reklama

Ako budú farmaceutickí giganti bojovať proti COVID v roku 2023?

Preklopenie COVID-19 do endemickej podoby by bol pre farmafirmy ideálny scenár

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Už viac ako dva roky bojuje svet proti COVID-19 a najväčší hráči vo farmaceutickej sfére sa chystajú triumfovať. Od polovice januára 2023 už viac ako 70 % celkovej svetovej populácie užilo aspoň jednu dávku schválenej & akreditovanej vakcíny proti koronavírusom; to predstavuje viac ako 5,5 miliardy očkovacích injekcií dodaných od vypuknutia pandémie, ktorá v roku 2020 otriasla ekonomikou.

Do pretekov o vytvorenie konečnej vakcíny proti COVID-19 sa zapojilo mnoho farmaceutických firiem a z nich vzišlo niekoľko víťazov vrátane spoločností Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm, Sputnik a Novavax.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Medzi víťazmi boli šampióni, najmä spoločnosti Pfizer, Moderna a AstraZeneca, ktoré vytvorili dôveryhodné vakcíny s vysokou účinnosťou, čo farmaceutickým gigantom v posledných rokoch prinieslo obrovský úspech, pokiaľ ide o zviditeľnenie značky a, samozrejme, množstvo peňazí.

COVID oslávil v decembri 2022 svoje trojročné narodeniny po tom, ako bol prvýkrát identifikovaný v čínskom Wuhane, zrodením čerstvých vĺn nových prípadov vo všetkých regiónoch sveta, pričom najviac postihnuté boli Spojené štáty, Brazília, Japonsko, viaceré európske krajiny a opatrná Čína.

Farmaceutické giganty využili oživenie vírusu, zdvojnásobili výrobu a dodávky vakcín a tešili sa značným ziskom v nedávnych bojoch s vírusom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bude mať koronavírus v roku 2023 trhací kalendár, a ak áno, čo to bude znamenať pre farmaceutických gigantov?

Hráč 1: Prosperujúca spoločnosť Pfizer

Ak by mala byť len jedna spoločnosť korunovaná za skutočného víťaza nad COVID-om, bola by to spoločnosť Pfizer. Tento skúsený nadnárodný farmaceutický líder je v hre už dlho, je mozgom niektorých z najznámejších liekov na svete, ako sú Advil, Lyrica a Viagra, ako aj spotrebiteľských produktov, ako je Chapstick.

Vzostup pandémie priniesol spoločnosti Pfizer obrovský úspech. Spoločnosť predpokladala na rok 2022 rekordný úspech a po čase aj naplnila svoje vysoké očakávania. Predajom vakcín proti COVID-19 a antivírusovej liečebnej tabletky Paxlovid za miliardy dolárov spoločnosť Pfizer v poslednom štvrťroku prekonala odhady Wall Street:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- Príjmy: 22,6 miliardy USD

- Čistý príjem: 8,6 miliardy USD

Spoločnosť Pfizer získala v tomto štvrťroku 4,4 miliardy dolárov z predaja vakcín a 7,5 miliardy dolárov z predaja Paxlovidu, pričom čistý zisk vo výške 8,6 miliardy dolárov znamenal 6 % nárast oproti rovnakému štvrťroku pred rokom. Úspech možno do veľkej miery pripísať rastúcemu počtu prípadov COVID, najmä v Spojených štátoch, a spoločnosť Pfizer tiež získava spoločnosti s cieľom rozšíriť svoje podnikanie v oblasti biotechnológií, pričom nedávno získala spoločnosti Biohaven za 11,6 miliardy USD a Global Blood Therapeutics za 5,4 miliardy USD.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Spoločnosť očakáva, že ju čakajú väčšie veci, a zvýšila svoj výhľad tržieb na fiškálny rok 2022 z 99,5 miliardy USD na 102 miliárd USD a zisk na akciu na úrovni 6,40 USD až 6,50 USD za rok. Okrem aktivít zameraných na COVID spoločnosť Pfizer neustále dosahuje zisky z predaja ďalších farmaceutických výrobkov vrátane Eliquisu, ktorý je liekom na riedenie krvi na liečbu zrazenín, a populárnej vakcíny proti zápalu pľúc Prevenar.

Hráč 2: Vplyvná Moderna

Spoločnosť Moderna je tvrdým konkurentom vo farmaceutickom priemysle napriek tomu, že vznikla len v roku 2010. Farmaceuticky a biotechnologicky zameraná spoločnosť Moderna bola naozaj silná vo svojich kľučkách s vakcínou na COVID, kedy len v Spojených štátoch dodala viac ako 250 miliónov dávok vakcíny, odkedy bola jej vakcína schválená na používanie.

Vakcína Moderna sa stretla s pozitívnym ohlasom verejnosti a zdravotníckych pracovníkov, pričom bola zaznamenaná vysoká úroveň účinnosti a bezpečnosti. Hoci je jej vakcína vysoko akreditovaná a zostáva takou aj naďalej, výkonnosť spoločnosti Moderna v 3. fiškálnom štvrťroku 2023 nebola dostatočná:

- Tržby: 3,36 mld. dolárov oproti očakávaným 3,53 mld.

- Zisk na akciu: 1,5 mld: 2,53 dolárov oproti očakávaným 3,29 dolárov

Podľa spoločnosti obmedzenia v dodávateľskom reťazci prinútili spoločnosť Moderna odložiť dodávky vakcín v hodnote 2 až 3 miliardy dolárov. Keďže vakcína spoločnosti Moderna je jediným komerčne dostupným produktom firmy, úspech spoločnosti do veľkej miery závisí od vnútroštátnych podmienok výskytu koronavírusu.

Ak alebo keď sa COVID stane endemickým, čiže pravidelne sa vyskytujúcim ochorením, spoločnosť Moderna očakáva, že globálny dopyt zostane odolný. Napriek tomu spoločnosť Moderna znížila svoju prognózu predaja v roku 2022 z 21 miliárd dolárov na 18 až 19 miliárd. Očakávame pred nami turbulentný rok!

Hráč 3: Ambiciózna spoločnosť AstraZeneca

Spoločnosť AstraZeneca možno považovať za outsidera v oblasti vývoja vakcín proti COVID-19. Napriek tomu, že jej vlajková vakcína proti koronavírusom vyrobená v spolupráci s Oxfordskou univerzitou bola schválená v 185 krajinách, často zostáva v tieni výrazných úspechov spoločností Pfizer a Moderna.

Medzinárodný farmaceutický gigant vykázal za prvých deväť mesiacov roku 2022 dobré obchodné výsledky, pričom celkové tržby sa medziročne zvýšili o 37 % na niečo vyše 33 miliárd dolárov. Rast pramenil zo všetkých oblastí chorôb, ako aj z prírastku spoločnosti Alexion, ktorá sa špecializuje na liečbu zriedkavých chorôb a porúch.

Podľa šéfa spoločnosti Pascala Soriota "AstraZeneca naďalej vidí prínos trvalých investícií do výskumu a vývoja". Zároveň dodal, že po takýchto stabilných výsledkoch spoločnosť AstraZeneca zvýšila odhad základného zisku na akciu na celý fiškálny rok 2022 a že cieľom spoločnosti je "ísť príkladom" pri urýchľovaní realizácie svojej stratégie čistej nuly.

Technický pohľad

Pri pohľade na akcie spoločnosti Pfizer (NYSE: PFE), Moderna (NASDAQ: MRNA) a AstraZeneca (LON: AZN) je vidieť, že akcie Moderny sú silné, ich hodnota od debutu na burze NASDAQ vzrástla o viac ako 900 %.

Vývoj akcií za 5 posledných rokov
Vývoj akcií za 5 posledných rokov  (zdroj: Zdroj:Tradingview; Analýza: Adam Austera - Ozios)

Bližší pohľad na pohyb cien akcií spoločností Pfizer a AstraZeneca by odhalil, že ich akcie sú krátkodobo pomerne volatilné, ale z dlhodobého hľadiska sú relatívne stabilné. To platí aj pre akcie spoločnosti Moderna, pričom všetky tri akcie vykazujú pozitívne vyhliadky z dlhodobého hľadiska.

Vývoj akcií za 2 posledné roky
Vývoj akcií za 2 posledné roky  (zdroj: Zdroj:Tradingview; Analýza: Adam Austera - Ozios)

Ak by záležalo len na číslach, spoločnosť PFE získala od svojej prvotnej verejnej ponuky najviac v porovnaní s MRNA & AZN, ale AZN môže byť výhodnejšia pre investorov, ktorí hľadajú stabilitu a konzistentné výnosy, keďže od roku 2017 sú akcie prevažne na býčej vlne.

Dosiahne COVID v roku 2023 zlom?

Kedy sa skončí pandémia koronavírusov? Hoci obavy a závažnosť ochorenia môžu časom klesať, neznamená to, že svet sa oslobodí od pút pandémie koronavírusu. Nové prípady nákazy sa objavujú po celom svete a podľa Worldometra môže toto číslo každý deň presiahnuť 2 milióny nových prípadov.

Pokiaľ budú mutácie a varianty naďalej vznikať a šíriť sa, predstavenie bude pokračovať a farmaceutickí giganti budú svedkami ďalšieho roka prudko rastúceho celosvetového dopytu po ich vakcínach, čo sa prejaví v ziskoch, ktoré si budú môcť odniesť domov.

Skutočnou otázkou možno nie je, kedy sa šírenie nákazy skončí, ale skôr to, či sa vôbec skončí. Ak príde endémia rovnako ako bežná chrípka, predaj vakcín sa nezastaví, ale efektívne sa zrýchli a spomalí v závislosti od globálnych podmienok.

Adam Austera

Adam Austera

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  23x

Vyštudoval som vysokú školu v Nitre, avšak už počas štúdia ma zlákala oblasť obchodovania na kapitálových trhoch. Najskôr som obchodoval súkromne, no neskôr som sa zamestnal na oddelení dealingu a postupne sa vypracoval až na aktuálnu pozíciu finančného analytika značky Ozios. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu