reklama

10 zaujímavostí, o ktorých ste, možno, nevedeli

Trnava získala práva slobodného kráľovského mesta v roku 1238 od kráľa Bela IV.

10 zaujímavostí, o ktorých ste, možno, nevedeli
Mestská veža ako jedna z pamiatok v historickom centre Trnavy. (Zdroj: Daniel Bíro)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Vedeli ste, že cez Trnavu prechádzala Česká cesta? Alebo že Mestská veža vznikla v období renesancie? Toto a ďalšie zaujímavosti sa dočítate na nasledujúcich riadkoch.

 

1.     Mestská veža

Vznik je datovaný do obdobia renesancie, pravdepodobne z iniciatívy mestskej rady. Dôvody výstavby boli tri - obranyschopnosť mesta v časoch tureckého ohrozenia, zvýšenie pred požiarmi. Tretím dôvodom je, že Trnava bolo prosperujúce mesto. V rámci štýlu je veža postavená v renesančnom štýle. Zaujímavosťou mestskej veže sú aj mechanické hodiny z roku 1729.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Pohľad na Mestskú vežu z Hlavnej ulice.
Pohľad na Mestskú vežu z Hlavnej ulice. (zdroj: Daniel Bíro)

2.     Trojičné námestie

Pri predstave, ako námestie vyzeralo kedysi, nám pomáhajú predstaviť si niektoré zachované stavby (napr. Mestská veža). Niektoré, bohužiaľ, zanikli. Medzi tie patrí napríklad hostinec U čierneho orla, kde sa v súčasnosti nachádza Divadlo Jána Palárika. Postupným vývojom cez barok a ďalšie obdobia získalo súčasný vzhľad. Typickým poznávacím znakom námestia je Súsošie Najsvätejšej Trojice postavená v roku 1695 v barokovom štýle.

Pohľad na Trojičné námestie so Súsoším Najsvätejšej Trojice.
Pohľad na Trojičné námestie so Súsoším Najsvätejšej Trojice. (zdroj: dnes24.sk)

3.     Súsošie Najsvätejšej Trojice

Barokové súsošie vytvoril v roku 1695 Ján Krištof Khien. Ako zaujímavosť, o ktorej sa píše na stránke trnava.sk si môžeme spomenúť: „Na rohoch štvorhranného základu sú sochy: sv. Florián, sv. Agáta, sv. František Xaverský a sv. Anton Paduánsky V kamennom hrobe je ležiaca socha sv. Rozálie, na vrchole 4 m vysokého stĺpa súsošie Najsvätejšej Trojice korunujúce Pannu Máriu. Na kartušiach umiestnených uprostred stien základu sú erby mesta Trnavy, Uhorského kráľovstva, biskupa Štefana Dolného a reliéf Panny Márie Immaculaty.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

4.     Ostrihomské arcibiskupstvo v Trnave

Trnava získala na významne v 16. storočí, keď sa sem v roku 1543 presťahovalo Ostrihomské arcibiskupstvo s kapitulou. Dôvodom bolo turecké ohrozenie. Zatiaľ čo Trnava bolo duchovným centrom, Bratislava mala úlohu administratívneho centra krajiny.

5.     Česká cesta

Bola významnou obchodnou cestou spájajúcou Prahu s Budínom. Zaujímavým faktom je, že bola súčasťou dlhšej európskej obchodnej cesty. Tá viedla od Bosporu k Atlantickému oceánu. V mierovom období slúžila na medzimestskú a medzištátnu obchodnú výmenu. Obdobie vojen ju využívalo aj na vojenské ťaženia. Oficiálne ustanovená ako európska obchodná magistrála bola na prelome rokov 1335 a 1336 kráľmi Karolom Róbertom a Jánom Luxemburským.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

6.     Kuriózny názov ulice

Hoci na Slovensku existujú len 2 ulice, ktoré majú v názve Jeruzalem, tak v Trnave sa dá nájsť ulica, ktorej názov je odvodený od Jericha. Oba tieto názvy sa dajú nájsť v historickom centre - patria k najstarším stredovekým komunikáciám v Trnave.

7.     Kúpanie sa v riečke Trnávka

Začiatkom minulého storočia, keď bolo v Trnávke viac vody, sa v nej ľudia bežne kúpali. Nemuseli chodiť na kúpalisko. Stačilo im  obliecť sa do plaviek a ísť sa kúpať do rieky pretekajúcou cez mesto. Bolo to v dobe, keď tam bolo nielen viac vody, ale bola aj čistejšia.

8.     Stavby Emila Belluša

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hoci známy architekt Emil Belluš pochádzal zo Slovenskej Ľupče, v Trnave nám po ňom zostali dve budovy. Tou prvou je Automatický mlyn NUPOD. Projekt mlynu pochádza z roku 1936. Jednou zo zaujímavostí sú dve šikmo zrezané plochy budovy. Prvá obsahuje šikmý lievik na nasýpanie obilnín, druhá prekrýva schodisko. Druhou stavbou je Vodojem. Projekt pochádza z roku 1941. Do prevádzky bol uvedený o 13 rokov neskôr. Architektonickú hodnotu má vďaka valcovej nádrži na vrchu spolu s jedinečným tvarom šiestich železobetónových nosných pilierov.

Bellušov vodojem
Bellušov vodojem (zdroj: Daniel Bíro)
Automatický mlyn NUPOD
Automatický mlyn NUPOD (zdroj: Daniel Bíro)

9.     Katedrála sv. Jána Krstiteľa

Katedrálna sv. Jána Krstiteľa alebo aj Univerzitný kostol je jedna z najhodnotnejších sakrálnych pamiatok. Ide o prvú ranobarokovú stavbu väčšieho významu na území Slovenska. Zaujímavosťou a skvostom interiéru kostola je kolosálny drevený hlavný oltár z roku 1640. K budovám, ktoré boli pripojené ku kostolu, patria univerzitné budovy, ku ktorým patrilo kolégium, gymnázium, univerzita, semináre a konvikty.

Obrázok blogu
(zdroj: fotky.sme.sk)

10.  Kaplnka sv. Kríža

Je nazývaná aj Cholerová kaplnka. Nachádza sa v mestskej časti Trnava-sever na sídlisku Kopánka na Átriovej ulici. Ide o posledný pozostatok morového a cholerového cintorína umiestneného v dostatočnej vzdialenosti od obývaných častí mesta. Obete epidémií boli na cintoríne pochovávané od roku 1710. Kaplnka ako taká bola postavená v roku 1835 ako pohrebná kaplnka kanonika Jána Ivániyho. Ten podľahol cholere počas epidémie, ktorá bola v Trnave od 1. augusta 1831 do 24. septembra 1831.

 

Zdroje: Wikipedia, Atteliér, trnava.sk, gaudeo.sk, slovakia.travel

Daniel Bíro

Daniel Bíro

Bloger 
  • Počet článkov:  36
  •  | 
  • Páči sa:  133x

Som chalan, ktorého baví písanie článkov a poviedok. Príležitostne napíšem aj nejakú tú báseň. Vo voľnom čase sa venujem aj fotografovaniu, pričom mám aj vlastnú web galériu (hirador.rajce.idnes.cz). Počas päťročného štúdia na vysokej škole som sa venoval 4 roky písaniu a sčasti aj foteniu v časopise Atteliér, kde som sa venoval hlavne kultúre a histórii, sčasti napríklad aj psychológii a vyvracaniu konšpiračných teórií, hoaxov a dezinformácií. V rámci fotografie som rok navštevoval predmet Žurnalistická fotografia a tri roky som navštevoval Ateliér komunikácie v médiu fotografie. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáHistóriaFotografiaZaujímavostiRozhovoryTipy na výletMestské legendy

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu