reklama

Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor

Rada by som tieto základné informácie získala od detského lekára, žiaľ, zrejme na takúto prevenciu nemajú kapacitu.

Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
Knihy o výchove (Zdroj: Barbora Kujundžić)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Manipulácia s dieťaťom podporujúca lezenie

Psychomotorickým vývojom bábätka som sa začala podrobnejšie zaoberať, keď bol syn ešte malé bábätko a videla som, že nemá rád polohu na brušku. Pýtala som sa na to jeho lekárky, tá mi však nedala uspokojivé informácie a hľadala som ďalej, až som sa dostala k českej fyzioterapeutke Eve Kiedroňovej. (1) Napísala tri knihy, ktoré som si postupne zakúpila. Dozvedela som sa, že je úplne normálne, ak bábätku nie je poloha na brušku príjemná. Postupne, keď sa dieťatko naučí samé otočiť, už to pre neho nebude problém. Môžeme mu pomáhať tým, že mu budeme „napovedať“. Otáčaním na bruško pri každodennej manipulácii spôsobom, akým sa raz otočí samé. Najlepšie je trénovať v nahosti, pretože dieťatku oblečenie prekáža a potrebuje voľnosť. (Pre zaujímavosť, talianska lekárka Maria Montessori na začiatku 20. storočia očakávala, že móda pre bábätká postupne úplne vymizne pretože ľudia pochopia, že oblečenie bábätkám zavadzia.) Eva Kiedroňová odporúča na nosenie bábätiek rôzne polohy a zároveň si myslí, že je zvislá poloha pre bábätká do deviateho mesiaca nevhodná. Rovnako nebezpečné je ťahanie dieťatka do sedu za ruky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pre mňa bolo extrémne dôležité, aby syn liezol (2) a práve manipulácia s bábätkom podľa Kiedroňovej lezenie podporuje. „Lezení je jedním z nejzdravějších pohybů ve vývoji vůbec. Nejen že propojuje hemisféry a tím zlepšuje koordinaci a soustředění, ale hlavně posiluje zádové a břišní svaly a připravuje tělo na sed. Děti, které lezou, jsou samy sobě nejlepším terapeutem. Dokáží se prolézt drobnými nesrovnalostmi těla. Lezení zaujímá ve vývoji veliký časový úsek, většinou 4 až 5 měsíců, než začnou děti samy chodit. Bohužel i dnes je dost dětí, které nelezou. Důvodů je více, ale mezi nejčastější patří bezkonkurenčně pasivní sed,“ uvádza na svojej stránke pražská poliklinika. (2)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nácvik chôdze

Chcela som aj to, aby sa syn naučil chodiť prirodzeným spôsobom, nie pomocou chodítka či tlačítka alebo držaním za ruky. Je zarážajúce, aké populárne chodítka stále sú. „Některé děti nemohou lézt kvůli chodítku. Chodítko je pomůcka, která může dítěti jedině ublížit. V žádném případě mu neumožní rychlejší nástup chůze. Je výhodná jen pro rodiče, kteří chtějí mít klid od svých dětí. Dětem se líbí, že vidí z jiné perspektivy a rodiče jsou rádi, že se jim nemůže nic stát. Bohužel se jim nemůže stát ani to, aby lezly. Děti se na vás stávají závislými, seberete jim radost z toho, co dokázaly ony samy. Motivace dětí dostat se do sedu je totiž hnacím motorem celého vývoje," varuje jedna z polikliník v Prahe. (2) Podobne je to s chodením za ruky. „Dieťa sa prestane spoliehať na seba, ale spolieha sa plne na rodiča, ktorý ho bezpečne drží a doprovodí na každom kroku. Nesnaží sa viac držať rovnováhu, lebo vie, že mu ju udržuje rodič,“ preložené z knihy Evy Kiedroňovej Rozvíjej se, děťátko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nebezpečenstvá hroziace starším deťom

Ďalšia vec, na ktorú si treba dávať pozor je sed do W, ktorý sa často prejavuje u detí s nízkym svalovým napätím. Využívajú ho aj iné deti, keď prechádzajú z lezenia do sedu. Keďže nejde o najzdravší typ sedu, deti by sme mali motivovať k tomu, aby si sadli inak a tento typ sedu sa u nich „nezafixoval“. (Viď E. Kiedroňová - Rozvíjej se, děťátko; Sears - The Baby Book)

Články na tému ťahanie dieťaťa za ruky na internete občas zazriem (5), stále však pomerne často vidím aj fotografie slovenských influencerov alebo známych s deťmi do päť rokov, ktorí robia „lietadlo“ („kolotoč“). Vždy ich na to upozorním. Čakala som, že influenceri túto fotografiu stiahnu z Instragramu, lebo môže motivovať rodičov k rovnakému konaniu, žiaľ, neurobili to. Napríklad na portáli Dobré noviny sa dočítame: „Lakeť dieťatka je veľmi krehký. Preto akékoľvek nečakané potiahnutie, trhnutie či dvíhanie za ruky, môže dieťaťu spôsobiť poškodenie väziva v lakti, či iné zdravotné ťažkosti. Najčastejšími prejavmi poškodenia sú náhla prudká bolesť, opuch v oblasti lakťa, poruchy pri ohýbaní (dieťa nedokáže rukou otáčať, nehýbe ňou, visí mu pri tele). V prípade, že si rodič všimne tieto príznaky, treba bez odkladania vyhľadať lekársku pomoc.“ Rovnakú informáciu nájdeme aj v príručkách pre rodičov, ja som na ňu narazila pri čítaní knihy The Baby Book od Dr. Searsa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bezpečený spánok

Odborníci často upozorňujú, že poloha na brušku je počas spánku bábätka veľmi riziková, keďže môže spôsobiť náhle úmrtie dojčiatka. Fyzioterapeutka Kiedroňová k tomu pridáva argument, že u detí s nízkym svalovým napätím to môže spôsobiť deformáciu nôh. Podobnú informáciu nájdeme aj v americkej príručke The Baby Book od Dr. Searsa, ktorý upozorňuje, že dieťa nemá spať polohe plodu (v angličtine fetal position), t.j. s nohami skrčenými pod telom.

Keď už hovoríme o spánku malých detí, mali by sme spomenúť aj spánkové asociácie a spánkovú hygienu, ktoré významne vplývajú na jeho kvalitu. (6) Viacerí odborníci sa zhodujú v tom, že zaspávanie detí pri dojčení nie je ideálne. Jiřina Prekopová v knihe Keď dieťa nechce spať: „Jedna vec k odgrgnutiu: v spánku alebo v ľahu sa grgá výrazne ťažšie ako vo vzpriamenej polohe a v objatí matky alebo otca. (...) Veľa rodičov mi hovorilo, že potom ako zaviedli systém krátkeho kŕmenia, prestalo byť aj odgrgnutie problematické. (…) Ak však dieťa pije tekutiny bohaté na živiny tesne pred spaním alebo uprostred noci, tak nasledujúcou premenou prostredia zo zásaditého na kyslé dôjde podobne ako pri prehnojení k úplnej zmene situácie: v sliznici a na mandliach sa začnú abnormálne množiť baktérie. Dôsledkom je trvalý opuch sliznice a najmä zrána chrapot a vo všeobecnosti aj veľká náchylnosť na infekcie.“ Zaspávanie detí pri dojčení je aj praktickým problémom – napr. ak matka nie je prítomná alebo pri ceste autom.

Často sa však stretávame s tým, že odborníčky na dojčenie propagujú extrémne prístupy k dojčeniu vrátanie zaspávania pri dojčení. Zároveň mamičky učia dojčiť tak, že je dieťa v miernom záklone, s čím iní odborníci (Kiedroňová, Sears) zásadne nesúhlasia. Namiesto holistického prístupu, ktorý berie do úvahy viac faktorov (nielen dojčenie), nám je predkladaný prístup jednostranný.

Možno prístupy vyššie uvedených odborníkov poznáte, možno s nimi nesúhlasíte. V každom prípade môžete urobiť informované rozhodnutie, čo je výborné. Ak sú pre vás tieto témy neznáme, dole uvádzam niekoľko zdrojov, ktoré vás bližšie oboznámia s danou problematikou.


Viac verejne dostupných informácií tu:

(1) Psychomotorický vývoj bábätiek: https://evakiedronova.cz/

(2) Prečo podporiť lezenie: https://najmama.aktuality.sk/clanok/257348/nelezie-vase-dieta-stvornozky-10-dovodov-preco-tento-pohyb-podporit-u-babatka/

https://www.poliklinikaprosek.cz/mapa-nejcastejsi-chyby-rodicu-v-prubehu-pohyboveho-vyvoje-deti-do-1-roku-61?fbclid=IwAR3EMG_7JK3GYdcyD5McFcSX3qKE-hFmqmlgLm3u_DqsR4P-B41VlXKHO3Q

(3) Vodenie za ruky vysvetlené slovenskou fyzioterapeutkou: https://www.facebook.com/fyziomamatt/photos/a.1702540786624973/1714572325421819

(4) Sed do W vysvetlený slovenskou fyzioterapeutkou: https://www.facebook.com/fyziomamatt/photos/a.1702540786624973/1717893938422991/

(5) Ako správne dvíhať dieťa na ruky: https://www.dobrenoviny.sk/c/143570/ako-spravne-dvihat-dieta-na-ruky-

(6) Ako zmeniť spánkovú asociásiu: https://www.lepsispanokbabatiek.sk/

Barbora Kujundžić

Barbora Kujundžić

Bloger 
  • Počet článkov:  31
  •  | 
  • Páči sa:  24x

Som aktívna mama, žijem v zahraničí, rada čítam knihy a sem-tam niečo napíšem. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťLiptovský MikulášZo svetaIné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu