reklama

Neviem, či voliť a koho voliť, ale viem, koho by som voliť chcela

Akosi sme cítili, že je dôležité voliť, že je to nielen naše právo, ale aj povinnosť, na jazyku slogan: Modrá je dobrá.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Žijem v krajine, kde sú billboardy popri cestách vzácnosťou. Len občas sa tam objaví prenosný plagát pozývajúci na trh s bio potravinami či knižný trh, ktorý silnejší vietor zvalí do trávy. Posledné dni cesty a ulice zaplavili plagáty s rozmanitými úsmevmi, ktoré pritiahli pozornosť našej prváčky – kto sú tí ľudia, prečo, načo, začo... Blížia sa komunálne voľby a tak jej vysvetľujem, čo to znamená  voliť a zvoliť si niekoho vo voľbách a všetko okolo toho.  

V Luxembursku sa voliť musí. Ak ste občanom a ak ste sa zaregistrovali, v prípade, že sa rozhodnete nevoliť, vám hrozí pokuta. Blížiace sa komunálne voľby budú pozorne sledované aj z ďalšieho dôvodu, v krajine, kde takmer polovicu obyvateľstva tvoria cudzinci, len nedávno vošiel do platnosti zákon, ktorý umožňuje voliť všetkým rezidentom nad 18 rokov – bez ohľadu na národnosť a dĺžku pobytu v krajine. V minulosti museli perspektívni voliči žiť vo veľkovojvodstve 5 rokov a byť občanmi EÚ.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Písal sa rok 1998, mala som čerstvých osemnásť, sedela som v aute s chlapcom, ktorého meno si už nepamätám, bolo to dávno a bolo to naše prvé a zároveň posledné rande, sedeli sme pred panelákom a rozprávali sme sa. Noviny boli plné správ o boji Dzurindu s Mečiarom, mnohých mojich rovesníkov dovtedy politika nezaujímala, no akosi sme cítili, že je dôležité voliť, že je to nielen naše právo, ale aj povinnosť, na jazyku slogan Modrá je dobrá. Z nášho rozhovoru mi v pamäti utkvelo jediné:

– Koho budeš voliť?

– Mečiara, odpovedá bez zaváhania.

– Prečo?

Mykol plecom a odvetil, že preto, lebo ho volí jeho mama.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na Slovensku sa zvolebnieva a ja už nejaký čas premýšľam nad tým, či svoje volebné právo využijem. Ak by som v septembrových voľbách nevolila, bola by to pre mňa nová skúsenosť. Dvadsať rokov žijem mimo Slovenska a hoci mi na ňom veľmi záleží, váham, či mi ešte prináleží hlasovať za kohokoľvek, keďže výsledky volieb sa ma budú dotýkať už len okrajovo. Keď som odchádzala, Slovensko bolo mladou krajinou, odvážnou, nebálo sa riskovať a vyprášiť staré duchny. Keď naň pozerám dnes, zdá sa mi, že je ako ten mladík, ktorého doma nechali dlho ležať na gauči, je šikovný, má zdravé ruky aj fungujúcu hlavu, no toľko prokrastinuje, až znechutí všetkých naokolo a ešte aj zabudne na to, čo treba robiť. Primárne však neviem, koho voliť a už viac nechcem voliť preto, aby som svojím hlasom niekoho porazila, aby som vyberala pomyselné menšie zlo a robila kompromisy, hoci práve na tých je postavená demokracia. Vekom už niektoré kompromisy robiť nechcete. Buď mávnete rukou a nejako vydržíte, alebo naopak buchnete dverami a poviete si, že stačilo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stojím v tieni veľkého stromu a pozorujem dcéru, ako s nadšením preskúmava vynovené ihrisko. Odvšadiaľ sa ozýva výskot a vzduchom poletujú slová v rôznych jazykoch, stará mama skáče na prevažovacej plošine so skupinou detí, pán v rokoch naberá do plastového vedierka vodu a prispieva svojou troškou k výstavbe hrádze, ktorú budúci inžinieri spevňujú rozmočeným pieskom a ja si v tej chvíli uvedomujem, že ak mám voliť, chcem voliť stranu, čo miesto multiplexov a vodných svetov stavia detské ihriská, namiesto nákupných centier projektuje cyklocesty a popri nich sadí stromy a kvety. Chcem reprezentantov ľudí, čo namiesto rokovania o tom, či mať v nedeľu otvorené obchody, podporujú lokálnych predajcov a ich produkty, čo podnecujú ľudí, aby chodili do knižníc a do divadla.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Chcem politikov, ktorí debatujú viac o podmienkach živých detí než tých nenarodených, takých, čo miesto sprísňovania zákonov zdôrazňujú osobnú zodpovednosť, politikov, ktorých zaujíma, či deti čítajú a rozumejú textu a rozvíjajú ich vzťah k vedám prostredníctvom dobre vybavených škôl a učiteľov, ktorí nemusia obracať každý cent. Chcem politikov, ktorí otvárajú škôlky a jasle a podporujú mamy, ktoré pracujú a nie iba preto, lebo sú na to finančne odkázané, ale aj preto, že ich práca napĺňa a nikto ich za to neodsudzuje, naopak, podporujú ich a chápu, že potrebujú čas navyše na dojčenie, väčšiu flexibilitu, znížené úväzky.

Chcem politikov, pre ktorých nie je prioritou zisk vyjadrený ekonomickým rastom, ale nárast ľudí, ktorí sa cítia dobre. Chcem politikov, ktorí nestrašia inakosťou, pretože si uvedomujú, že my všetci môžeme byť jedného dňa tí iní. Takých, čo miesto drahých hodiniek na ruke nosia srdce na dlani, keď rozprávajú, tak aj počúvajú, oponentov nezosmiešňujú a nemajú strach povedať – neviem, urobil som chybu, naučím sa to, snažím sa pochopiť. Som len človek. Som jedným z vás. Chcem stranu, ktorá nemá slušnosť a hodnoty len na papieri. Chcem politikov, ktorí miesto exkluzivity hovoria o inkluzivite. Namiesto strašenia hľadajú riešenia. Zámená ja a oni vymenia za my.

Voľte, čím viac voličov v septembri odvolí, tým reálnejší bude obraz toho, čo ľudia žijúci na Slovensku chcú. Od mojich prvých volieb už pretieklo veľa vody a ja som časom zistila, že sú kompromisy a sú kompromisy.

Na niektorých veciach sa oplatí trvať.

 

Adriana Boysová

Adriana Boysová

Bloger 
  • Počet článkov:  61
  •  | 
  • Páči sa:  381x

Hľadím na svet s dušou básnika, obozretnosťou matky, otvorenou mysľou cestovateľa, s láskou a pokorou, smädom po poznaní, občas na rozhraní, odvážne, hoc z času na čas nepripravená, som žena a v mojom tele nejedna je prítomná. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťKultúraNezaradenéPrózaSúkromnéCestovanie

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu