reklama

Varíme s Medveďom - Perkelt v kombinacii sóje s mäsom a cícerové špecle

No už vidím, že ak sem niečo prilepím, budú to samé exkluzívne jedlá. Aj teraz. Perkelt. :)

Varíme s Medveďom - Perkelt v kombinacii sóje s mäsom a cícerové špecle
Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Ja veľmi rád kombinujem sójové mäso s normálnym mäsom. Tento ťah mám, predstavte si, od mojej dobrej matky. Mama ho začala používať pred mnohými a mnohými rokmi, keď sa ešte len sójové plátky začali 'uhniezďovať' na našom trhu. Znižovala tým kalorickú hodnotu jedla a samozrejme jeho cenu, čo veru dnes nie je na zahodenie.

Mne osobne chutia viac plátky ako rezance či kocky. Majú mäkšiu poddajnejšiu štruktúru. Tie vložím do vody, posolím, prípadne pridám bujón, alebo sójovku a nechám zovrieť. Potom zlejem, nechám vychladnúť, jemne postláčam, aby som ich zbavil nadbytočnej tekutiny a plátky nakrájam na pásiky či kocky. Posledné roky sa mnoho píše a hovorí o geneticky modifikovanej sóje. Veľmi sa tým nezaoberám a tu tam si sójové plátky pripravím. Majú už spomenuté nízke kalórie, veľa vlákniny a bielkovín. Sú ľahko stráviteľné.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potrebujeme:

No a na tento kombinovaný perkelt použijem jedno balenie plátkov a zhruba 3 celé vykostené kuracie stehná. Ďalej je to jedna cibuľa, hrubostenná paprika, nech to má chuť, smotana na varenie, alebo plnotučné mlieko, soľ, rascu mletú, MČK, olej, mletú papriku, sójovku, citrón, alebo ocot...

Všetko pekne nakrájame. A ideme variť.

Obrázok blogu

Cibuľu urestujeme do sklovita na troche oleja, pridáme nakrájanú papriku a pekne prehrejeme.

Obrázok blogu

Pridáme hrsť mletej papriky, rascu, mleté čierne korenie, sójovú omáčku a podľa potreby soľ. Prehrejeme a na rad prichádza kuracie mäso.

Obrázok blogu

Dobre premiešame, podlejeme dostatočne vodou, prikryjeme a cca 10 – 15 minút dusíme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

A pokračujeme so sójovými plátkami. Opäť dodáme potrebnú tekutinu a dusíme ešte 20 minút, aby sója dobre natiahla chuť perkeltu.

Obrázok blogu

No a ostáva už len rozmiešať smotanu či mlieko s lyžicou múky (môže byť hráška, cícerová...a tak ďalej), vykydnúť do zmesi a ešte päť minút variť. Lúšteninové múky aj desať minút, zmizne pachuť. Výslednú chuť upravím trochou citrónovej šťavy, alebo octom.

Obrázok blogu

Skúšali ste urobiť špecle z cícerovej múky? Skúste. Samozrejme, že chutia inak ako z klasickej múky, ale verte, na osobitejšiu chuť je možné veľmi ľahko zvyknúť si. Keď chceme, samozrejme.

Redšie cesto? Budú menšie špecle. Hustejšie? Budú väčšie. Odporúčam tie väčšie, cesto drží lepšie pokope, predsa len nie je tam lepok. Na cca 25 dkg cícerovej múky použijete jedno vajce a pomaly prilievate vodu do potrebnej hustoty cesta, ktoré osolíme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Voda pri vyváraní bude trochu viac peniť, preto je dobré špecle prepláchnuť v studenej vode a následne do nich pridať trochu oleja. Varte máličko dlhšie, ako špecle u obilninovej múky, opäť kvôli odstráneniu pachute. Bezlepkáči a dietári – normálne paráda.

Obrázok blogu

No a tu je celý zázrak:

Obrázok blogu

Dobrú chuť s Medveďom.

Obrázok blogu

Roman Dulgerov

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu