reklama

Prečo je potrebné darovať a hovoriť o tom

Ak by každý, kto nie je ohrozený chudobou, pravidelne daroval čo i len pár eur, občiansky sektor by výrazne rozkvitol.

Prečo je potrebné darovať a hovoriť o tom
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Lucia Pašková: Autorka je podnikateľka, spoluzakladateľka firmy Curaden, ktorá zastupuje značku Curaprox na Slovensku. Občiansky sa angažuje vo viacerých mimovládnych organizáciách a nadáciách a podporuje neziskové projekty.

Text vyšiel v časopise Príbehy 20. storočia 4/2022 s témou čísla Ako spočítať dobro.

Obrázok blogu

Čím viac milujeme a darujeme, tým sa náš život stáva významnejším a hodnotnejším, povedal Hermann Hesse. Nie je tak s peniazmi dobre, ako bez peňazí zle, hovorieva zase môj otec – a pravdu majú obaja. Ja som mala veľké šťastie narodiť sa do rodiny, ktorá nikdy netrpela nedostatkom. Nie som ale slepá k ľuďom okolo a tak vidím, že život v dostatku nie je štandard každého.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aké náročné je nemať čo do úst? Nemôcť si dovoliť kúpiť bundu v zime, byť vyhodený z bytu, lebo nemám na nájomné, alebo byť odkázaný na milodary iných na ulici, aby som získala hoc len tých pár eur, ktoré mi zabezpečia jediné teplé jedlo, posteľ a sprchu v jednej miestnosti s ďalšími desiatkami ľudí? Spanie vonku – čo mnohí z nás vnímame cez leto ako zábavu na festivaloch alebo v prírode – je pre tisícky ľudí na Slovensku každodennou realitou.

Aké ťažké je opustiť svoju krajinu kvôli vojne? Utiecť len s malým batôžkom, nechať doma všetky obľúbené veci a nevedieť, či sa k nim ešte niekedy vrátim? Tváriť sa odhodlane a statočne, aby som dodávala sily ostatným a v noci potichu plakať do vankúša, pretože som sa dnes večer nespojila so svojimi, ktorých som nechala doma a neviem, či je to pre to, že nemajú elektrinu, alebo preto, že už aj náš dom zasiahla nepriateľská strela? Učiť sa nový jazyk a nerobiť svoju obľúbenú prácu, v ktorej som bola dobrá, lebo tu mi ešte môj diplom neuznali?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aké úsilie a koľko lásky musia pociťovať rodičia detí, ktoré sa narodia s postihnutím, aby sa o ne stále znova a znova starali, zabezpečovali pre ne všetko, čo potrebujú, vediac, že to bude ich úloha až do smrti? Ba čo viac – ich vlastná smrť ich desí, nie kvôli praobyčajnému strachu zo smrti, ktorý pociťuje každý z nás, ale kvôli otázke, čo nad nimi stále visí – čo bude s mojím dieťaťom, keď tu ja nebudem? Ak pôjde do ústavu alebo domova, ako sa o neho postarajú? Bude žiť naďalej dôstojne a zažívať prijatie?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aké to musí byť umývať sa ráno v kýbli so studenou vodou, lebo nám do osady nedovolili priviezť vodovod? A vymeškávať školu, lebo máme v rodine len jedny topánky a tie si dnes zobrala sestra? Keď nám dážď podmyje podlahu v dome a my sa snažíme aspoň trochu zohriať v provizórnej piecke, z ktorej nám hrozí požiar, ale teplo je dôležitejšie ako strach. Ako ma bolia pohľady ľudí v autobuse, keď idem špinavá, ale nemám sa kde umyť. Aká som hrdá na staršiu sestru, ktorá študuje za sestričku a vezmú ju do práce, dajú jej šancu, aj keď je Rómka. A aj ju chvália, aká je šikovná. Ale ja viem, že aj ona si vypočuje veľa ubližujúcich poznámok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aké to je, vyrastať s tým, že sa mi páčia chlapci, keď sám som chlapec? Keď samo zistenie, že to mám inak ako väčšina ostatných, vedie k špirále pochybností o sebe samom a zhadzovanie si vypočujem nielen na ihrisku či v škole, ale aj v televízii od našich politických lídrov? Keď sa bojím, ako to prijme môj najlepší kamarát, mama, otec, brat či spolužiaci, a keď rozmýšľam, či im to vôbec povedať? Ako sa budú ku mne správať, keď to už budú vedieť?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rozmýšľam často o týchto a mnohých iných otázkach. O to, že o týchto situáciách môžem len teoreticky dumať, som sa nijako nepričinila, pretože som sa narodila do rodiny, ktorá mala dostatok, a tak som získala privilégium majority, ktoré mnohí ľudia nemajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vieme o svojich privilégiách?

Môžem spať v teple a bezpečí. Jem zdravo a veľa. Vďaka milujúcej rodine a skutočným priateľstvám mám dostatok fyzickej aj duševnej blízkosti. Mám príjem, z ktorého viem každý mesiac dať niečo iným. Máme ho ale naozaj všetci? Koľko môžeme darovať? A koľko máme darovať?

Veľká vec v darovaní je pravidelnosť. Hoc aj veľmi malá suma – euro až desať eur mesačne – od veľkej skupiny ľudí by mnohým neziskovým organizáciám doslova zachránila život. Zároveň by im poskytla stabilitu, ktorá umožňuje strategickejšie rozhodovanie – keďže sa nerozhodujeme s nožom na krku, lebo sa obávame, že o pár mesiacov možno skončíme. Keby takéto maličké sumy nastavil ako pravidelný príspevok každý dospelý človek na Slovensku, ktorý nie je ohrozený chudobou, občiansky sektor by výrazne rozkvitol. Keby pravidelné malé dary dávala každá firma, prospech z toho by sme mali všetci.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Môžeme nad darom uvažovať ako nad percentom z príjmu – či už je to percento alebo desať percent – alebo ako nad desiatkom, ktorý v kresťanstve, islame aj hinduizme slúži ako milodar ľuďom, ktorí pomoc potrebujú. Pre tých, ktorí zarábajú nadpriemerne, to môže byť pokojne aj 90 percent, ak si uvedomíme, kedy máme dosť a koľko peňazí naozaj potrebujeme.

Sloboda nie je happy end!: Slovenská filantropia, Zdroj: Post Bellum Slovakia
Sloboda nie je happy end!: Slovenská filantropia, Zdroj: Post Bellum Slovakia 

Kedy máme dosť?

Často sa ženieme za vecami, ktoré sú lákavé, bez toho, aby sme zastali a reflektovali.

Čo by som si mohla kúpiť za sumu, ktorú venujem? Je moja túžba po týchto veciach naozaj zdravá? Potrebujem tie veci, alebo po nich len túžim? Je táto túžba nezmyselná, len sa neviem zastaviť? Alebo ma približuje k môjmu lepšiemu ja? Koľko domov/áut/šiat/vecí mi treba, aby som svoj pocit nedostatku naplnila? Nie sú tie najviac hodnotné zážitky v skutočnosti tie, čo nestoja nič?

Toto sú otázky, ktoré si kladieme málokedy, a pritom sa môžu stať naším pravidelným kontrolným mechanizmom. Neznamená to, že si nemám dopriať a urobiť si aj radosť. Ale pozerajúc sa na naše často zbytočnými vecami zapratané domácnosti, pýtam sa – ak by sme sa vedeli zastaviť a nenakupovať ich, koľko priestoru by nám zostalo na podporu tém, ktoré sú pre nás dôležité?

Čo ma baví a ako by som to mohol podporiť?

Ak podporujeme témy, ktoré aj nás trápia alebo zaujímajú, podpora funguje obojsmerne. Pre mnohé organizácie, ktoré pracujú na pre nás dôležitých témach, je často ľudský kapitál dôležitejší ako peniaze. Ak máme nejakú expertízu, nebojme sa opýtať, či by sme okrem prispievania mohli aj pomôcť konkrétnou pravidelnou činnosťou alebo aj jediným činom.

Nepodceňujme prínos šírenia informácií o dobrých veciach, ktoré sa dejú. Nepremeškajme príležitosť pochváliť a osvetliť činnosti združení či iniciatív, ktoré sa nám páčia – v online svete, ale aj v našom hmotnom. Veľkému množstvu organizácií by pomohlo, keby sme pre nich zorganizovali predstavovací fundraisingový event v našich školách, firmách, organizáciách. Tak, aby o nich vedelo viac ľudí ochotných im pomôcť v aktivitách alebo finančne.

Koho ale mám podporiť?

Ako sa zorientovať v množstve existujúcich občianskych združení, nadácií, iniciatív a tém?

Dobrým zdrojom sú darcovské portály – darujme.sk, ludialudom.sk, donio.sk, startlab.sk, dobrocin.sk – tam nájdete projekty, ktoré aktuálne hľadajú podporu. Ak vás zaujíma nejaká konkrétna téma – podpora menšín, vzdelávanie, kultúra, životné prostredie, zdravie, hudba, výchova, rozvoj Slovenska – dobrým zdrojom inšpirácie bývajú kreatívno-kultúrne centrá. Mestské a firemné nadácie často zverejňujú svojich úspešných aj neúspešných žiadateľov o podporu, možno si vyberiete spomedzi nich. Pýtajte sa svojich známych, koho podporujú oni – takéto rozhovory tiež prispievajú k tvoreniu kultúry filantropie.

Hovorme o tom

Stretla som sa veľakrát s tým, že ľudia podporujú dobré veci a nehovoria o tom. Chápem, že v kresťanskom kontexte darovať potichu je ten najvyšší spôsob – lebo sa tým nechválim. Toto mohlo byť funkčné v čase, keď každý človek ten desiatok skutočne dával. Slovenská realita je opačná – preto hovoriť o prispievaní a filantropii je dôležité nie z dôvodu vlastného obrazu darcu, ale preto, aby sa kultúra darovania podporovala. Každá informácia o podpore nejakého projektu dáva ľuďom okolo vás najavo nielen váš hodnotový rámec, ale aj vašu dôveru voči organizácii, ktorú podporuje. Každé verejné vyjadrenie dôvery, ktoré si dnes na sociálnych sieťach môžu pozrieť desiatky až stovky ľudí z vášho okolia, vytvára novú možnosť pre vami podporenú organizáciu získať nového podporovateľa alebo šíriteľku dobrých správ.

Dôležitá informácia na záver:

Je vedecky potvrdené, že už uvažovaním nad konaním dobra sa nám vyplavujú hormóny šťastia, ako keby sme dobro konali. Buďme si vedomí tohto fenoménu a nezostaňme len pri uvažovaní.

Jednoduchý spôsob sebakontroly: pozrime si spätne naše výpisy z bankových účtov a spočítajme, koľko peňazí sme dali na podporu dobrých projektov.

Ak sú tieto výdavky nepravidelné a nižšie ako 1 % z nášho príjmu, vyberme si organizácie, ktoré by sme radi videli rásť a pošlime im svoj pravidelný príspevok. Alebo sa každý mesiac rozhodnime, ktorá organizácia to bude a spravme z toho výberu komunitný/firemný/rodinný rituál, kde budeme mať možnosť porozprávať sa o hodnotách, ktoré sú pre nás dôležité.

Obrázok blogu
Post Bellum SK

Post Bellum SK

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  73
  •  | 
  • Páči sa:  910x

Post Bellum sa od roku 2011 venuje zaznamenávaniu príbehov z kľúčových momentov 20. storočia. Zachraňuje spomienky predtým, ako navždy odídu spolu s pamätníkmi. Osobné svedectvá zverejňuje v databáze Memory of Nations, najväčšej zbierke orálnej histórie v Európe, ktorá je verejnosti prístupná v online podobe. Organizácia tieto príbehy ďalej rozpráva verejnosti. Pracuje s mladými ľuďmi na školách, organizuje výstavy, spolupracuje s médiami, komunikuje na sociálnych sieťach, vydáva knihy, časopis Príbehy 20. storočia a každoročne odovzdáva Ceny Pamäti národa. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

reklama

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu