reklama

6. február je dňom bez mobilu. Viete koľko prírodných zdrojov sa nachádza vo vašom vrecku?

Dnes, 6. februára, si pripomíname život bez mobilov. Jeden telefón skrýva mnoho prírodných zdrojov. Aké to sú?

6. február je dňom bez mobilu. Viete koľko prírodných zdrojov sa nachádza vo vašom vrecku?
(Zdroj: ASEKOL SK)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Dnes, 6. februára, si pripomíname život bez mobilov. Mobilné telefóny sa stali našou každodennou súčasťou. Zobúdzame sa a zaspávame s telefónom v ruke. Celý deň ho nosíme pri sebe a ani si neuvedomujeme čo všetko obsahuje, a aký je to cenný zdroj prírodných materiálov.

Elektronický odpad je jeden z najrôznorodejších a najrýchlejšie rastúcich druhov odpadu tvorený ľuďmi. V digitálnej dobe je typickým predstaviteľom elektroodpadu starý telefón, ktorý väčšina ľudí odloží niekde do zásuvky.

Odhaduje sa, že od vzniku Slovenskej republiky do roku 2020 vzniklo približne 23 miliónov kusov použitých telefónov. Hmotnosť vzniknutého elektroodpadu z mobilov od roku 1993 do roku 2020 je približne 2 290 ton, čo sa rovná hmotnosti 440 slonov afrických. Staré mobilné telefóny predstavujú iba 0,15% celkovej hmotnosti elektronického odpadu. Výroba a spotreba mobilných telefónov má však veľký a často skrytý vplyv na životné prostredie. Tak napríklad výroba dnešných smartfónov je skutočne náročná na materiál aj energiu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aké materiály a suroviny ukrýva smartfón?

Ak sa pozrieme na periodickú tabuľku prvkov, v našej prírode sa nachádza približne 100 stabilných prvkov. Z nich 63 prvkov sa nachádza v moderných elektronických zariadeniach, ako je napríklad smartfón, vrátane prvkov, o ktorých bežný spotrebiteľ možno ani nepočul, napríklad neodým, prazeodým, lantán, europium, gadolínium alebo dysprózium. V rámci súčasných recyklačných technológií dokáže ľudstvo z elektronického odpadu priemyselne získať okrem bežných kovov, ako je železo alebo hliník, aj cennejšie kovy, napríklad zlato, paládium, striebro, meď, nikel, olovo, antimón alebo cín. Recyklácia materiálov v odpade z mobilných telefónov prináša značné úspory - najmä nie je potrebné materiál opätovne extrahovať. Celkovo to znamená napríklad výraznú úsporu vody a zníženie produkcie emisií skleníkových plynov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mobilné telefóny obsahujú aj množstvo nebezpečných materiálov, ktoré sa odbornou recykláciou odstraňujú alebo recyklujú, čím sa predchádza vzniku škodlivých emisií. Ak mobilný telefón skončí na skládke, do životného prostredia sa uvoľňujú toxické látky. Podľa vedeckých štúdií až 40% nebezpečného olova na skládkach pochádza z elektrického a elektronického odpadu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ľudia si často myslia, že staré mobilné telefóny obsahujú veľké množstvo zlata. Odpoveď je áno aj nie. Množstvo zlata v mobilnom telefóne je v skutočnosti veľmi malé. Ide o stopové množstvo približne 20 mg na jeden mobilný telefón. Ak však porovnáme množstvo zlata v starých mobilných telefónoch s množstvom zlata v zlatonosnej hornine, potom môže byť obsah zlata v starých mobilných telefónoch až 300-krát vyšší. Recyklácia mobilných telefónov preto prináša veľký prínos pre životné prostredie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výroba mobilných telefónov je energeticky náročná

Na to aký malý výrobok mobilný telefón je, sa na jeho výrobu spotrebuje veľké množstvo energie. Táto energia sa spotrebúva najmä vo fáze výroby integrovaných obvodov a čipov. Nasledujúci graf ukazuje to, že vložená energia sa skrýva predovšetkým v elektronickom kremíku, t. j. v čipoch, ktoré sú súčasťou materiálov v mobilnom telefóne.

Vložená energia je prepočítaná na množstvo materiálu, ktorý sa nachádza v mobilných telefónoch. Napríklad v mobilnom telefóne je niekoľko gramov elektronického kremíka, v prípade plastov niekoľko desiatok gramov a v prípade zlata len niekoľko miligramov.
Vložená energia je prepočítaná na množstvo materiálu, ktorý sa nachádza v mobilných telefónoch. Napríklad v mobilnom telefóne je niekoľko gramov elektronického kremíka, v prípade plastov niekoľko desiatok gramov a v prípade zlata len niekoľko miligramov. 

Čo teda môže urobiť bežný spotrebiteľ, aby pomohol zmierniť vplyv elektronického odpadu na životné prostredie? Môžeme si pripomenúť 6R: Rethink, Refuse, Reduce, Reuse, Repair, Recycle.

Rethink znamená prehodnotiť, zvážiť, premyslieť. Pri kúpe nového elektrospotrebiča je dobré sa uistiť, že výrobca pri jeho výrobe dbá na ochranu životného prostredia. Skutočne ekologické výrobky majú často nezávislý certifikát, ktorý ubezpečuje spotrebiteľa, že výrobca sa snažil zmierniť vplyv na životné prostredie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Refuse je odmietnuť, poprieť, neprijať. Spotrebiteľ má možnosť okamžite odmietnuť kúpu spotrebného tovaru, napr. ak je to možné, môže si tovar požičať.

Reduce znamená redukovať, znížiť, obmedziť. To znamená, že by sme sa mali zamyslieť nad tým, či existujú produkty, bez ktorých sa môžeme zaobísť.

Reuse je opätovné použitie. Spotrebný výrobok používať čo najdlhšie alebo ho odovzdať tam, kde bude mať ďalšie využitie. 

Repair znamená opraviť. Ide o údržbu a opravu elektrického tovaru, aby bol dlhodobo použiteľný. Ak napríklad batéria v mobilnom telefóne prestane fungovať, môžete si ju dať vymeniť.

Recycle je recyklácia, využitie materiálov. Recyklujte to, čo sa už nedá opraviť. Spoločnosť ASEKOL SK zriadila na Slovensku tisíce zberných miest pre elektronický odpad. Veľké spotrebiče môžete zvyčajne odovzdať na zberných dvoroch, zatiaľ čo červeno-biele kontajnery sú určené na malé a drobné spotrebiče. Každý z nás tak môže prispieť k ochrane prírody a jej zdrojov.

ASEKOL SK

ASEKOL SK

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  60x

Venujeme sa environmentálnym témam, zbierame, triedime a recyklujeme elektrozariadenia, batérie, akumulátory, obaly a neobalové výrobky už 13 rokov. Našim cieľom je aby sa verejnosť správala k životnému prostrediu zodpovedne. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

reklama

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu