reklama

Dovolenkám na pláži či na horách odzvonilo. Pripravte sa na dovolenku na skládke

Ak sa vám nikto nepoďakoval alebo sa vám smejú, keď po sebe zbierate odpadky, rád by som vám poďakoval ja. Tu a teraz. Lebo čísla nepustia.

Dovolenkám na pláži či na horách odzvonilo. Pripravte sa na dovolenku na skládke
(Zdroj: freepik.com)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Práve naše odpadky budú tie, ktoré nám to raz spočítajú a vyhodia nám aj dovolenku do koša.

V každej destinácii si všímam jednu dôležitú vec – poriadok a čistotu a opäť sa mi potvrdilo, že lepšie sa správame tam, kde nás vidia iní, rozumej cudzinci.

Slovenský vodohospodársky podnik vyzbiera každoročne z našich nádrží, riek a potokov stovky ton odpadu. Stačí spomenúť jednu z najviac znečistených priehrad – Ružín. Spolu s aktivistami tam SVP vyzbieral iba za minulý rok viac ako 280 ton odpadu.

Aj snaživí turisti z akcií na vyčistenie Tatier znášajú každú sezónu plné vrecia odpadkov. Počas tej minulej sa vďaka jednej z najznámejších iniciatív na vyčistenie Vysokých Tatier – akcii Čisté hory podarilo vyzbierať 355 kilogramov odpadu. Za viac ako štyri desiatky rokov dobrovoľníci vyzbierali spolu už 64 ton.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Snažím sa pochopiť, prečo je potrebné každý rok vynakladať na čistenie desiatky až stovky tisíc eur a toľko námahy, keď riešenie je jednoduché a je zadarmo. Stačí si všetko, čo si privezieme, zobrať naspäť so sebou.

Vieme sa sťažovať na kvalitu služieb, ale prispieť k nej vlastnou iniciatívou, to nech od nás nik nežiada. Nech vám to ani nenapadne! (sarkastická poznámka) Neplatí to globálne, pretože väčšina ľudí o poriadok zrejme dbá, ale tých pár nespratníkov vie dať vedieť o sebe ešte aj po poriadne dlhom čase. A myslím tým čas, za ktorý sa v prírode rozložia plasty a kovy. Čiže desiatky a stovky rokov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je smiešne, že nám nerobí problém vziať so sebou k vode plnú tašku lepeňákov, horaliek, sladených nápojov, balených syrov a salám, cukríkov a neviem čoho všetkého. A na konci dňa, keď váha prázdnych obalov je minimálna, všetko zahodiť pod najbližší krík.

Samostatnou kategóriou sú cigaretové ohorky v piesku. Takýmto spôsobom rýchlo prídeme do štádia, keď už bude jedno, či si deku rozložíme na pláži alebo na smetisku. A Booking začne ponúkať dovolenky na skládke. (So zľavou)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zaujímavé dáta k znečisteniu vôd poskytol aj výskum iniciatívy EarthWatch Institute spolu s Plastic Oceans UK.

Zistili, že hlavnú zložku plastového znečistenia riek a jazier tvoria zo 14 percent plastové fľaše. Za nimi nasledujú potravinové obaly a cigaretové ohorky. Aj vedci na Slovensku potvrdili výskyt mikroplastov už aj v našich vodách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Meniť zvyky je vždy beh na dlhú trať. Aby sa zamedzilo znečisťovaniu životného prostredia, obzvlášť morí a vodných tokov, kde končí väčšina plastového odpadu, nastupuje smernica o jednorazových plastových výrobkoch. Cieľom je znížiť množstvo vzniknutého odpadu, minimalizovať environmentálne škody i negatívny vplyv na hospodárstvo.

Zákaz o uvádzaní jednorazových plastových výrobkoch na trh vstúpil do platnosti začiatkom júla 2021 aj na Slovensku. Až po rokoch budeme môcť vyhodnotiť jeho vplyv na znečistenie našich vôd.

Stále sa však nemení, že pôvodcami znečistenia sme my ľudia. Je iba na nás, ako sa k ochrane životného prostredia postavíme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podobné smernice a nariadenia môžu pomôcť, ale iba v prípade, že prejavíme skutočný záujem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

***

Jozef Neupauer – marketingový špecialista ASEKOL SK

Jozef Neupauer
Jozef Neupauer 

ASEKOL SK

ASEKOL SK

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  60x

Venujeme sa environmentálnym témam, zbierame, triedime a recyklujeme elektrozariadenia, batérie, akumulátory, obaly a neobalové výrobky už 13 rokov. Našim cieľom je aby sa verejnosť správala k životnému prostrediu zodpovedne. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

reklama

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu