reklama

EuroBludy

Je koniec. Koniec možnosti zahmlievania akú doteraz robili všetky politické strany na Slovensku aj keď každá sebe vlastný spôsobom, na podporu svojich argumentov za prípadne proti jednotnej európskej mene, a nášmu vstupu do menovej únie. Dostali sme zelenú a už nás delí len formálny krôčik, niet teda cesty späť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

 Je úplne zbytočné rečnenie o tom ako si ustrážime ceny základných potravín a kto všetko to bude robiť prípadne aké následky budú mať špekulatívne manipulácie s cenami ako aj prázdne rečičky o tom že u nás sa také predsa stať nemôže. Treba si úplne jasne povedať, že ceny sa zvyšovať budú. Nič svetoborné, pretože sa zvyšujú aj takto, no inflácia tomuto zvyšovaniu len pomôže.

 A rovnako neobstojí ani argument, že inflácia na úrovni kde je teraz je prijateľná. Áno, určite je, no po prijatí € na tejto úrovni neostane, to je bohužiaľ jasné. A musí to byť jasné aj politikom na Slovensku ako aj v Bruseli hoci tvrdia, že nechcú druhé Slovinsko. Strata posilňujúcej národnej meny však zákonite zvýšenie inflácie spôsobí a ak nebudú nasledovať dostatočne účinné opatrenia môže sa ľahučko vymknúť spod kontroly.

 Tieto opatrenia však nemusia a určite ani nebudú príjemné pre občanov preto je potrebné hovoriť aj o tejto stránke. No nech o nej hovoria kompetentní. Po pocite radosti zo vstupu do eurozóny a niečoho nového môže nasledovať rýchle prebudenie a to nemusí byť príjemné. Preto bude asi lepšie nezaspať na vavrínoch ale hovoriť o následkoch. A to nielen vláda, táto otázka je takpovediac nadstranícka, keďže prijatie eura bolo jednou z mála tém na ktorej sa zhodli všetky parlamentné strany okrem KDH, ktorá síce nepochybuje o potrebe prijať, no kritizuje rýchlosť akou sme sa do procesu vrhli.

 Je už načase prestať hovoriť o tom kto sa o to zaslúžil či kto za to môže. Je to zásluha bývalej vlády ktorá, postavila proces na pevné základy a rozbehla ho rovnako ako celú ekonomiku ako aj tej súčasnej, aj keď jej činnosti mám výhrady, pretože proces udržala a dotiahla do úspešného konca. A že prechod môže byť bolestivý? Môže a pravdepodobne aj bude pre niektoré skupiny obyvateľov. To však boli aj ekonomické reformy Dzurindovej vlády, ktoré majú za následok, že sme dnes považovaný za ekonomického tigra v našej oblasti. Okolité štáty kde sa v tom čase nenašiel politický konsenzus na pretlačenie aj týchto bolestivých reforiem sa o to snažia dodnes a zaostávajú tak už o celú dĺžku.

 O € si netreba robiť ilúzie pretože prechod nebude jednoduchý no v každom prípade je jeho prijatie z dlhodobého hľadiska výrazným pozitívom otvárajúcim mnohé brány. Na toto si budeme môcť spomenúť o 3 až 5 rokov keď sa okolité štáty budú boriť s podobnými do tej doby možno oveľa väčšími problémami a mi sa budeme spokojne usmievať keďže budeme mať už tieto problémy za sebou.

 Preto hovorme o Eure. Apoliticky, nestranne a hlavne pravdivo. Nenechajme sa uspať sladkými rečičkami ale ani odstrašiť desivými príkladmi. Euro je šanca ktorú treba využiť.


Tomáš Baráth mladší

Tomáš Baráth mladší

Bloger 
  • Počet článkov:  133
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Mladý človek skúšaný životom ako každý, úplne obyčajný ale pre niekoho dúfam celkom výnimočný.obj=new Object;obj.clockfile="otsukashokai001-navy.swf";obj.TimeZone="PST";obj.width=150;obj.height=150;obj.wmode="transparent";showClock( Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu