reklama

Radičová opäť vedľa ako jedľa

Po prečítaní tlačovej správy o tom, že vláda Ivety Radičovej schválila "Stratégiu o integrácii Rómov do spoločnosti do roku 2020",som nevedela, či sa mám smiať, alebo plakať. Ostala som napokon pri klasickom rozčúlení, ktoré zažije asi každý, ak sa oboznámi s obsahom tohto materiálu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (72)

Ako predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny som sa o ňom dozvedela len z médií - naša dočasná vláda a jej splnomocnenec, asi nepociťuje potrebu vôbec informovať výbor NR SR o dokumente, realizácia ktorého bude stáť štát v konečnom dôsledku nemalé finančné prostriedky.

Kto sa vlastne podieľal na tvorbe stratégie a z čoho vychádzal? Zo zverejneného obsahu môžem len dedukovať, že Úrad splnomocnenca vlády pre rómsku menšinu, zástupcovia Rómov a vybraní predstavitelia tretieho sektora. Teda ,všetko úradníci a "aktivisti",pre ktorých je "riešenie rómskeho problému" dlhoročne dobré živobytie a z ktorých mnohí rómsku osadu ani nevideli a ich chápanie tohto problému je na míle vzdialené od reality.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Moje slová potvrdzuje to, čo som sa z médií dozvedela o tejto stratégii.

Ak pani premierka Radičová tvrdí, že"....projekty sociálneho bývania sú vždy postavené na podieľaní sa pri jeho konštrukcii a výstavbe "a tiež:" Tak to platí pre majoritnú spoločnosť a tu budú podmienky rovnaké a nikto nič nedostane len tak zadarmo.", pýtam sa: načo potom prijímať stratégiu a vôbec nastavovať systém budovania bytov špeciálne pre Rómov, veď predsa existuje a funguje systém výstavby nájomných bytov a ten sa týka všetkých občanov?!

Stratégia vlády navrhuje nespravodlivé zvýhodňovanie pri získavaní bývania tých ,ktorí sa nesnažia zmeniť svoj život a pasívne sa spoliehajú na pomoc štátu
Pani premiérke dávam do pozornosti ako potom vyzerajú po pár mesiacoch ,v lepšom prípade rokoch takto získané byty. Sú "vybývané"! Tento výraz označuje totálne zničené ,zdevastované byty. Stačilo by sa pri písaní stratégie opýtať starostov a primátorov aké majú skúsenosti s výstavbou sociálnych bytov pre túto skupinu obyvateľov ,koľko majú obce a mestá neplatičov ,za ktorých musia platiť dlžoby na úkor ostatných.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Trochu ma priznám sa šokovala zmienka o dodatočnej legalizácii stavieb rómov. To znamená ,že sa chystá v duchu tejto stratégie znásilňovanie zákonov? A čo ak bude chcieť legalizovať svoju stavbu "neróm"? Návod na obchádzanie zákona je potom jednoduchý: stačí si zmeniť národnosť. Mimochodom, dávam tento postup do pozornosti napr. pánovi Talapkovi a ďalším majiteľom nelegálnych luxusných stavieb.

No ale vážne. Skutočne zaujímavo vyzerá aj jeden z hlavných cieľov stratégie: "zmena verejnej mienky, teda práca s nerómskou väčšinou". V prvom rade mi vadí označenie neróm,nerómska väčšina! Každý občan má svoju príslušnosť. Ja si neželám,aby ma označovali ako nerómku! Moja národnosť je slovenská. To v prvom rade. Bolo by zaujímavé vedieť, ako chcú tvorcovia stratégie meniť verejnú mienku napr. obetí útoku v Zlatých Moravciach, pozostalých obete v Maduniciach, alebo "suseda" z Malaciek pána Dobrovodského a ďalších. Zmeniť mienku o sebe môže každý, ak sa zmení sám.Za seba môžem povedať, že moja mienka sa nezmení, ak ma budú tvorcovia rozličných projektov presviedčať, že to čo moje oči vidia a to, čo mi hovorí zdravý rozum, že to vlastne nie je pravda a mám si myslieť niečo úplne iné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A na záver. Podľa posledných štatistických údajov sa na Slovensku k rómskej menšine hlási necelých 90 tisíc osôb! Pre aký počet obyvateľov je určená táto stratégia? V jednom rozhovore pán splnomocnenec hovoril o 300-400 tisícoch rómov. Z čoho vychádzal? Z ich farby pleti? Zo spôsobu života? Nie je toto vlastne rasistický prístup?

Veď tým ,že väčšina Rómov sa podľa všetkého hlási k slovenskej národnosti ,nám vlastne "našepkávajú" aj prístup ku riešeniu našich problémov s nimi. Akoby hovorili: berte nás ako všetkých ostatných občanov.

A u nás predsa platí rovnosť občanov pred zákonom.

Alebo nie?

Anna Belousovová

Anna Belousovová

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Predsedníčka strany Národ a Spravodlivosť - naša strana Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu