reklama

Viete požiadať o pomoc?

Väčšina z nás nemá ani najmenší problém pomôcť, keď nás o pomoc niekto požiada. Príjemcom pomoci netúži byť nikto...

Viete požiadať o pomoc?
Poznáte to - nemému decku ani vlastná mať nerozumie. Na obrázku dievčatko, ktoré si rukou prekrýva ústa (Zdroj: internet)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

A keď zrazu v tejto situácii sme, je mnohokrát nesmierne ťažké priznať si sám pred sebou niečo, ako staroba/choroba ma robí neschopným.

Prečo máme tento problém

Veľmi v skratke - bojíme sa toho, že nás budú ľudia vnímať ako neschopných, nemožných. Ak sa bavíme o ľuďoch so zdravotným postihnutím, tak mi možno odpovedia, že nechcú otravovať, veď sú si vedomí toho, že tú pomoc potrebujú ďaleko častejšie, ako človek bez postihnutia.

Sociálne siete robia "medvediu službu"

Ktorúkoľvek si otvoríte, vidíte "bezproblémových" ľudí. Virtuálna realita z nás robí mladých, šťastných, krásnych, usmiatych, spokojných, bezproblémových. A je to samozrejmé, ani ja nedám fotku v zmysle "takto vyzerám počas veľkej zmeny počasia", lebo ma bolí celý človek, mám pod očami čierne pneumatiky a cítim sa "zdechnutá". Lenže spoľahnite sa na to, že keď dám fotku z nejakej vydarenej akcie, ktorú som (spolu)organizovala, mohlo sa tak stať len vďaka pomoci "bataliónu" vidiacich a mobilných ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo ľudia nepomôžu

Situácia - vlakové nástupište, bielovlasá dáma s kufrom ide na mesiac do kúpeľov. Mocuje sa s ním sama. Vy sedíte na lavičke za jej chrbtom.

Ak sa dáma "príliš" obzerá, evidentne vidíte, že potrebujete pomoc. Vtedy buď zareagujete a ponúknete jej ju; alebo to nie je vaša vec.

Ak sa dáma však s vervou pustí do "nakládky", vidíte dámu v rokoch, ktorá si vykladá kufor na vlak.

Ak vás však osloví, požiada vás, či jej ho môžete naložiť, určite tú pomoc neodmietnete.

Takže - nemému decku ani vlastná mať nerozumie

A z takých nedorozumení môžu vyjsť aj nepríjemné situácie. Preto sa nehanbime požiadať o pomoc, ale "koruna nám z hlavy nespadne", ani keď sa opýtame, či človek tú pomoc nepotrebuje. Možno sa len poďakuje a možno vám frustrovaný "odfrfoce" niečo v zmysle "Veď vidíte, že sa tu s tým naťahujem!" V duchu však možno bude vďačný.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lebo požiadať o pomoc možno "nemá odvahu". Doteraz predsa veci zvládal ...

Eka Balašková

Eka Balašková

Bloger 
  • Počet článkov:  140
  •  | 
  • Páči sa:  22x

Takmer nevidiaca osoba chodiaca po štyroch, sem tam po šiestich, funkcionárka Únie nevidiacich, postcrosserka, trochu blogerka a členka jednej úžasnej rodiny. Zoznam autorových rubrík:  Sme medzi vamiRodinaPrózaÚvahy (občas možno o ničom)Prečo mám rada ...SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu