reklama

Strach z teroristov je u mňa silnejší ako snaha pomôcť utečencom

Nadšenie z utečencov sa vytráca a nie je to prekvapenie. Dalo sa to čakať, lebo Európa nevie, čo má robiť s utečencami a aj prípadné kvóty sú len prvoplánovou záležitosťou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (34)

Merkelová vrelo otvorila náruč svojho Nemecka a ponúkla krajinu utečencom. Už včera ale hlásilo Bavorsko preťaženosť a vyzývalo Merkelovú na prijatie opatrení. A čuduj sa svete, zrazu sú na hraniciach kontroly. Aký to Schengen. Páni a dámy v Bruseli si mysleli, že si prerozdelia na papieri toľko a toľko utečencov a hotovo, vybavená vec. Len akosi pozabudli na to, že to je pozývací lístok pre ďalšie milióny utečencov, nie tisícky, milióny. Takže kvóty sa budú musieť prehodnocovať tak každé tri mesiace. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je úžasné a nádherné, že aj Slováci sú ochotní pomáhať, tí chudáci z Ázie a Afriky naozaj potrebujú pomoc. Ale uvedomujeme si, že aj my máme limity? Teraz nám rozkážu prijať okolo 2500 utečencov, na konci roka to bude možno ďalších 5000, budúci rok 10 000 a čo potom? Áno, je to ilúzia, ale utečenecká kríza sa ešte len rozbieha a Európska únia je pomalá, nefunkčná a slabučká. Tak ako pri Grécku, aj pri utečencoch už dávno zaspala. 

Keby také Maďarsko pred rokom tak urputne bráni hranice, Brusel Maďarov chváli za skvelé zabezpečenie Schengenu. Teraz Rakúsko označilo Maďarov za nacistov, ale vzápätí na to, už zavádza Rakúsko, aj Nemecko kontroly na hraniciach. Chaos, chaos, chaos. Keď Európa chcela pomáhať a ona má pomáhať, rovnako aj Slovensko, tak už dávno mala riešiť preplnené utečenecké tábory v Turecku, humanitárnu krízu v Sýrii. Lenže to bolo ďaleko, za hranicami Schengenu, nezaujímavé pre Brusel. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nuž, politici by pri svojom rozhodovaní nemali podliehať xenofóbii, ale ani sa správať ako Matka Tereza. Lebo nikto ma nepresvedčí, že medzi utečencami nie sú aj ľudia, teroristi z islamského štátu, jednoducho tomu neverím. A toho sa skutočne bojím. Som nehumánny, ale radšej obetujem pomoc utečencom kvôli svojej bezpečnosti. 

Tomáš Bosák

Tomáš Bosák

Bloger 
  • Počet článkov:  391
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Narodený na východe, ale žijúci ako inak na západe. Vyštudovaný historik, ale pracujúci v štátnej správe. Milujem futbal, ale zmeškal som prvé tréningy. Život plný zvratov. Zoznam autorových rubrík:  ŠportPolitikaHistóriaKultúraNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu