reklama

Post Covid Príhodka #19 - Lieky v domácom liečení

Vyzerá to, že v domácom liečení je tých liekov menej, ako bolo v nemocnici. Ale je to skutočne tak?

Post Covid Príhodka #19 - Lieky v domácom liečení
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Obrázok blogu

22.5.2021 - fotka z nemocnice (interné oddelenie) týždeň pred prepustením, keď pomaly nahrádzali infúzie za tabletkovú formu, aby som mohol pokračovať v liečbe doma. Toto boli ranné lieky.

Zachytil som jeden júlový deň - 8.7.2021. To už som bol doma asi 40 dní. Prvé lieky beriem na lačno už pred šiestou. Nasleduje každodenná ranná injekcia do brucha. Potom ranné, obedňajšie a večerné lieky. Pomedzi to ešte nejaké antibiotiká každých 6 hodín. Nasleduje zoznam s časovými údajmi:


5:50 2x Kolostrum (to som vždy brával prvé, na lačno)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

6:10 1x Vankomycin (antibiotiká)

6:30 1x Fraxiparine - injekcia

7:00 1x Omemil

7:45 CRP vyšetrenie z prsta (vyšlo zvýšené - 26 mg/l)

ranné lieky okolo 7:45:

1x Prednison

1x Milgamma N

1/2 Concor combi

1x Reparil dragées

Obrázok blogu

8:15 1x Entizol

10:40 2x Kolostrum

12:10 1x Vankomycin (antibiotiká)

obedňajšie lieky približne okolo 13:00:

1x Milgamma N

1x Calcium

1x Cardilan

1x Celaskon

18:00 1x Vankomycin (antibiotiká)

večerné lieky cca o 19:00:

1x Milgamma N

1x Calcium

1x Cardilan

1x Reparil dragées

00:00 1x Vankomycin (antibiotiká)

Spolu teda asi 22 rôznych kusov tabliet a jedna injekcia za 24 hodín.

Ako sa to vyvíjalo ďalej?

V júli bol Entizol nahradený Lavaloxom, ten som bral čosi viac ako dva týždne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Liečba Vankomycínom (prášok bežne v nemocnici rozpúšťaný a podávaný infúzne, ktorý navážili do toboliek na ústne podanie "per os") bola nastavená na 40 dní. Prvých 10 dní každých 6 hodín, potom každých 12 hodín, neskôr raz za 24 hodín a nakoniec každý druhý deň, aby sa postupne znižovali dávky. 

Podobne sa znižoval Prednison - tam to boli miligramy a 14-denné cykly, najprv 20 mg, neskôr 10 mg, 5 mg a 2,5 mg. Vyrába sa 20 mg a 5 mg tableta, takže bolo nutné dávať pozor, kedy celú, či polovičku a z ktorej tablety. S vysadením Prednisonu sa vysadil aj Omemyl. 

Fraxiparine sa vysadil asi po 150 injekciach a nahradil sa tabletkovou formou, liekom Xarelto. Ten budem brať ešte dlho, ale je to paráda po toľkých vpichoch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Milgammu N som bral asi 5 mesiacov, ešte v nemocnici a potom doma. Vraj sa nedoporučuje dlhšie ako pol roka, tak sme ju vysadili v polovici septembra. 

Neurológom predpísaný Dorsiflex mi vyradila rehabilitačná lekárka, bral som ho len asi týždeň - niekedy liek chce riešiť niečo, čo je inde kontraproduktívne. Dorsiflex uvoľňuje svaly, no my sme ich chceli budovať. Často treba nájsť kompromis, na čo sa sústrediť skôr.

Na cievy som bral dosť dlho Detralex (po 2 tablety).

Obrázok blogu

Po absolvovaní ďalších kontrol sa postupne vyradili aj Concor, Reparil, Cardilan a Calcium. Pomedzi to som bral ešte aj Sorbifer Durulex (železo - ten názov mi pripadal ako zaklínadlo z Harryho Pottera). Dostal som nový liek od neurológa - Cavinton, 2x denne. V Centre hemostázy a trombózy mi pridali kyselinu listovú (Acidum Folicum), každý druhý deň.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zo začiatku som vôbec nebol schopný vyznať sa v tom. Dávkovala mi to Vierka. Neskoršie napísala zoznam a raz za čas ho aktualizovala. Pomaly som sa do toho dostal a dávkoval si ich neskôr sám.

Vierkin zoznamu liekov
Vierkin zoznamu liekov 

Taktiež som používal Maťovu aplikáciu MedFox, ktorá mi posiela notifikácie na mobil a do hodiniek. Pôvodne je určená pre český trh a používa české databázy liečiv, čo nie vždy sedí s našimi. Ale dalo sa to ručne nastaviť a mám ju stále. 

screenshot z aplikácie MEDFOX
screenshot z aplikácie MEDFOX 

ranná notifikácia na hodinkách
ranná notifikácia na hodinkách 

Keď to spočítam, že som začal brať prvé lieky v polovici marca, tak som bol 63 dní v nemocnici, a teraz v domácom liečení už takmer 150 dní. Spolu to teda môže byť kľudne odhadom 3000 kusov rôznych liekov a niekoľko stoviek infúzií a injekcií. A to ešte existujú aj kvapky - Vigantol a predtým Hylak Forte. A príbeh stále nekončí. Organizmus z tej chémie dostal riadne zabrať, ale pomaly sa z toho dostáva. Len dodám, že pred covidom som nebral žiadne lieky. Toto fakt nechcite zažiť. 

Ak niekto z vás ešte stále váha s očkovaním, verte, že nikdy nie je neskoro. Ja už mám tri týždne po prvej dávke a o týždeň, 26.10. idem na druhú dávku - Pfizer. Som rád, že už je to takto. 




Igor Bilák

Igor Bilák

Bloger 
  • Počet článkov:  38
  •  | 
  • Páči sa:  161x

Som fanúšik nových technológií a Applu. Maratónsky bežec, ktorý aj rád bicykluje, lyžuje. Venujem sa geocachingu. No to je minulosť, lebo mi ťažký Covid reštartoval život. Učím sa chodiť a verím, že sa vrátim do pôvodného stavu. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu