reklama

Varíme s Medveďom - Grilážky

Dostal som geniálny a neotrelý nápad. Rozhodol som sa dať sem recept na grilážky.

Varíme s Medveďom - Grilážky
Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Však je iba asi 3000 tých receptov na webe, ale aspoň skúsim poradiť, ako na tú grilážovú hmotu, aby sa nespálila, aby sa dobre natierala a podobne...a budem dúfať, že sa to niekomu v tomto čase bude hodiť.

Potrebujeme:
V zásade na jedno Salko je dobré použiť 250 g kryštálového cukru, 250 gramov masla a môže byť aj toľko isto orechov. Vôbec to nemusia byť len vlašské orechy, ja som skombinoval vlašské z arašidmi nesolenými. Použil som dve dávky. Mne sa darí dvomi dávkami naplniť tri trojice tortových oblátok.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Je veľmi dôležité, čo urobíte s orechmi. Mne sa zo začiatku grilážky nedarili preto, lebo som tam chcel mať väčšie kúsky orechov. Takže také tie recepty, že polovicu dávky orechov pomelieme najemno a druhú polovicu dávky orechov nasekáme nožom na väčšie kúsky, ignorujem, pretože už pred rokmi sa mi podarilo spackať to celé pri spájaní jednotlivých plátov. Tortové oblátky sa veľmi zle zliepali, veľké orechy im tam proste vadili. Takže si radšej zomeliem, alebo rozbijem všetky orechy narovnako. Nemusí to byť na prášok, ale nemali by tam byť príliš veľké kusy. Snažil som sa tu nafotiť, aby bolo vidieť, že griláž bude mať síce štruktúru, ale kúsky sú pomerne malé. Môžete pokojne napríklad drvičom, ktorý je v balení s ponorným mixérom a dávať pozor, aby to nebolo na prášok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ďalšia vec, ktorú je potrebné urobiť a ktorú väčšina ľudí nerobí, je, že je potrebné maslo roztopiť. To nám zabezpečí, že maslo neprská pri pridávaní do karamelu a celý proces je taký mierumilovnejší, bez obáv zo spálenín. Podobne aj Salko preložím do vhodnej nádoby a dám na 30 sekúnd do mikrovlnky, aby ostalo také jemne vlažné. To zase spôsobí, že pri záverečnom pridávaní do griláže sa nám nezgrcne do hrudiek a krásne sa rozíde dohladka.

Tak a ideme nato...

Zoberieme vhodnú rajnicu, nasypeme do nej kryštálový cukor a môžeme dať na veľký horák, ktorý ale po zapálení stiahneme len tak na jednu tretinu jeho možnosti. A chvíľu čakáme, kým nám cukor nezačne po okraji karamelizovať. Také tie návody čo sa píšu, že čakať, kým sa všetok cukor roztopí a až potom pomiešať... no tak to ja si teda neviem predstaviť, myslím, že by to totálne zhorelo. Čakáme teda len chvíľu, kým nám cukor nezačne po okrajoch hnednúť a jemne bublinkovať. Zoberieme najlepšie ploskú varechu, ktorou sa dobre zotiera aj zo stien hrnca a ideme pekne pomaličky premiešavať. Od okrajov hrnca smerom na stred a potom naspäť od stredu pekne k okrajom. Ak sa nám začnú tvoriť väčšie hrudky, tak ich tou varechou roztláčame na menšie. Týmto spôsobom sa nám postupne cukor krásne roztopí bez hrudiek. Naozaj musíme byť dôslední a miešať znovu a znovu od okrajov k stredu a od stredu ku okrajom dovtedy, kým sa cukor nezmení na peknú hnedastú hmotu. Všetky hrudky sa musia rozpustiť. Požaduje sa pekne hnedá, žiadna černota a dym. Ak začneme mať pocit, že ten proces je veľmi búrlivý, stiahneme plameň, môžeme na chvíľku aj na minimum. Horenie karamelu sa v začiatočnom procese dá ešte rýchlo zvrátiť, teda hneď ako to začne tmavnúť a dymiť, okamžite dole zo šporáka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď je to hotové, zoberieme roztopené maslo a počas miešania tak na dva či na trikrát ho pomaly vlejeme do karamelu a miešame. To čo sa nám vzápätí udeje, nás nevystraší, vytvorí sa vrstva masla roztopeného na vrchu a na spodku karamel. Ten už vplyvom masla nemá šancu zhorieť a my to pomaly premiešavame, trpezlivo a nerobíme si žiadne starosti. Zo začiatku sa ani náhodou nedarí hmotu zhomogenizovať, ale keď pomaly miešame a miešame, postupne začneme pozorovať, že sa nám na hladine roztopeného masla začnú vytvárať prvé vločky speneného karamelu, ktoré pribúdajú. Celá zmes sa postupne mení na jemne napenenú karamelovú hmotu. Trpezlivo miešame až dovtedy, kým celá hmota nie je úplne homogénna a kým sa celé maslo nevmieša do karamelu. Vzápätí berieme Salko a pomaličky po tenšom prúde, ale zase nepreháňame, ho vmiešavame do karamelu. Keď máme Salko vmiešané, počkáme si miešajúc a ďalej zmes zohrievajúc akurát na prvé bublinky a hneď celú hmotu odstavíme. Totižto Salko má predsa len tendenciu trochu horieť. Zoberieme orechy a vmiešame do hmoty. Vtedy ešte môžeme rajnicu na dve-tri minútky vrátiť na plameň a celé to prehriať. Sústavne miešame počas prehrievania ešte aspoň dve-tri minútky po odstavení.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

S hotovou hmotou nerobíme žiadne štráchy, žiadne dlhé čakanie na stuhnutie a podobne. Rovno berieme oblátky a opatrne ju nane nanášame. Najlepšie je to robiť tak, že použijeme 3 oblátky, teda dávame vlastne dve vrstvy grilážovej hmoty. Grilážovou hmotou nešetríme, pretože je jednoduchšie odkrajovať vytečené kúsky hmoty po stuhnutí griláže, ako okrajovať celú hotovú griláž, len preto, lebo tam budeme mať po okrajoch a v rohoch veľké diery, kde nám bude chýbať hmota.

Zoberieme plech alebo nejakú drevenú podložku na krájanie a medzi každú trojicu naplnených oblátok niečo vložíme tak, aby sme to priveľmi nezaťažili, ale skôr rovnomerne hmotnosť rozložili. A potom navrch môžeme ešte niečo pridať na zaťaženie. Nepreháňame, aby sme potom griláž nemali všade inde, len nie medzi oblátkami. Necháme rovnomerne zaťažené platy na stole odstáť aspoň tri - štyri hodiny. Ja som vytvoril skutočne impozantnú stavbu.

Po stuhnutí ostrým nožíkom, kým je to ešte pomerne mäkké, poodkrajujeme väčšinou iba vytečené časti griláže a na hodinku naplnené tortové oblátky vložíme do chladničky, aby naozaj dobre stuhli. To nám potom pomôže pri krájaní. Mne sa na krájanie osvedčil dlhý zúbkovaný nôž, ktorým najprv na vrchu rozruším rovným rezom vrchnú oblátku a potom až prekrojím do tvarov, aké si želám. Nepidlikovať! :) A samozrejme môžete si roztopiť čokoládu, jednotlivé grilážky ponamáčať a nechať na pečiacom papieri stuhnúť. Dostanete kopu fantastických grilážok.

Obrázok blogu

Dívam sa na výsledok svojej činnosti, holt budú skvelé, ale esteticky žiaľ zaostávajú. Hlavný 'namáčač' už nie je k dispozícii, ale čo? Zjedia sa vďačne aj tak.

Obrázok blogu

Ahojte a prijemné predvianočné prípravy.

Roman Dulgerov

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu