reklama

Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová

Analýza a odpoveď na pomerne agresívny komentár novinárky na informáciu k téme ECA-Klus, podpísanú "DÁTA".

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

"Máločo mi je tak odporné ako tieto populistické žvásty o vysokých platoch. Ľudia v dôležitých pozíciách majú zarábať veľa peňazí. Bodka." píše na Twitteri pani novinárka a moderátorka Zuzana Kovačič Hanzelová.

Facebook-ový post na stránke Dáta bez pátosu.
Facebook-ový post na stránke Dáta bez pátosu. (zdroj: Ivan Bošňák)

Predmetom jej (pravdepodobného) hnevu sa stala strohá informácia prezentovaná jednoduchými výrokmi v troch vetách. Pre nedostatok priestoru len podpísaná slovom DÁTA. Nie s podpisom EMÓCIE, ale DÁTA.

KDE má pani Hanzelová drobnú chybu vo svojom komentári?

Chýba jej slovo "veľmi" vo vete: Ľudia v dôležitých pozíciách majú zarábať VEĽMI veľa peňazí. To si myslíme preto, aby sa do takých a týchto pozícii nehlásil hocikto, kdekto, akýkoľvek nominant, ale len a len ľudia, ktorí spĺňajú požadované kritéria na obsadenie danej pozície. Aby im "na prvú" bolo jasné, že ak sa na tej pozícii veľa zarába, tak tam potrebujú bombardérku/bombardéra. Nie, pán Klus, nie je audítorským bombardérom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

ČO plat u akejkoľvek pozície indikuje?

Z výšky platu (ak ide o vysoký nadpriemer) musí byť jasné, že pri kandidatúre na danú pozíciu treba slušné vzdelanie, získané vedomosti z danej oblasti (viď názov pozície a odvetvie), rozsiahle skúsenosti v danom odbore, schopnosti a aj kvalifikáciu. Nie, pán Klus nič z tohoto nespĺňa. Nikto, kto jeho nomináciu pripravil, schválil, poslal a zaželal mu do "hearingu" good luck, to nezisťoval a nezistil. Lebo to boli a sú jeho kamaráti, partajníci alebo proti-partajníci. Celá vláda, na čele s premiérom.

Z výšky platu člena Európskeho audítorského dvora v sume takmer 25 tisíc eur mesačne vyplýva, že ide o vysokú pozíciu, okrem séfa organizácie o najvyššiu. Z organizačnej štruktúry vyplýva, že existuje asi 5 nižších pozícií, na ktorých by bolo dobré pracovať a postupne v rebríčku stúpať a prípadne ašpirovať neskôr na člena dvoru. Alternatívne je možné pracovať postupne na podobných pozíciách v auditorskych firmách, viesť ich, prípadne alternovať v iných podobných národných organizáciách. Diplomacia je iný odbor ako audit a kontrola. Toto mal pán Klus zle od začiatku. Ak by sa chcel auditu v ECA venovať, otvorené pozície sú na tejto linke (hľadajú dobre plateného junior audítora): https://www.eca.europa.eu/en/Pages/JobOpportunities.aspx#page-search---index---lang---en_US

SkryťVypnúť reklamu
reklama

PREČO sme na Dáta bez pátosu dali tento post - informáciu?

Dvojdňová diskusia, prestrelky, odôvodnenia, útoky a vyviňovanie sa v médiách postrádalo informáciu o tom, ako je funkcia člena Európskeho súdneho dvoru honorovaná. Je to zásadná informácia, príťažlivá suma a áno, myslíme si, že pritiahla pozornosť aj v audite nevzdelaného, neskúseného, nekvalifikovaného, nevedomého, ale ambiciózneho kandidáta Klusa. Nominovaný po straníckej linke bez akejkoľvek súťaže na národnej úrovni, kde by sa ukázali schopnejší kandidáti a hlavne kandidátka. Toto vieme exportovať rýchlo a okamžite: nesprávnych ľudí. A pohľad do zrkadla bolí a pána Klusa aj urazil. A taká bola aj jeho prvotná reakcia. Nevnímal ako otázku: či na to má, nemá, ale kto spôsobil, že neprešiel. Konšpirácia. A on proti ním chcel bojovať, uf...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podali sme vo facebookovom poste v oznamovacej vete na tri-krát infomáciu k výške platu za mesiac, preložené do dňovej sadzby a pridali, že je k tomu dovolenka, lebo nejde o dielo, o projekt, o angažmá. Signature: DÁTA

https://www.facebook.com/databezpatosu/posts/pfbid02MKLeeZqCbsLN3uu2wgEpMa8vBB2vSAmFNUtC8phjMnZ3zCrQaK9G9wXQG9v4pPWl

ČO pani Hanzelovej nedošlo?

Ľudia pani Zuzanu Kovačič Hanzelovú vnímajú ako schopnú moderátorku, mienkotvornú redaktorku. Podobne ako v mnohých podobných situáciách na Slovensku pri informácii o plate príde pri vysokej sume štandardne okamžitá reakcia:
- to je šialene veľa! (čo nie je indikované ani v poste a ani v komentári pani redaktorky)
- čo do toho rýpu, aj keď je to veľa, je to zaslúžené! (presne toto sa pani redaktorke stalo)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

namiesto pokojného spracovania danej informácie a zváženia jej informačnej hodnoty v kontexte. V tomto prípade kandidatúry pána Klusa.

Pani Hanzelovej sa hodila informácia na čiernom pozadí s emotikonmi "očiek" a vydedukovala bez akejkoľvek analýzy formy a obsahu informácie, že ide o:

POPULISTICKÝ ŽVÁST

čo dala hneď do prvej vety s pridaním osobného pocitu:

MÁLOČO MI JE TAK ODPORNÉ

s dodatkom hodnotenia sumy mesačnej odmeny:

VYSOKÝ PLAT

Podľa pani moderátorky sme napísali "POPULISTICKÝ ŽVÁST", pričom sme len podali v médiách chýbajúcu informáciu-dáta. Náš oznamovací štýl s jednoduchým výrokom sa jej zdá "ODPORNÝ AKO MÁLOČO". Tiež pridala aj hodnotiaci úsudok, že 25 tisíc euro mesačne je "VYSOKÝ PLAT".

ČO si myslí autor postu - informácie o plate

Neviem posúdiť, či ide o vysoký plat, lebo denné sadzby veľmi skúsených manažérov na zodpovedných pozíciách, pracujúcich na projektoch s euro-miliardovými hodnotami sú aj niekoľko tisíc eur. Prípadne hodinové sadzby špikových expertov sú v stovkách eur. Audit partneri majú sadzby na hodinu tiež v stovkách eur a nie je to €200-€300. Treba poznamenať, že ponúkaný plat je predmetom asi 45% dane z príjmu. Podobne vysoké zárobky majú vysoko kvalifikovaní CFO - (finanční riaditelia), ktorí sú obyčajne na druhej strane stola s audítormi.

Podpis a posledné slovo z postu: "DÁTA" nie je napísané samoúčelne, ale je zdôraznením povahy informácie, nakoľko misiou našej iniciatívy Dáta bez pátosu je podávať pochopiteľné a jasné, kvantifikované informácie a dáta: 25 tisíc eur mesačne, viac ako 1000 eur denne, a k tomu platená dovolenka pár týždňov.

Nepríjemná je emócia, ktorú do komentu dala pani redaktorka. Nepridala žiadnu informáciu, čo by sme od novinára asi čakali. Nepridala žiadnu otázku, ktorou by mohla vyvolať zmysluplnú diskusiu. Podala svoj komentár agresívne a predtým sa analytike nevenovala ani sekundu. Na zdôraznenie svojho pevného stanoviska na konci slov "BODKA". Asi aby neboli pochybnosti.

Ako správne poznamenal môj priateľ: “Ubrať agresivity, pridať analytiky a takýto tón používať doma na deti, keď si nechcú umyť zuby.”

KDE SOM SPRAVIL CHYBU?

Priznávame, že zásadnou chybou je asi forma postu. Stručná, a s uvedením súvislostí hneď, ale “len” v komentoch. Za súvislosti považujem:

1) uvedenie linky na celú štruktúru Európskeho dvora audítorov s informáciami o rozpätí platov a odmien a dokonca aj požiadaviek/kvalifikácie.

2) uvedenie linky na "grilovanie" = diskusiu a prezentáciu pána Klusa pred odporúčacou komisiou = finančným výborom.

Lebo je pravda, že na Dáta bez pátosu sa snažíme dávať veci a informácie v súvislostiach. Ale prinášame zásadné informácie, pričom kontext témy kandidatúry pána poslanca a diplomata Klusa na vysokú funkciu v EÚ v Bruseli je dohľadateľný a dostatočne často v médiách v posledných 2 dňoch diskutovaný a prezentovaný.

ČO spravila pani Zuzana Kovačič Hanzelová výborne?

Získala obyčajným agresívnym komentárom pozornosť, publikum, potlesk a kopec lajkov, shareov a aj komentov. Mnohé jej nastavili zrkadlo a pýtali sa: Kde vidíte populizmus?, prečo je to žvást?, toto je vysoký plat?, hodnotia ho ako neúmerný? Za hlas rozumu od čitateľov na Twitteri ďakujeme a vážime si ho / ich.

PROSBA

S pani redaktorkou sme sa osobne stretli a vymenili si telefónne čísla pri preberani cien SOZA. Dá sa mi zavolať. Nestalo sa. Na prvú úder. Ale veď nečakám, že pred postami na Insta, Twitteri, Facebooku mi budú novinári volať, jaska. Ale dá sa teraz a môžeme hodiť reč. Napríklad o Klusovi. Meritórne preto, že som začínal kariéru ako audítor v Cooperse, neskôr v PwC. Dorobil si vzdelanie ACCA. Auditoval som, pripravoval audit programy, sedel s klientami ako je Slovnaft, Hoechst, Slovakofarma a s mnohými ďalšími. Následne som pracoval na druhej strane ako CFO v Euroteli, T-Mobile, Bratislavská župa a Dopravný podnik mesta Bratislava. Audítorské firmy poznám takmer všetky a audítorov s 20 ročnými skúsenosťami na Slovensku rovnako takmer všetkých. Vedel by som menovať z voleja 10 dobrých kandidátov na pozíciu, kam nominovali páni Sulík, pán Heger a pán Matovič pána Klusa bez výberového konania.

Vypočul som si vyše hodinový hearing (vďaka pán Koprda za sprostredkovanie linku) v angličtine a aj v pôvodných rečiach (ENG, DE, ESP, CZ, SK). Je to strastiplné počúvanie. Len zopakujem, že od pána Klusa sa nedozvedeli dotazujúci odpovede na otázky: čí má adekvátne vzdelanie, či si vie predstaviť prácu bez akýchkoľvek relevantných skúseností, či má predstavu o schopnostiach, ktoré musí aj junior audítor preukázať pri auditoch a či chápe, že hľadajú niekoho s kvalifikáciou v oblasti audit / kontrola a on sa im javí ako diplomat. Na záver bez odpovede na otázky im povedal, že ak by sa spýtali to-a-to, tak by im dal túto odpoveď, ktorú im aj povedal. What?

Odpovede, že v NGO bol na strane auditovaného a to ho kvalifikuje na audítora sú podobným vtipom ako keby som ja, čo som bol 5 krát v nemocnici, chcel ošetrovať na urgentom príjme, poťažmo viesť chirurgický tím transplantácie obličky. Podobne viem uviesť príklad s kachličkárom, ktorého som videl klásť nám podlahu v dome, alebo s automechanikom, u ktorého som bol na STK. Celé zle a joke.

PONAUČENIE

Slovensko by nemalo exportovať svoje videnie sveta na základe domy poohýbaných pravidiel. Vyvážať Klusov a podobné kusy (straníckych nominanzov) na pozície, kde chce EÚ špecifických odborníkov, je ťažký faul a smrteľná rana našej kedysi dobrej povesti. Budeme mať druhú šancu a celá vláda, ktorá už raz odobrila politický obchod odvolaného premiéra by sa mala poučiť. Neverím v to a preto si myslím, že odborná vláda expertov by bola v týchto časoch lepšia.

Novinári by si namiesto Klusov a jeho krstných otcov mali alebo mohli zavolať do relácie vhodných kandidátov, v tomto prípade kandidátku na členku dvora audítorov v Bruseli. Verejnosť by sa veľa dozvedela, pookriala by z kompetentných odpovedí a z dobrej diskusie, uverila by, že z tohto hanba nebude a všetkým ostatným Klusom by sme ukázali ako ďaleko sú od kompetentných odborníkov. Byť Confident neznamená vyť Competent. Ajnkeď ns Slovensku to stačí. Šuster drž sa kopyta a nemyslím tým Martina z RRZ. Ten je na správnom mieste. Klus nebol. A zaplatili sme mu to. Výlet do Bruselu. Teda pravdepodobne sme to zaplatili, či?

A súčasní a bývalí straníci by mali odovzdať krajinu odborníkom, vzdelaným, kompetentným, skúseným a čestným ľuďom. Napríklad tak, že ich dajú na kandidátky do volieb. A diplomati by mohli ísť na ambasády.

Martin Klus: vďaka za vzdanie sa kandidatúry, osobne si to vážim. Aj táto case study je súčasťou našej cesty do Európy. Som presvedčený, že viete byť pre Slovensko užitočný.

Pani Hanzelová: menej agresivity (voči nám a mne, viac analytiky a hlavne pokoj. A ten plat je primeraný, boli a sme v zhode👍

Ivan Bošňák

Ivan Bošňák

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  82x

Nevzdávam sa. Som všímavý občan, racionálny človek. Presadzujem riešenia vychádzajúce z používania "sedliackeho rozumu" a logiky. Neznášam nespravodlivosť a pretvárku, ľahostajnosť a nevšímavosť. Nemlčím, viem sa ozvať. Rád pomenúvam veci a javy skutočným menom.Trochu idealista, veriaci, že svet vieme zmeniť. Učme sa z príkladov, kde veci fungujú. Donesme to "dobré" domov, nech je radosť na to pozerať. Aj Slovensko vieme opraviť, je to náš svet.Žiadne také, že odídeme, lebo sa tu nedá žiť! Žiadne také, že dcéra: zostaň vonku, nevracaj sa. Nech idú do paže tí, čo nám tu vadia. Všetci. Je ich menej ako tých, čo rozmýšľajú, že sa ne/vrátia. Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú... Zoznam autorových rubrík:  POLITIKAŠPORTNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu