reklama

Stáva sa Paramount konkurentom Netflixu?

Americká legenda spája svoje dve služby v snahe dotiahnuť sa na lídrov trhu online streamingu

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Netflix revolučným spôsobom zmenil pohľad, akým sledujeme seriály a filmy. Bol jednou z prvých spoločností, ktoré nám ponúkli streamovacie služby, a pravdepodobne neexistuje na svete človek, ktorý by o nich nepočul. Ako v každom inom odvetví alebo spoločnosti však bolo len otázkou času, kedy na trh príde konkurencia. A tak sa aj stalo, dnes medzi ich konkurentov patria Warner Bros, Dis-ney a Amazon. Do hry však vstupuje ďalšia spoločnosť, Paramount a ich streamovacia služba Para-mount+.

Showtime sa spojí s Paramount+

Spoločnosť Paramount Global podniká kroky na zjednotenie svojho podnikania v oblasti káblovej televízie a streamovania, a to spojením televíznej siete Showtime a jej streamovacej služby, do jed-ného subjektu: Paramount+, ktorá je odpoveďou na súčasné konkurenčné boje v oblasti streamingu. Televízna sieť, ktorá je známa populárnymi seriálmi ako Yellowjackets, Billions a Dexter, bude teraz zahŕňať aj obsah Paramount+. Predplatitelia si budú môcť predplatiť Showtime za príplatok k existu-júcemu platenému televíznemu balíku. V súčasnosti je cena služby Paramount+ 4,99 USD mesačne, zatiaľ čo streamovacia služba Showtime sa ponúka za 10,99 USD mesačne. Balík oboch služieb je k dispozícii za 11,99 USD mesačne. Spoločnosť Paramount v novembri oznámila, že Paramount+ má 46 miliónov zákazníkov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súboj medzi gigantmi v oblasti streamovania

Spojenie týchto dvoch služieb je reakciou na intenzívnu konkurenciu v mediálnom priemysle, keďže spoločnosti sa snažia, aby ich streamovacie služby boli ziskové. Pandémia COVID-19 viedla k prudké-mu nárastu dopytu po streamovacích službách a následná konkurencia čoraz viac sťažuje získavanie nových predplatiteľov. To malo vplyv na ceny akcií, čo viedlo mediálne spoločnosti k experimentova-niu s rôznymi stratégiami na rast ich streamovacích podnikov. Napríklad minulý rok spoločnosť Netflix predstavila lacnejšiu verziu podporovanú reklamou. Spoločnosť Disney, ktorá začala skôr spájať svoje možnosti streamovania, zvýšila svoje ceny a pridala možnosť podporovanej reklamy. Spoločnosť Warner Bros. Discovery medzitým obmedzila obsah pre svoju službu HBO Max, pretože sa snaží znížiť náklady. Spoločnosť tiež plánuje na jar spustiť kombinovanú streamovaciu aplikáciu HBO Max a Dis-covery.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Napriek tomu, že ide o pomerne veľké spoločnosti, Netflix je v čase písania tohto článku stále na pr-vom mieste podľa počtu predplatiteľov. Zoznam je nasledovný:

1. Netflix - viac ako 223 miliónov predplatiteľov

2. Amazon Prime - odhadom 200 miliónov predplatiteľov

3. Disney+ - 164+ miliónov predplatiteľov

...

6. HBO Max - odhadovaných 80 miliónov predplatiteľov

8. Paramount+ - odhadovaných 46 miliónov predplatiteľov

9. Apple - 40 miliónov predplatiteľov 

Vývoj akcií spoločností Paramount Global a Netflix

Akcie spoločnosti Paramount Global vstúpili na trh v roku 1990 za 9,59 USD. Odvtedy zaznamenali slušný vývoj. Najvyšší bod dosiahli v marci 2021, keď cena jednej akcie bola 94,94 USD. Potom na-sledoval voľný pád, ktorý sa však zastavil na súčasnej cene 24,96 USD v čase písania tohto článku. To znamená, že je tu veľký priestor na možný pohyb a rast, najmä ak budú mať správy spoločností Showtime a Paramount+ pozitívnu reakciu investorov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vývoj akcií spoločnosti Paramount Global za posledných päť rokov.
Vývoj akcií spoločnosti Paramount Global za posledných päť rokov.  (zdroj: Zdroj: Google Finance; Analýza: Adam Austera - Ozios)

Netflix prišiel na trh oveľa neskôr ako Paramount, v roku 2002, s cenou 1,21 USD za akciu. V priebehu času zaznamenala tiež veľmi dobrý rast, pričom historicky najvyššiu cenu dosiahla v októbri 2021, keď bola 690,31 USD. Odvtedy, podobne ako Paramount, cena akcie zaznamenala veľkú korekciu. V čase písania tohto článku je cena akcie Netflix 371,11 USD.

Vývoj akcií spoločnosti Paramount Global za posledných päť rokov
Vývoj akcií spoločnosti Paramount Global za posledných päť rokov (zdroj: Zdroj: Google Finance; Analýza: Adam Austera - Ozios)

Zhrnutie

Ak porovnáme počty predplatiteľov a ceny akcií medzi Paramountom a Netflixom, vidíme, že druhý menovaný je ďaleko popredu, čo je pochopiteľné, keďže bol prvý a je to najväčšia streamovacia platforma. Na druhej strane Paramount môže ponúknuť zaujímavé seriály a filmy pre každú generá-ciu. Ak budú túto hru hrať dobre, majú veľkú šancu sa k Netflixu aspoň priblížiť, ak ich dokonca jed-ného dňa neporazia. A keďže sa spoločnosť len minulý rok dostala do Rakúska a Nemecka, ukazuje to, že majú záujem o globálnu expanziu, čo znamená, že by sme ich ešte nemali odpisovať.

Adam Austera

Adam Austera

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  23x

Vyštudoval som vysokú školu v Nitre, avšak už počas štúdia ma zlákala oblasť obchodovania na kapitálových trhoch. Najskôr som obchodoval súkromne, no neskôr som sa zamestnal na oddelení dealingu a postupne sa vypracoval až na aktuálnu pozíciu finančného analytika značky Ozios. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu