reklama

Post Covid Príhodka #21 - Hmotnosť alebo váha

Hmotnosť je jedna zo základných fyzikálnych veličín, u nás je udávaná v kilogramoch. Na označenie hmotnosti sa používa aj slovo váha. Tak sa zároveň volá aj zariadenie na jej meranie. Ako Covid ovplyvnil moju hmotnosť, či váhu?

Post Covid Príhodka #21 - Hmotnosť alebo váha
data za rok 2021
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Trochu histórie - počas vysokoškolského štúdia som bol pomerne štíhly. Moja hmotnosť, keď som sa ženil, bola 62 kg. Váha bola mechanická. V okienku bola ručička a otáčavé koliesko so stupnicou. Postupne som priberal a keď som dosiahol 80 kg, povedal som si, že by aj stačilo. To bolo zhruba v čase, keď som prvý krát videl digitálnu váhu s displejom na nejakej návšteve. Neskôr sme si aj my domov kúpili digitálnu váhu a záznamy som mal v mobilnej aplikácii, ktorá už neexistuje. V roku 2010 som dosiahol svoje životné maximum 86 kg. Tak som začal pravidelne behať, zabehol som prvý polmaratón a váha postupne išla dole. Záznamy o váhe som presunul do aplikácie Zdravie, kde mám históriu od júna 2015. Pohyboval som sa okolo 80 kg. V minime, v najlepších maratónskych časoch, som mal záznam 76,77 kg. Moja váha odvtedy oscilovala okolo 80 kg, maximum bolo 83 kg v januári 2020. Tak prišilo obdobie Covidu-19 a začal som viac bicyklovať. Do novembra 2020 som klesol na 76,5 kg. Tak som si zlomil kľúčnu kosť a tým obmedzil pohyb a znova som sa dostal na necelých 80 kg. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

To bolo vo februári 2021. V polovici marca som dostal covid a skončil v nemocnici. Tam ma odvážili niekedy v prvom týždni pobytu, ukázalo im 79,5 kg. Tak som sa dostal cez rôzne oddelenia až na ARO a umelú pľúcnu ventiláciu. Moja hmotnosť brutálne klesla, no už som sa nevedel ani postaviť na váhu. Nohy ma neudržali, len som videl, ako mi visí koža a svaly zmizli. Vierka tipovala, že mám menej, ako keď som sa ženil. Mne sa to zdalo neuveriteľné. Naša stará váha nejak blbla, tak sme sa rozhodli kúpiť novú. Vybrali sme na Maťove odporúčanie váhu Withings. S ňou prišla aj nová aplikácia Health Mate, ktorá automaticky zapisuje data do aplikácie Zdravie v iPhone. Je pripojená na WiFi a rozpozná, kto sa váži. Zároveň meria aj iné prametre, ako percento tuku, vody a kostí v organizme, BMI (body mass index). Zároveň ukáže aj počasie, čo je skvelé. Stačí sa ráno na ňu na pár sekúnd postaviť a pozrieť na displej, kde preblikne pár údajov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

A teraz k mojej post covidovej hmotnosti. Prvé meranie na novej váhe bolo cca týždeň po mojom prepustení z nemocnice, 6.6.2021 a ukázalo 61,86 kg. Teda zhruba moju svadobnú hmotnosť. Snažil som sa dosť jesť, no zároveň som ešte bojoval s klostrídiou a nedarilo sa mi ešte pár dní dostať do pozitívnej bilancie, aby telu stačilo to, čo dostane. Stále ťahalo rezervy a minimálna zaznamenaná hmotnosť bola 11.6.2021, teda po dvoch týždňoch doma. Bolo to 59,98 kg, teda schudol som vyše 19 kg.

60 kg
60 kg 

To už som ale makal na svaloch s fyzioterapeutom a chodil po byte s chodítkom. Podarilo sa to otočiť a začal som priberať. Keď som sa dostal prvý krát z bytu, zvládol som prvé schody, už som mal o tri kilá viac - za osem dní. Postupne som priberal a aj cez rôzne komplikácie sa mi podarilo nakoniec dostať na váhu, keď by už aj stačilo. Bol som nad 76 kg. Aj fyzioteraput sa čudoval, ako sa mi podarilo pribrať 16 kg. To popíšem inde. Teraz musím pracovať na hlbokom stabilizačnom systéme, až potom môže prísť kondičný tréning. Verím, že sa mi potom podarí to zastabilizovať. Ideálne by bolo dopracovať sa na nejakých 72 kg. Takže už vlastne chudnem :)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Toľko k hmotnosti, či váhe.

Tu je niekoľko screenshotov z aplikácií Zdravie a Health Mate. 

Igor Bilák

Igor Bilák

Bloger 
  • Počet článkov:  38
  •  | 
  • Páči sa:  161x

Som fanúšik nových technológií a Applu. Maratónsky bežec, ktorý aj rád bicykluje, lyžuje. Venujem sa geocachingu. No to je minulosť, lebo mi ťažký Covid reštartoval život. Učím sa chodiť a verím, že sa vrátim do pôvodného stavu. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu