reklama

Varíme s Medveďom - Tekvica + cuketa v jednom jedle

Tak veru, milí moji. Dve rôzdne tekvicovité rastliny v jednom jedle vo vydarenej kombinácii s nízkosaridovou úpravou.

Varíme s Medveďom - Tekvica + cuketa v jednom jedle
Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Moje nízkosacharidové stravovanie pokračuje. Po počiatočnom 'boome' sa síce úbytok kíl zastavil, ale čo narobím? Trpezlivosť údajne plody prináša.

Tento recept som čiastočne ukradol, ale zároveň aj doplnil o zložku, ktorá mu chýbala. Ja tomu hovorím 'zasycovacia' ingrediencia. Tá má spôsobiť, že jedlo síce naďalej spĺňa podmienku zníženého obsahu sacharidov, ale zároveň nás zasýti. Lebo ak o hodinu po jedle vyhladneme, máme potom nábeh siahať a siahať do tej prekliatej studenej potvory v kuchyni a akoby náhodou sa v tej paprčke vždy objaví niečo, čo sa dá zblajznúť. :)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako už názov napovedá, tekvica a cuketa v jednom jedle je celkom fajn kombinácia. A má jednu výhodu. Totižto keď zoberieme peknú malú súdkovitú tekvicu, ošúpeme ju, nakrájame a uvaríme, môžeme ju rozmixovať. A keď k nej pridáme vajíčka, vznikne nám zmes, s ktorou je možné zapekať bez použitia smotany, čo nám jednak jedlo odľahči a druhak ľudia s problémom intolerancie k laktóze nás môžu tiež pochváliť. (samozrejme vtedy vynecháme aj tvrdý syr...)

Tak dosť rečí, ideme variť. Potrebujeme:

Poriadne 4 porcie dostaneme z jednej malej tekvice, 2 veľkých mrkiev, 2 cukiet, 3 vajíčok, 1 póru alebo cibule, 2-3 strúčikov cesnaku, 20 dkg tvrdého nízkotučného syra a ako zasycovaciu zložku, pridal som šošovicové vrtuľky 20 dkg. Ochutíme čiernym korením, mletou rascou, kto má, ten dá vňate, bylinky...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

A ideme najprv pracovať s tekvicou. Ošúpeme ju, zbavíme jadierok a nakrájame na väčšie kocky. Uvaríme vo vode (15 minút varu stačí) tak, aby tekvica zmäkla, ale nerozvarila sa. Zlejeme vodu a ponorným mixérom ju rozmixujeme. Necháme trochu vychladnúť a následne vmiešame vajíčka a môžeme trochu okoreniť, či pridať nejakú bylinku (oregano, alebo muškátový kvet rozomletý, alebo nič a bude to čisté v chuti) a samozrejme posolíme.

Pór očistíme a nakrájame, podobne cesnak, cuketu ošúpeme a nakrájame na kúsky aké chceme, mrkvu by som po očistení nastrúhal na hrubom strúhadle. Strukovinová cestovina sa varí v posolenej vriacej vode maximálne 4-5 minút...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na troche oleja speníme pór, cesnak, pridáme mrkvu, na kúsky nakrájanú cuketu, posolíme, môžeme pridať vňať, rascu a mleté čierne korenie. Pomiešame, podlejeme deckom vody, prikryjeme a dusíme 10 - 15 minút.

Zoberieme poriadny vajling a zmes do neho presypeme. Pridáme rozmixovanú tekvicu, uvarenú lúšteninovú cestovinu a môžeme pridať aj polovicu nastrúhaného tvrdého syra. Všetko dobre pomiešame.

Obrázok blogu

A už ostáva len vytrieť vhodný pekáč olejom, vykydnúť do neho zmes, zarovnať, posypať zvyškom syra a dať piecť do rúry na 180 stupňov tak cca na 45 minút až hodinu.

Tak a máme hotovo. Voňavé, sýte, vegetariánske, ľahko sa z toho dá vyrobiť aj vegánske jedlo či jedlo pre ľudí s laktačnou intoleranciou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Dobrú chuť od Medveďa.

Obrázok blogu

Roman Dulgerov

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu