reklama

Lesníctvo: mýty a fakty (I)

Aké sú najčastejšie mýty o lesníctve a lesníkoch, ktoré rezonujú v dnešnej spoločnosti? A aké sú fakty?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Mýtus 1

Lesníctvo vzniklo, aby sme mohli rúbať stromy

________

Fakt

Lesníctvo vzniklo ako odozva na ničenie lesov a odlesňovanie rozsiahlych území v stredovekej Európe. Hlavnou príčinou odlesňovania v stredoveku (vlastne aj toho, ktorého sme svedkami dnes vo svete) pritom nebol dopyt po dreve, ale dopyt po pôde. Vtedajšia rastúca európska populácia potrebovala čoraz viac pôdy pre svoj rozvoj.

Dokazujú to aj niektoré príklady drastických metód používaných v 11. až 15. storočí, ktorých snahou bolo čo najrýchlejšie získať „novú“ pôdu pre poľnohospodársku produkciu alebo stavbu sídiel – stromy sa najskôr zámerne poškodili olúpaním kôry a osekaním kmeňa, aby vyschli, po vyschnutí sa zapálili a nechali zhorieť celé porasty. Obavy z nedostatku dreva prišli až neskôr (16. a 17. storočie).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Úlohou nového povolania – hájnikov bolo „hájiť“, teda chrániť les v tom zmysle, aby mohol trvalo existovať a poskytovať dostatok drevnej suroviny pre potreby vtedajšej spoločnosti, ale aj do budúcna. To, čo sa vyrúbalo, sa muselo zalesniť, obnoviť. Tieto i niektoré ďalšie princípy (regulácia ťažby dreva, pestovanie mladých lesov) boli zakotvené v prvých lesných poriadkoch vydaných aj pre naše územie vtedajšími feudálnymi panovníkmi (Maximiliánov lesný poriadok 1556, Tereziánsky lesný poriadok 1769). Tereziánsky lesný poriadok po prvýkrát formálne zakotvil základný princíp lesníctva – princíp trvalej produkcie. Tento princíp bol základom toho, čo sa v priebehu niekoľkých storočí postupne formovalo a dnes sa nazýva trvalo udržateľný rozvoj.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Boris Greguška

Boris Greguška

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Lesník a diplomat. Narodil sa v Trnave. Lesníctvo začal študovať ako štrnásťročný na strednej škole v Banskej Štiavnici. Ing. a PhD. z Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene. Dlhoročný štátny radca na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Zastupuje Slovensko v množstve medzinárodných organizácií a procesov vrátane Európskej únie a Organizácie Spojených národov. Pôsobil na Stálom zastúpení Slovenskej republiky pri Európskej únii v Bruseli. Viedol Európsku úniu a jej členské štáty v globálnych rokovaniach o ochrane a udržateľnom rozvoji svetových lesov počas slovenského a maltského predsedníctva v Rade Európskej únie. Podieľal sa aktívne na tvorbe rezolúcií z madridskej (2015) a bratislavskej (2021) konferencie ministrov o ochrane lesov v Európe (FOREST EUROPE). V rokoch 2018 až 2020 pôsobil vo funkcii predsedu Fóra o lesoch Organizácie Spojených národov, najvyššie postaveného telesa v systéme OSN, ktoré sa zaoberá agendou svetových lesov. Zoznam autorových rubrík:  Životné prostredieNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu