reklama

Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?

Pohľad na výsledky ukazuje zaujímavý vývoj: kým Pfizer prosperuje, BioNTech a Moderna sú pod tlakom

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Pre farmaceutické spoločnosti, ktoré vyvinuli vakcínu proti vírusu Covid-19, bolo v priebehu posledného roka dôležité schválenie očkovania štvrtou dávkou vakcíny. Americká FDA ho povolila v priebehu marca 2022 a spoločnosti tak mohli začať s predajom pred niekoľkými mesiacmi. Poďme sa pozrieť na to, či mal predaj poslednej dávky priamy vplyv na vývoj akcií spoločností a ako sú na tom farmaceutický lídri dnes.

Počas prebiehajúcej fázy šírenia koronavírusu, kedy vidíme narastajúci trend prevažne v USA, bude zásadný najmä vývoj počas jesenného obdobia a výskyt nových variant a subvariant Covid-19. FDA odporúča výrobcom vakcíny proti COVID-19, aby od jesene tohto roka zmenili dizajn posilňovacích očkovacích látok tak, aby obsahovali komponenty prispôsobené na boj proti v súčasnosti dominantným subvariantám koronavírusu Omicron BA.4 a BA.5.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výskyt prípadov koronavírusu. (iba prvých 10 krajín)
Výskyt prípadov koronavírusu. (iba prvých 10 krajín) (zdroj: Zdroj: www.worldmeter.com; Analýza: Adam Austera - Ozios)

Pfizer

Tržby a zisk farmaceutickej spoločnosti Pfizer za druhý štvrťrok prekonali očakávania Wall Street. Najväčší podiel na tom majú 2 produkty, predaj vakcíny proti vírusu Covid-19 a antivírusová liečba Paxlovid. Za druhý štvrťrok sme mohli vidieť 47 % nárast oproti rovnakému obdobiu z minulého roka a najväčšie štvrťročné tržby v histórii. Pfizer vykázal čistý zisk 9,9 miliardy USD. Ak by sme to chceli vyjadriť percentuálne, tak farma gigant si polepšil o 78 % oproti druhému štvrťroku v roku 2021.

Dobre známi partneri, Pfizer a nemecký BioNTech uzavreli tento rok v júni dohodu v hodnote 3,2 miliardy USD, vďaka ktorej poskytnú vláde USA 105 miliónov dávok vakcíny. Pfizer sa môže pochváliť prvenstvom, pretože ako prvá spoločnosť, uzavrel dohodu o dodávkach vakcín s USA. Spoločnosť stojí na pevných finančných základoch a jej zameranie je široko diverzifikované. Prognóza na rok 2022 je dosiahnutie tržieb vo výške približne 97 miliárd USD, čo znamená takmer 20% nárast v porovnaní s rokom 2021.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vývoj akcií spoločnosti Pfizer Inc za posledných 5 rokov
Vývoj akcií spoločnosti Pfizer Inc za posledných 5 rokov (zdroj: Zdroj: Investing; Analýza: Adam Austera - Ozios)

Pfizer zaraďujeme medzi etablovanú farmaceutickú firmu, jej zisková marža dosahuje hodnotu 27 % a návratnosť kapitálu je úctyhodných 47 %. Približne štvrtina zisku sa vracia akcionárom vo forme dividend. Aktuálna ročná výplata 1,60 USD predstavuje 3,2-percentný dividendový výnos, čo je dvojnásobok priemeru v sektore zdravotníctva.

BioNTech

Bohužiaľ nižší dopyt po vakcínach zapríčinil, že sa spoločnosť BioNTech vyrovnáva s poklesom predaja očkovacej látky známej pod obchodným názvom Comirnaty. Tržby BioNTechu boli za druhý štvrťrok vo výške 3,2 miliardy eur, to znamená 40 % pokles oproti rovnakému obdobiu minulého roka. V porovnaní za prvý štvrťrok tržby poklesli až o takmer 50 %. Wall Street predpokladala tržby za druhý štvrťrok vo výške 3,96 mld. eur, ktoré sa nenaplnili a po oznámení reálnych výsledkov sme mohli vidieť, že cena akcií spoločnosti BioNTech do rána klesla o 8 %. V priebehu posledného roka zaznamenali akcie spoločnosti pokles približne o 50%.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vývoj akcií spoločnosti BioNTech SE za posledných 5 rokov.
Vývoj akcií spoločnosti BioNTech SE za posledných 5 rokov.  (zdroj: Zdroj: Investing; Analýza: Adam Austera - Ozios)

Predpokladané tržby z predaja Corminaty za 2022 zostávajú stále na úrovni 13 až 17 miliárd eur. Je otázne, či sa tento odhad naplní a bude to záležať od rastu predaja počas jesenných kampaní v kombinácii s očakávaným schválením dvojice vakcín spoločnosti s omikrónovou adaptáciou. Schválenie a vývoj upravených variant variantu omicron BA.4/5 bude pravdepodobne rozhodujúcim faktorom pre dosiahnutie plánovaných tržieb. FDA sa primárne zameriava na vakcínu upravenú podľa BA.4/5.

Moderna

Aj firma Moderna zostáva pri svojej celoročnej predikcii predaja vakcíny COVID-19, a to vo výške 21 miliárd USD. Napriek tomu, že farmaceutickú spoločnosť trápia podobné problémy ako ostatných predajcov, tak ich zasiahlo aj zrušenie dodávok z krajín s nízkymi a strednými príjmami v rámci programu COVAX. Náklady za nevyužité dávky sa vyšplhali až do výšky 499 miliónov USD. Ako kompenzácia sa však objavuje zisk z nových objednávok posilňovacích dávok, výbornou správou je, že Moderna začala vyrábať posilňovaciu dávku zameranú na pôvodný koronavírus, ako aj žiadané a odporúčané subvarianty BA.4 a BA.5. Moderna dosiahla v druhom štvrťroku predaj vakcíny COVID-19 v hodnote 4,5 miliardy USD. Ak chceme hodnotiť vývoj akcií spoločnosti Moderna, tak za posledný rok zaznamenali pokles približne o 50%.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vývoj akcií spoločnosti Moderna Inc za posledných 5 rokov.
Vývoj akcií spoločnosti Moderna Inc za posledných 5 rokov.  (zdroj: Zdroj: Investing; Analýza: Adam Austera - Ozios)

Adam Austera

Adam Austera

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  23x

Vyštudoval som vysokú školu v Nitre, avšak už počas štúdia ma zlákala oblasť obchodovania na kapitálových trhoch. Najskôr som obchodoval súkromne, no neskôr som sa zamestnal na oddelení dealingu a postupne sa vypracoval až na aktuálnu pozíciu finančného analytika značky Ozios. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu