reklama

Najťažšie rozhovory roku 2022

Riaditeľka Post Bellum Sandra Polovková o najdôležitejších rozhovoroch minulého roka.

Najťažšie rozhovory roku 2022
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V Post Bellum pracujem 8. rok. Za ten čas som sa stretla už s množstvom ľudí, ktorí: prežili vojnu, holokaust, pracovné a koncentračné tábory, ukrývanie v lesoch, pivniciach, emigráciu, väznenie, mučenie, nemohli pracovať v profesiách, v ktorých boli odborníkmi, nemohli študovať, cestovať, čítať knihy...

Prežili obmedzovanie slobôd, na ktoré sme dnes asi až príliš zvyknutí.

Sú to ľudia, ktorých životy absolútne zmenili režimy a diktatúry. Tie skutočné.

Nie vymyslené blbosti o "diktáte Bruselu, západu, či liberálnej / havlistskej / slniečkárskej, LGBTIQ+ lobby".

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

●●●

Pred rokom som si naivne myslela, že sa možno život vráti aspoň čiastočne do normálnych koľají.

Covid bude ustupovať, budú sa vytrácať obmedzenia, ktoré ovplyvňujú prácu všetkých. Nebudem sa denne báť, či niekto (alebo ja sama) nenakazím starých rodičov, rodičov, blízkych ľudí, seniorov, ktorých príbehy natáčame.

Ani ten Covid nezmizol.

V susednom štáte ale vypukla vojna, so starým známym agresorom. Miliónom ľudí sa zo dňa na deň totálne zmenili životy. Aj nám na Slovensku.

Po všetkých rozhovoroch, ktoré som za posledné roky viedla, po spoznaní ľudí, ktorí prežili nechutné zverstvá, popri priateľstvách s nimi, ich deťmi, vnúčatami, neustále živých traumách v rodinách, sme dnes súčasťou budúcej minulosti aj my.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nerozumiem (alebo práve rozumiem vďaka príbehom ľudí, ktoré poznám, a preto sa mi to zdá ešte viac zvrátené), že dnes vôbec existuje niekto, kto kričí naživo alebo na sociálnych sieťach, že ľuďom postihnutých vojnou nemáme pomáhať, kto píše šialené komentáre a pri fotografiách, rozprávaní ľudí, ktorí utekajú, prichádzajú o svojich najbližších, dáva vyrehotané smajlíky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je to spôsobené iba anonymitou sociálnych sietí? Máme sa stále príliš dobre, že sa nedokážeme vcítiť do situácie iných? Je to egoizmus? Je to osamotenosť a súčasne žiadza po tvorení a bytí súčasťou skupiny alebo masy kričiacich ľudí, ktorí sa naštvaní zobúdzajú, naštvaní obedujú a naštvaní zaspávajú?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Akosi nedokážem jasne pomenovať tú motiváciu ľudí, lebo stále verím v základnú ľudskosť.

Prečo však potom z môjho pohľadu najťažšie príbehy, rozhovory, filmy, spôsobujú to, že pri nich rozdávame najviac banov? Môžeme hovoriť o čomkoľvek - o minulosti, o tom, aby sme sa z nej poučili, ale aj o súčasnosti.

Ak ste nevideli, pozrite si. Pre mňa najťažšie rozhovory, ktorých som bola súčasťou v roku 2022. Za ich zdieľanie budem vďačná. Možno sa dostanú k ľuďom, ktorí nachvíľu uverili dezinformáciám a skutočné príbehy im vrátia štipku ľudskosti.

Sloboda nie je happy end! s Viera Dubacova o príbehoch Ukrajiniek a Ukrajincov:

Príbeh Grigorija, ktorý ako dieťa prežil vojnu a vo svojich 80. rokoch musel kvôli vojne opustiť domov a začínať nový život, v novej krajine:

https://tachles.tv/relacia/udatna-krajina/grigorij-a-vojna-na-ukrajine?fbclid=IwAR1vohIFxiANmyePGUm3ANi9MuH_ChifjY4f-uXDaNO2IZrOrVMt4ucwLt4

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Príbeh Julie, pri ktorom som nezvládala klásť otázky:

https://tachles.tv/relacia/udatna-krajina/odchod-z-ukrajiny?fbclid=IwAR22gheCsQ1a5-5kucESqRmp0FtBIO8LLicDblCBqwneaMYPvosrsBerXPQ

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

●●●

Obrázok blogu

Autorka: Sandra Polovková

www.memoryofnations.eu

www.postbellum.sk

Post Bellum SK

Post Bellum SK

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  73
  •  | 
  • Páči sa:  910x

Post Bellum sa od roku 2011 venuje zaznamenávaniu príbehov z kľúčových momentov 20. storočia. Zachraňuje spomienky predtým, ako navždy odídu spolu s pamätníkmi. Osobné svedectvá zverejňuje v databáze Memory of Nations, najväčšej zbierke orálnej histórie v Európe, ktorá je verejnosti prístupná v online podobe. Organizácia tieto príbehy ďalej rozpráva verejnosti. Pracuje s mladými ľuďmi na školách, organizuje výstavy, spolupracuje s médiami, komunikuje na sociálnych sieťach, vydáva knihy, časopis Príbehy 20. storočia a každoročne odovzdáva Ceny Pamäti národa. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

reklama

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu