytrvalosť, koordináciu, rovnováhu, mobilitu a flexibilitu. Veľká časť knihy je obrázkovo-popisná, kde sa venuje cvikom na rôzne partie tela. Nájdeme v nej ešte tréningové plány pre mužov aj ženy na dva týždne. Na konci je zopár základných informácií o strave a zopár receptov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pri každej zmene musíte mať cieľ, musíte vedieť, ako ho dosiahnuť, a musíte byť pripravený na úspechy aj na krízy. Tešte sa z maličkostí, užívajte si jedlo, cvičenie, život. Nerozmýšľajte nad tým, či ste sa rozhodli správne, jednoducho ste sa rozhodli.

Od antilopy po Zátopka - Peter Kováč (2022)

Na blogu som už o nej písal. Kniha je rozdelená na malé kapitolky, ktoré rozoberajú najrôznejšie témy. Napríklad akým spôsobom dokáže človek uštvať antilopu alebo koňa. Ako sa nezraniť a mať z behu radosť. Zmysel si zapisovať tréning do svojho denníka. Zaujímavý je funkčný tréning, ktorý pri správnom nastavení môže človeka pripraviť na polmaratón, pred ktorým bežec veľa nebehá. Ako trénovať po Covide alebo inej chorobe. Venuje sa otužovaniu, jedlu, maratónu, svojmu tréningu v Keni, akým spôsobom funguje oddych, ako sa pripraviť na súťaž a prečo vybrať bežeckú topánku o číslo väčšiu. Posledná kapitola sa venuje môjmu obľúbenému bežcovi Zátopkovi a jeho tréningu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Šťastný života běh - Miloš Škorpil (2016)

Knihy Miloša Škorpila poznám už roky. Ale táto je iná od ostatných. Sú to jeho zápisky z behov v rokoch 1999 až 2013. Autor je známy český ultrabežec, tréner a zakladateľ bežeckej školy. Obdivuhodné, čo všetko dokázal zabehnúť. Išiel nielen z východu Česka na západ, ale aj okolo Českej republiky. Behal na ME v behu na 24 hodín, na MS na 100 kilometrov, Bostonský maratón, Spartathlon. A úplná topka je, že zabehol 1000 míľ cez Českú republiku. Vo svojej dobe vlastnil niekoľko českých rekordov vo veslárskom trenažéri. Kniha je písaná nielen zaujímavo, ale aj s veľkým srdcom pre beh a život.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako nabrať svaly - Boris Valihora Prekop (2017)

Fitnes trénera Borisa Valihoru som zaregistroval najprv na YouTube a potom na stránke fitmagazin.sk. Po dlhšom sledovaní jeho facebookovej stránky a odcvičení niekoľkých tréningov pomocou jeho videa, som si objednal aj jeho knihu. Kniha Ako nabrať svaly sa venuje jedinému - ako zostaviť tréning, ako trénovať, čo jesť, aké doplnky brať a ako nestratiť motiváciu, aby vaše svaly nabrali na objeme a bol z vás golem. Najzaujímavejšia kapitola je pre mňa o doplnkoch výživy a psychológia trénovania. Venuje sa dostatočne aj posilňovaniu pre ženy.

Vedomosti sú sila, preto skús vo výžive, tréningu a životospráve nazrieť hlbšie pod povrch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odchýlka - Michal Červený (2018)

Mateja Tótha poznajú skoro všetci. Je to náš úspešný olympijský chodec. 4.mája 2016 mu počas zápasu futbalovej Ligy majstrov bola odobraná vzorka krvi, v ktorej bolo neprirodzene nízke množstvo hemoglobínu. Antidopingová komisia usúdila, že si musel Matej tesne pred odobranou vzorkou sám odobrať krv, aby si ju pred olympiádou mohol pichnúť späť ako to robieval Lance Armstrong. A začal sa boj o získavanie potrebných dôkazov, ktoré mal predložiť pred IAAF, aby dokázal svoju nevinu. Kniha je popretkávaná Matejovými začiatkami chodeckej kariéry a záver knihy patrí Matejovým najbližším ľuďom, ich pohľadu na jeho medailovú kariéru a kauzu dopingu. Najpútavejšia je kapitola o zisku zlatej medaily v auguste 2016 v Riu.

Neodolateľné - Adam Alter (2018)

Všimol si si, že tráviš až príliš veľa času s mobilom v ruke? Že scroluješ Facebook alebo Instagram každú chvíľu len preto, lebo sa bojíš, že by si prišiel o najnovšie fotky a stories svojich akože kamarátov? Moderné technológie nás oslobodzujú od nepríjemností ako je nuda alebo fyzická vzdialenosť. Zároveň s nimi však prichádzajú nové nevýhody a hrozby. Ako sa s tým vyrovnáva náš mozog a vôľa sa dozvieš na stránkach tejto knihy. Je plná štúdií a faktov. Polovica vyspelého sveta je na niečom závislá. Keď sa budeš obhliadať do svojej minulosti, nechci sa topiť v bazéne premárneného času. Ale prítomnosť je v budúcnosti minulosť, takže ži dnes naplno. Radšej teraz na chvíľku odlož mobil a sprav niečo plnohodnotné, čo stojí za to prežiť.

Prekážka je cesta - Ryan Holiday (2019)

Stojí priamo pred vami. Problém. Prekážka. Ťažkosti, ktoré vám bránia v tom, aby ste dosiahli svoj cieľ. Prekážky ochromujú takmer každého z nás. Ak sa nám nedarí, väčšinou zostávame stáť pred ťažkosťami, ktoré treba prekonať. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, čo ak sa v každej prekážke zároveň skrývajú aj isté výhody určené len vám? Výnimočné osobnosti našli spôsob, ako pretaviť svoje slabiny na silné stránky. Kniha je plná inšpirujúcich skutočných príbehov a rád, ktoré vám umožnia vaše prekážky zdolať, hoc aj „plazením sa".

Keď na Edisonovom pracovisku vzdialenom niekoľko kilometrov od jeho domu vypukol požiar, nepanikáril. Ponáhľal sa k požiaru, ktorému sa prizerali stovky divákov a zronených zamestnancov, v dave vyhľadal svojho syna a nakázal mu: „Choď po matku a všetkých jej priateľov. Takúto veľkolepú vatru už nikdy v živote neuvidia.“ ,,ČOŽE??" Edison sa syna snažil upokojiť: „Nič sa nedeje. Práve sme sa zbavili kopy odpadu.“

Pravý muž 21.storočia - John Gray (2017)

John Gray je známy svojim bestsellerom Muži sú z Marsu a ženy z Venuše. Jeho najnovšia kniha Pravý muž 21. storočia je sprievodcom pre muža, ktorý je na ceste poznania svojho vnútra. Je to cesta k lepšiemu, kvalitnejšiemu a spokojnejšiemu životu.

Dnešní muži na celom svete čelia výzvam, s ktorými sa predtým žiadny muž za celé tisícročia nestretol. Keď pozná vedomý muž svoje miesto vo svete, teda pokiaľ vie, čo mu prospieva, potom celkom prirodzene sa z neho stáva pozorný a milujúci partner a otec. Na druhej strane ak sa muž v živote venuje len vzťahom a intimite a nevyhradí si pre seba čas a priestor, nebude schopný účinne zvládať každodenný stres.

Pravý muž nevyhľadáva ženu kvôli vlastnému uspokojeniu, chce sa s ňou podeliť o to, čo už má. Pozná príchuť výhry a pachuť prehry. Ak padne, je čas sa zdvihnúť. Zapálený, vnútorne inšpirovaný muž má právo na nezdary. Odmeňovanie napomáha rastu. Ak sa neodmeníte, nebudete mať dosť síl nabudúce skočiť ešte cez vyššiu prekážku. A buď si istý, že tá hora, ktorú máš za sebou, je menšia, ako tá, ktorú máš pred sebou. Podľa mňa si každé hľadajúce srdce muža nájde v knihe to svoje.

Samozrejme, že som v roku 2022 prečítal viacej kníh. Som rád, že aj pri príprave na svadbu a sťahovaní sa, sa mi podarilo tráviť čas s knihou v ruke. Môžete do komentárov napísať, aké zaujímavé knihy ste si prečítali.

Anton Lisinovič

Anton Lisinovič

Bloger 
  • Počet článkov:  187
  •  | 
  • Páči sa:  64x

„Skutečný olympionik se nikdy nevzdá!” (Pierre de Coubertin)„Dúfam v to najlepšie, pripravujem sa na najhoršie!”„Ľudia si myslia, že ostať sám spôsobuje, že sa cítite opustený, ale myslím, že to nie je pravda. Byť obklopený nesprávnymi ľuďmi, to je tá najväčšia samota na svete!” (Kim Cilbertson) Zoznam autorových rubrík:  Muž a ženaSkautík na výpraveDie Meiste MusikPopis rubrikyRozumne využitý časTop 10Filozofia a životný postojPrímestský táborRaritné prípadyOratkoPríroda objektívomVeľké pravdy malých príbehovRecenzie

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu