reklama

Odpadové hospodárstvo a recyklácia sú historicky najväčšou biznisovou príležitosťou. Nespime na vavrínoch

Slovensko je krajina, ktorej hospodárstvo stojí na priemysle minulého storočia. Prechod na cirkulárnu ekonomiku znamená nebezpečenstvo pre tých, ktorí zmeny ignorujú, a príležitosť pre tých, ktorí sa dokážu prispôsobiť.

Odpadové hospodárstvo a recyklácia sú historicky najväčšou biznisovou príležitosťou. Nespime na vavrínoch
Freepik.com
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Sme montážnou dielňou áut so spaľovacími motormi, ktorých produkcia sa skončí v roku 2035. Sme tak ukážkovým príkladom lineárneho hospodárstva minulého storočia.

V nasledujúcich rokoch však bude prechádzať naše lineárne hospodárstvo zásadnou transformáciou na obehové hospodárstvo. Prechod aj samotná cirkulárna ekonomika znamenajú veľké nebezpečenstvo pre tých, ktorí budú zmeny ignorovať, a veľkú príležitosť pre tých, ktorí sa dokážu rýchlo prispôsobiť a inovovať.

Symbolom transformácie v Európe je Green Deal. Európska Zelená dohodaFit for 55. Tento legislatívny balík má členským štátom pomôcť znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 o 55 percent v porovnaní s rokom 1990 a zároveň smeruje k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality v roku 2050.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dôležitú úlohu v prechode na uhlíkovú neutralitu bude mať odpadové hospodárstvo a recyklácia. Zároveň sú nástrojmi prechodu na cirkulárnu ekonomiku.

Odpadové hospodárstvo čaká veľa zmien. Zvrátiť sa už nedajú, a preto je potrebné hľadať riešenia, ako ich naplniť.

Regulácie a legislatíva, ktoré postupne vstupujú do účinnosti, robia z odpadového hospodárstva technologicky náročné odvetvie. Z „jednoduchých prepravcov odpadu od spotrebiteľov na skládku“ sa odpadové firmy musia stať inovatívnymi firmami, ktoré využívajú všetky dostupné technológie.

Problémom je, že slovenská legislatíva je voči inováciám a zmenám veľmi rezistentná. Napríklad ostatná vyhláška s minimálnymi sadzbami pre zberové spoločnosti podporuje viac konzervatívne nakladanie s odpadom ako inovácie, keďže na rovnakú úroveň dala energetické zhodnocovanie a materiálovú recykláciu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ani dotačné mechanizmy nie sú nastavené tak, aby  podporovali inovácie. Plán obnovy nevyčlenil na podporu prechodu na cirkulárnu ekonomiku ani euro. Podpora je nastavená na „jednoduchú“ oblasť stavebníctva, a pritom nás v najbližších rokoch čakajú významné zmeny, akými sú zvýšenie a zmena recyklačných cieľov na obaly alebo faktický koniec skládkovania.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Už rok 2022 bude veľmi náročný. Všetky doteraz budované a prevádzkované triediace linky na odpady sa pobijú o existenciu. Po zavedení záloh na vybrané nápojové obaly a pri aktuálnom nastavení legislatívy bude totiž veľmi lákavé plastový odpad nedotrieďovať, ale jednoducho vyrábať z neho alternatívne palivo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

I keď triediace linky prežijú, tak to bude len na chvíľu, pretože výzvou budúcnosti je technologický posun triedenia odpadu a spracovávanie odpadu pred uložením na skládku.

Z jednoduchého dotrieďovania na manuálnych triediacich linkách prejdeme na technologicky vyspelé spracovanie odpadu. To sa už nebude dať robiť v každej väčšej obci alebo menšom mestečku v jednej hale s dopravníkovým pásom a lisom. Budú to technologické celky s veľkou kapacitou, čo následne prinesie ďalšie úlohy pre logistiku.

V prípade recyklácie sú výzvou polyméry, ktoré sa doteraz predovšetkým energeticky zhodnocovali alebo končili na skládke. Samostatnou výzvou pre vedecké pracoviská je chemická recyklácia, ktorá nájde v blízkom čase uplatnenie vo firmách rôznej veľkosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Príklady a viac informácií vás čakajú v prednáške Trendy v recyklácii a možnosti rozvoja podnikania na Slovensku na konferencii Odpadové hospodárstvo 2021 v Jasnej. Uvidíme sa 27. – 28. septembra na konferencii alebo online.

***

Miroslav Jurkovič – špecialista cirkulárnej ekonomiky ASEKOL SK

Miroslav Jurkovič
Miroslav Jurkovič 
ASEKOL SK

ASEKOL SK

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  60x

Venujeme sa environmentálnym témam, zbierame, triedime a recyklujeme elektrozariadenia, batérie, akumulátory, obaly a neobalové výrobky už 13 rokov. Našim cieľom je aby sa verejnosť správala k životnému prostrediu zodpovedne. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

reklama

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu