reklama

Recenzia: Kybernemoc (kniha)

Keď digitálnym médiám dovolíme, aby prevzali kontrolu nad našimi životmi, dostaneme kybernemoc.

Recenzia: Kybernemoc (kniha)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ak dlhé hodiny hráme online hry a strácame sa na sociálnych sieťach, stávajú sa z nás kyberchorí ľudia. K následkom tohto stavu patrí stres, nadváha, depresia, porucha spánku a sústredenia. U detí sa zle vyvíja motorika, jazyk a schopnosť empatie.

Manfred Spitzer nám vo svojej knihe ukazuje, ako sa pred ňou môžeme chrániť. Rozoberá oblasti ako kyberzávislosť, kyberstres, kyberchondria, kyberfóbia, digitálna nespavosť, depresia a osamelosť. Svoj názor má položený na základe viacerých celosvetových štúdií, ktoré prebiehali na školách alebo univerzitách.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kniha je trošku náročnejšia na čítanie ako jeho kniha Digitálna demencia. Uvediem tu ešte zopár myšlienok z knihy, nad ktorými je dobré sa zamyslieť.

Hádanka

Bejzbalová palica a loptička stoja spolu 1,10€. Palica stojí o 1€ viac ako loptička. Koľko stojí loptička? (Správnu odpoveď uvádzam na konci článku.)

Stres

Akútna stresová reakcia je zdravá. Stáva sa však chorobnou a problematickou, pokiaľ neprebehne akútne, ale sa vyskytuje chronicky. Keď sa nejaká krízová situácia stane trvalou. Vtedy dochádza k zvýšeniu uvoľneného cukru, sčasti aj k rozkladu svalovej bielkoviny, čo vedie k zvýšenej hladine cukru v krvi (hyperglikemii) a k svalovej slabosti (myopatii). Trvalé preťažovaný obehový systém zvyšuje krvný tlak a nadmerné dráždenie poškodzuje nervové bunky. Následne to vedie k rýchlejšiemu odumieraniu nervových buniek. Podľa nových štúdií kortizol, hormón, ktorý sa vyplavuje do krvi v stresových situáciách, brzdí dorastanie nových neurónov. (s. 125)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

FoMO

Odkedy existujú sociálne siete, na ktorých milióny ľudí neustále niečo robia a informujú o tom, veľmi pribudla úzkosť z toho, že niečo premeškáme. Je to strach, ktorý sa odborne nazýva FoMO. Z anglického Fear of Missing Out. Je to strach z toho, že „nebudeme pri tom” alebo že niečo „prešvihmene”. (s. 152)

Google

Veľakrát počujeme, že sa dnes nemusím nič učiť, pretože všetko nájdem na Googli. Iba ten, kto už na danú hľadanú tému niečo vie, sa tak neutopí v rozsiahlom internetovom mori informácií. Kto má určitú vedomosť o veci, tak pochopí detaily, ktoré potom vytvárajú pravý obraz o veci. (s. 175)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Písanie rukou

Keď používame ruku na písanie, nie je to len obyčajný nástroj, ale aj zmyslový orgán. Malé dieťa, ktoré sa učí písať, sa učí písmo rýchlejšie, s naučeným lepšie pracuje, hlbšie o ňom premýšľa a tvorivo ho používa. Na rozdiel od toho, keď dieťaťu dáme do ruky tablet, tak sa prechádzaním prstu po skle dieťa nič zmyslovo nenaučí. Možnosti rozvoja jemnej motoriky sú veľmi obmedzené, nerozvíja sa ani uchopovanie predmetov, priestorové myslenie ani kreativita. Ak strčíme dieťaťu už v rannom detstve tablet do ruky, môže mať problém potom v škole písať. Napríklad v 46 štátoch USA už bolo ručné písanie vyškrtnuté z výučbového plánu základných škôl, pretože deti mali problém zaobchádzať aj so stavebnicou z kociek a písmo, ktoré je pre ruku náročnejšie im vôbec nešlo. Čiže písanie rukou podporuje vývoj mozgu a zlepšuje pamäť. Naopak, písanie na klávesnici alebo prechádzanie prsta po tablete ani zďaleka nezodpovedá správnemu vývinu mozgu.(s. 192 a 210)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Evolúcia ľudstva a evolúcia digitálneho sveta

Biologická evolúcia ľudstva je príliš pomalá na to, aby udržala krok s vývojom digitálneho sveta. (s. 205 )

Sústredenie

Pri používaní niekoľkých monitorov naraz si človek veľmi dobre natrénuje zníženú schopnosť potlačovať rozptyľovanie pozornosti (s. 207)

Digitálne technológie sú dobré a prospešné, ak som ja ich pánom a nie, keď som ich otrokom. Mal by som si denne pripomínať, že ja som svojej duši kapitánom.

Správna odpoveď hádanky: Loptička stojí 5 centov. Mnohí si ale myslia, že palica stojí 1€ a loptička 10 centov. Ale v tom prípade rozdiel medzi nimi je 90 centov a to nie je správna odpoveď.

Anton Lisinovič

Anton Lisinovič

Bloger 
  • Počet článkov:  187
  •  | 
  • Páči sa:  64x

„Skutečný olympionik se nikdy nevzdá!” (Pierre de Coubertin)„Dúfam v to najlepšie, pripravujem sa na najhoršie!”„Ľudia si myslia, že ostať sám spôsobuje, že sa cítite opustený, ale myslím, že to nie je pravda. Byť obklopený nesprávnymi ľuďmi, to je tá najväčšia samota na svete!” (Kim Cilbertson) Zoznam autorových rubrík:  Muž a ženaSkautík na výpraveDie Meiste MusikPopis rubrikyRozumne využitý časTop 10Filozofia a životný postojPrímestský táborRaritné prípadyOratkoPríroda objektívomVeľké pravdy malých príbehovRecenzie

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu