reklama

Kráľovské mesto severného Spiša

V Ľubovnianskej kotline, pod výbežkom Ľubovnianskej vrchoviny obmývajú rieky Poprad a Jakubianka mestečko na severe Spiša nazývané Stará Ľubovňa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

História mesta Stará Ľubovňa

Predpoklad o osídlení dnešného mesta človekom sa datuje od stredného úseku staršej doby kamennej – paleolitu. Najstaršia listinná zmienka o Starej Ľubovni je z roku 1292, no mesto existovalo už oveľa skôr. Po postavení hradu Ľubovňa sa obec zmenila na podhradie a tým zmenila svoj význam. Kráľ Ľudovít I. udelil Starej Ľubovni v roku 1364 dve privilégiá, kde prvou listinou povýšil mesto na kráľovské s rovnakými právami ako mesto Košice či Budín. Druhou listinou dal mestu výsady výročných trhov. Od roku 1412 – 1772 bolo územie mesta a jeho okolia zálohované poľskému kráľovi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kultúrne pamiatky mesta

Ešte aj dnes cítiť históriu pri prechádzke námestia, ktoré obklopujú meštianske domy s renesančnou dispozíciou a neskoršie barokové a klasicistické úpravy.  Dom č. 21 nazývaný ako Dom ľubovnianskeho mešťana je prestavaný do pôvodnej podoby 18. storočia. Turisti v ňom môžu vidieť ako sa v minulosti razili mince – ľubovnianske zlate, ktoré si môžu aj sami vyrobiť. V strede námestia sa týči Kostol svätého Mikuláša z obdobia okolo roku 1280 a Provinčný dom v ktorom v minulosti sídlil gubernátor zálohovaných spišských miest, ktorý je prestavaný do renesančného slohu. Nad Starou Ľubovňou sa na brale hrdo vypína hrad Stará Ľubovňa postavený v 13 – 14. storočí. Hrad v roku 1553 vyhorel a následne bol opravený. V minulosti sa na ňom uchovávali poľské korunovačné klenoty.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pod hradom Ľubovňa sa nachádza expozícia ľudovej architektúry, verejnosti sprístupnená v roku 1985. Najcennejším exponátom je kultúrna pamiatka - zrubový kostolík východného obradu z Matysovej z r. 1883, zasvätený sv. Michalovi Archanjelovi. Okolie kostolíka zdobia drevené obytné domy z 20 storočia. Jednotlivé izby týchto domov predstavujú obyčajný život ľudí, ktorí tam žili ale aj zvyky a tradície počas roka a počas života. Nájdeme tu predmety dennej potreby, výrobné nástroje rôznych zamestnaní ako drotár, obuvník, debnár, tkáčky či stolár.

Zaujímavosťou mesta Stará Ľubovňa je aj Starý cintorín založený v 19. storočí znázorňujúci neogotickú architektúru. Smerom na Prešov od mesta leží Židovský cintorín, ktorý je od roku 2001 zrekonštruovaný a tiež aj ohradený. V roku 1933 žilo v Starej Ľubovni 351 židov, ktorí zahynuli počas druhej svetovej vojny v koncentračnom tábore.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kam zo Starej Ľubovne

Okolie Starej Ľubovne má rovnaké čaro ako samotné mesto. Pár kilometrov od mesta sa nachádzajú Ľubovnianske kúpele, ktoré sú výnimočné svojimi piatimi prameňmi. Miestni obyvatelia si vraj pomocou nich liečili žalúdočné problémy. Dedinka vzdialená mesta 5 kilometrov Hniezdne, mala tiež udelené výsady. Dnes už slávu jej slávu pripomínajú len domčeky na hlavnej ulici, ktoré boli obývané väčšinou nemeckým obyvateľstvom.

V okrese Stará Ľubovňa sa tiež nachádza aj mesto Podolínec, ktorý je vymenovaný za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Vo Vyšných Ružbachoch sa nachádza Kráter, ktorý je momentálne vyhlásený za kultúrnu pamiatku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zdroj: www.staralubovna.sk

Mária Berilová

Mária Berilová

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som študentka žurnalistiky FF KU v Ružomberku. Zoznam autorových rubrík:  MyšlienkyPoéziaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu