reklama

Výchova detí ako výstup na Mount Everest

Starostlivosť o deti by sme mohli prirovnať k výstupu na Mount Everest.

Výchova detí ako výstup na Mount Everest
Syn na ihrisku (Zdroj: Barbora Kujundžić)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Rozdiel je ale v tom, že ak na to odhodláte, už nemôžete cúvnuť a zliezť dolu. Môže vás to zmeniť, zmiesť alebo môžete prísť „v snehovej búrke“ o partnera (1).

Myslím, že veľmi pomáha, ak človek má to, čo sa v angličtine nazýva „learning mindset“ (2). Schopnosť učiť sa, vidieť vo svojich nedostatkoch príležitosti. Ak niekto zvykne hľadať chybu u iného, neprijíma zodpovednosť za svoj život. Tak ako pri výstupe na Mount Everest nikomu neosoží sťažovať sa na počasie alebo na partnera, nepomôže nám to ani v živote, či už bez detí alebo s deťmi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľmi sa mi páčila kniha Ruedigera Dahlkeho Princip Stínu. Ak na niekoho zvykneme ukazovať prstom, dva prsty ukazujú na nás. Ak partnera kritizujeme za to, že nám napríklad nepomáha, môžeme si hneď začať spytovať svedomie a rozmýšľať, či ho aj my podporujeme dostatočne. Psychológovia tomu hovoria „rola obete“. Je to človek, ktorému stále neprajú okolnosti, stretáva stále hrozných ľudí, nemá šťastie na partnerov. Všetko je proti nemu. Pamätá si všetky protivenstvá aj dlhé roky po tom, čo sa stali. Toto ho paralyzuje, odsudzuje na pasivitu.

Na Mount Everest môžu vyjsť len tí, ktorí budú aktívni, nezamrznú v snehovej búrke. Hľadajú stratené cesty, ktoré pod návalmi snehu a ľadu nevidno. Počas svojho putovania získajú empatiu k ľuďom, čo sa stratili alebo prišli o partnera. Vedia ako ľahko sa človek stane súčasťou smutnej štatistiky. Andrea Vadkerti tvrdí, že nenájdeme lepšieho guru než naše deti (3). Len málokto z nás sa dobrovoľne vystaví extrémnym podmienkam ako je nedostatok spánku, únava, málo času na seba – a ešte od seba očakáva, že bude láskavý, pozorný a trpezlivý. Ale kto to zvládne, nájde cestu z búrky von, vyjde posilnený, vďačný, zmenený. Čo môže byť pre život človeka hodnotnejšie ako práve toto? Kto by nechcel byť lepšou verziou seba samého?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Viac informácií tu:

(1) Výskum ukázal, že spokojnosť vo vzťahu klesá dvojnásobne u párov, ktoré majú deti. https://finance.yahoo.com/news/decades-studies-show-happens-marriages-100014531.html

(2) 25 spôsobov ako podporiť svoj „learning mindset“

https://www.opencolleges.edu.au/informed/features/develop-a-growth-mindset/

(3) Podcast Mama Gang s Andreou Vadkerti

https://anchor.fm/mamagang/episodes/22--Andrea-Vadkerti-Zmena-je-vtedy-trvcna--ak-ju-lovek-odrob-sm-et9onb

Barbora Kujundžić

Barbora Kujundžić

Bloger 
  • Počet článkov:  31
  •  | 
  • Páči sa:  24x

Som aktívna mama, žijem v zahraničí, rada čítam knihy a sem-tam niečo napíšem. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťLiptovský MikulášZo svetaIné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu