reklama

Ľudáci sa zbavili najprv židovských dievčat a mladých žien

Pred 81 rokmi vyrazil prvý transport do pracovných a vyhladzovacích táborov.

Ľudáci sa zbavili najprv židovských dievčat a mladých žien
Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Je dôležité pripomínať si výročia spojené s najväčšou tragédiou v dejinách ľudstva. Holokaust sa týkal aj nášho štátu a stále sme sa s ním nevyrovnali. Od počiatkov ľudáckeho režimu, ešte pred vznikom Slovenského štátu sme sa snažili s židovskými spoluobčanmi vysporiadať čo najrýchlejšie.

Ako to začalo

Množstvo protižidovských opatrení prijatých v roku 1939 a 1940 na Slovensku vyvrcholilo vydaním Židovského kódexu 9. septembra 1941. Židia prišli o základné ľudské práva, majetky a aj občianstvo.

Edita Grosmanová (*1924 †︎2020), ktorá bola v prvom židovskom transporte z Popradu do Auschwitzu, si spomína na to, ako ťažko niesla segregáciu Židov v školách a čoraz absurdnejšie zákazy ako vlastnenie kožuchu. Nevedela si vysvetliť, že slovenské zákony sú prísnejšie ako nemecké.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Nikdy som nesmela zabudnúť žltú pásku. Žltú hviezdu som už nezažila, to bolo neskoršie, to už som bola v koncentráku.“

Už v roku 1941 Slováci súhlasili, že pošlú do Poľska 20-tisíc mužov na prácu. Nemci potrebovali pomoc pri stavaní budov na presídlenie Židov. Prezidiálny šéf Machovho ministerstva vnútra, Izidor Koso, navrhol poslať Nemcom Židov zo Slovenska. Vtedy sa ešte nikde neuvádzalo, že medzi prvými vyvezenými osobami na prácu majú byť mladé dievčatá a ženy.

Na konferencii vo Wannsee 20. januára 1942 sa vysokí predstavitelia nacistického Nemecka dohodli na „konečnom riešení židovskej otázky“. Posmešne sa vyjadrovali, že Židia dostanú príležitosť pracovať, až sa upracujú na smrť.

Vo februári 1942 sa spustila príprava prvých deportácií. Bol nariadený súpis všetkých Židov. V marci bolo zriadených 5 koncentračných stredísk: v kasárňach v Poprade, Bratislave-Patrónke, Žiline, Novákoch a Seredi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Všetky slobodné židovské dievčatá vo veku šestnásť až štyridsaťpäť rokov sa mali zaregistrovať a mali byť zaradené na trojmesačnú pracovnú službu. Mohli si zobrať batožinu vážiacu nie viac ako 40 kilogramov.

Obrázok blogu

Kto prišiel s nápadom poslať ako prvé na smrť mladé ženy?

Dr. Gejza Konka bol šéfom 14. (tzv. protižidovského) oddelenia Ministerstva vnútra. Bol to on, kto spustil deportácie, ale aj dohliadal nad transportami na železniciach. Bol sa dokonca zaškoliť v Nemecku, aby išlo na Slovensku všetko hladko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Informácie o transporte prichádzali len krátko pred odchodom. Rodiny sa museli rozhodovať pod obrovským stresom. V tom čase nechcel nikto veriť, že už pravdepodobne svoje dcéry a sestry nikdy neuvidia. Kolovala správa, že dievčatá budú pracovať vo fabrikách na topánky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Gardisti zasahovali proti rodičom, ktorí nechceli odovzdať svoje dcéry, veľmi tvrdo.

Prvé týždne prebiehala celá akcia v utajení a bez zákonného rámca. Oficiálna verzia bola, že išlo o pracovné nasadenie podľa tzv. Židovského kódexu, paragrafu 22. Slovenská vláda platila 500 ríšskych mariek na osobu za „vysídlenie“ Židov.

Deň D

Dňa 25. marca 1942 odišiel zo železničnej stanice v Poprade transport 1000 židovských dievčat z východného Slovenska. Miesto určenia – Auschwitz. Územie Slovenska opustil na hraničnom prechode Skalité – Zwardoň. Kruté podmienky prepravy jedno z dievčat neprežilo.  

Do 20. októbra 1942 odišlo zo Slovenska 57 transportov s celkovým počtom 57 628 Židov. V každom transporte bol teda prekročený limit 1000 osôb v približne 20 vagónoch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ich vybavenie pozostávalo len z dvoch vedier. V jednom bola voda a druhé bolo na telesné potreby.

Gardisti nahnali ženy do dobytčiakov s bičmi v rukách. Po čase strávenom v barakoch, keď čakali na transporty po registrácii, boli vyhladované. Vo vagónoch bola neskutočná zima a Židovky v slušnom oblečení – sukniach a šatách mohli o nejakých prikrývkach len snívať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po príchode do Auschwitzu sa oklamané mladé ženy stali zo dňa na deň väzenkyňami v koncentračných a vyhladzovacích táboroch.

Obrázok blogu

Z tisíc žien sa vrátilo len okolo 20

Edita Grosmanová bola v prvom transporte so sestrou Leou. V Auschwitzi sa stále držali spolu a boli zaradené do tej istej pracovnej skupiny. Po krátkom čase sa však medzi väzenkyňami v dôsledku slabej stravy, vyčerpanosti a neexistujúcej hygieny začali vyskytovať rôzne choroby. Ochoreli aj obe sestry.

Spomienky na sestru sú pre Editu najhorším zážitkom z celej vojny. Lea dostala škvrnitý týfus. Patrila medzi posledné dievčatá z prvých transportov, ktoré Nemci poslali na smrť v decembri roku 1942.

Na konci vojny sa Edita ocitla na pochode smrti. Mnoho dievčat z prvého transportu, ktorým sa podarilo prežiť celé trvanie koncentračného tábora, našlo svoju smrť práve tu. Nacisti na mieste popravovali každého, kto nevládal ísť.

Edita nerozumie, ako mohli ľudia poslať svojich vlastných priateľov, susedov a známych na smrť. Zároveň dodáva: „Čo vy viete, koľko mladých, detí odišlo zo Slovenska, ktorí keby vyrástli, by boli veľkí umelci a vyzdvihli ten národ do výšky. Alebo lekári, ktorí by vynašli lieky proti rakovine, alebo proti Alzheimeru. Tí Slováci si vlastných lekárov a umelcov poslali do plynu.“

Obrázok blogu

Autorka: Martina Lábajová

www.memoryofnations.eu

www.postbellum.sk

Post Bellum SK

Post Bellum SK

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  73
  •  | 
  • Páči sa:  910x

Post Bellum sa od roku 2011 venuje zaznamenávaniu príbehov z kľúčových momentov 20. storočia. Zachraňuje spomienky predtým, ako navždy odídu spolu s pamätníkmi. Osobné svedectvá zverejňuje v databáze Memory of Nations, najväčšej zbierke orálnej histórie v Európe, ktorá je verejnosti prístupná v online podobe. Organizácia tieto príbehy ďalej rozpráva verejnosti. Pracuje s mladými ľuďmi na školách, organizuje výstavy, spolupracuje s médiami, komunikuje na sociálnych sieťach, vydáva knihy, časopis Príbehy 20. storočia a každoročne odovzdáva Ceny Pamäti národa. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

reklama

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu