reklama

A posledný nech zhasne (alebo ako sa nám začína stmavovať Slovensko)

Jednoducho. Stačia neschopní politici, odborníci bez autority a popretie ich vlastných ideí, aj značná časť populácie veriaca hoaxom.

A posledný nech zhasne (alebo ako sa nám začína stmavovať Slovensko)
(Zdroj: https://flog.pravda.sk/fero2195.flog?foto=594695)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Pápež František v stredu opustil Slovensko a nové prípady COVID-19 lámu vysoké čísla. Dnes je to 816. Onedlho sa vraj máme dočkať dokonca čiernych okresov. Pápež František navštívil aj také kúty našej krajiny, v ktorých určitá skupina obyvateľov o vakcinácii počula akurát tak z „renomovane“ a „erudovane“ znejúcich médií a/alebo odborníkov ako napr. Zem a vek, MUDr. Bukovský, PhD., PhDr. Martin Jakubec, PhD., ktorý je okrem odboru „pandémiológia“ a epidemiológia dokonca aj expertom v oblastí terapií, pretože podľa vlastnej webstránky je aj „terapeut“ (o tom, ako sa môže niekto, kto skončil masmediálnu komunikáciu!, prehlasovať za terapeuta!!!, teraz nebudem rozoberať), alebo sa jednoducho nemá záujem očkovať. Nehádžem všetkých ľudí do jedného vreca, určite sa pri návšteve pápeža našli súdni ľudia, ktorí boli zaočkovaní a/alebo zodpovední, alebo naňho jednoducho nešli a pozreli si ho dištančne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nemám nič proti tomu, aby pápež navštívil Slovensko. V tejto situácii ho podľa mňa mal navštíviť ako hlava mestského štátu Vatikán, de facto ako prezidentská a politická návšteva – čiže sa mal stretnúť s predstaviteľmi našej republiky, nie ako pápež pre masy ľudí, ktorý bude krúžiť pomedzi nich vo vopred vymedzených koridoroch, aby si ho „každý užil dosýta“ a sláviť omše, na ktorých sa zúčastnili tisícky ľudí. Na stredajšej omši v Šaštíne sa ho zúčastnilo cca. 45 000 registrovaných ľudí. Koľko bolo neregistrovaných, nevieme. Ak vezmeme do úvahy aktuálne platné reprodukčné číslo 1,05 – 1,15, tak si neviem predstaviť, čo bude v horizonte 10 až 14 dní, kedy sa prejavuje COVID a aj takéto masové akcie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vezmime si napr. Letecké dni Košického kraja, ktoré sa konali 28. - 29 augusta. V tom čase sa Košice nachádzali v oranžovej farbe. Dnes, tri týždne po košických leteckých dňoch, sú v červenej farbe. A pretože sa podľa COVID automatu susediace okresy nemôžu líšiť o viac ako jeden stupeň (pozri s. 4 v uvedenom dokumente), tak okres KS bol ešte tento týždeň oranžový. Od pondelka bude už červený, rovnako ako okres KE. Ako bude vyzerať Slovensko po pápežovej návšteve? Netrúfnem si predpovedať. Verme, že sa tam nikto nenakazil a aj napriek zjavnému nedodržiavaniu opatrení (pozri napr. TV Pravda alebo TV Pravda), nám to bude rásť len nastaveným trendom. Snáď nám to nezačne rásť dvoj alebo až štvornásobne, hlavne po takýchto masových akciách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pri pohľade na v stredu platnú výhľadovú predpoveď počasia napr. pre mesto Prešov sa počasie začne výhľadovo viac podobať jeseni, než letu a s prihliadnutím na fakt, že COVID-19 je infekčné vírusové ochorenie a všetci dobre vieme, že vírusy sa najčastejšie šíria najmä na jeseň a jar (preto boli „kedysi“ v školách chrípkové prázdniny), to s nami nevyzerá veľmi ružovo. Skôr bordovo až čierne. Verím ale, že sa mýlim.

Je však veľmi jednoduché viniť za nešťastné rozhodnutie len pospolitý ľud. Ten robí len to, čo si myslí, že je z jeho pohľadu správne. Naviac „s požehnaním“ od „múdrejších“ (rozumej vláda a odborníci).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Teraz trochu chronologicky. 6. marca 2020 sme zaznamenali prvý potvrdený prípad COVID-19 na Slovensku. WHO vyhlásilo celosvetovú pandémiu COVID-19 11. marca 2020. Prezidentka Zuzana Čaputová pozvala o deväť mesiacov neskôr – konkrétne 14. decembra 2020 – pápeža Františka na návštevu Slovenska. Navyše v čase, keď na Slovensku už platil núdzový stav v súvislosti s pandémiou COVID-u-19. Ten schválila vláda 1. októbra 2020 a ukončila až 14. mája 2021. Čiže trval viac ako 7 mesiacov.

Zároveň vôbec nedáva logiku, prečo pani prezidentka pápeža na Slovensko vôbec pozývala. Preto, lebo to býva zvykom, že keď ju pozval on a ona to pozvanie prijala, tak ho pozve aj ona? Niekedy, nie až tak dávno, bolo tiež zvykom, že sme si pri formálnom stretnutí triasli pravicou, či sme napríklad používali teplovzdušné vysúšače rúk na benzínkach. Dnes sa už na to pozeráme ako na hromadné šírenie nákazy. Alebo to bolo snáď preto, že aby to nevyzeralo, že ona prišla na jeho audienciu a ona mu to neoplatí? Neviem. Poďme ďalej. Pápež František prijal pozvanie prezidentky 4. júla 2021. Medzitým sme si prežili niekoľko celoplošných testovaní (aka atómových bômb) a niekoľkomesačný zákaz vychádzania za hranice okresov (o logike takýchto opatrení tu nebudem teraz polemizovať).

Teraz sa mi v hlave natískajú otázky: Prečo nikto z kompetentných jeho návštevu nezastavil, nezablokoval? Kde sa nachádzalo konzílium odborníkov vtedy, kedy sa už schyľovalo k návšteve pápeža? Kde bol hlavný hygienik? Kde boli ich hlasy? Či zase budeme všetko hádzať na obyčajných ľudí, ktorí sa pápeža ani len nezúčastnili? (maximálne pozeraním v TV?) To nikto nevedel, že je pandémia? To nikto z kompetentných nevedel, že dnes aktuálny Delta variant COVID-19 je o 40 – 60% infekčnejší ako pôvodný COVID-19 variant, kvôli ktorému sme zatvárali školy, obchody či vytvorili karanténu od 16. marca 2020 pri celkovom počte vtedy nakazených 32? A dnes si tuná robíme masovú akciu pri počte v tom čase (v stredu) nakazených 760, s desaťtisícami zúčastnených, bez dodržiavania opatrení? Pritom sama vrchnosť nedodržiava vlastné proticovidové opatrenia. Vidíte na týchto obrázkoch (Obrázok 1, Obrázok 2, Obrázok 3), napr. po prílete pápeža na bratislavské letisko, dodržiavanie základného opatrenia Rúško – Odstup – Ruky? Vlastné opatrenia, ktoré táto politická a epidemiologická garnitúra od obyčajných občanov vyžaduje? Ja nie. Asi boli všetci zúčastnení z uvítacieho výboru na bratislavskom letisku zo spoločnej domácnosti, že sa ich to netýkalo. Pretože majú ísť ľuďom príkladom, ale je to v tejto situácii aj ich psia povinnosť. Aj keď majú pravdepodobne výnimky.

Netýka sa ich ani im vlastný COVID automat, ktorý dnes má nastavené pravidlá 8-krát prísnejšie ako na jeseň pred rokom, pri aktuálne plne zaočkovaných 42% populácie, keď podľa doc. MUDr. Alexandry Bražinovovej, PhD., MPH, epidemiologičky z Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty UK v Bratislave, potrebujeme ku kolektívnej imunite minimálne 70 – 75% plne očkovanej populácie? Hlavne, ak vezmeme do úvahy, že vraj sa kolektívna imunita proti COVIDu dosiahnuť pravdepodobne nedá? Nie je to len jedna veľká fraška?

Slovkom na záver – pre niekoho pesimisticky, pre niekoho optimisticky. Nikto nemá právo zatvárať očkovaných ľudí doma, za barikádami vlastných obydlí, za hranicami vlastných miest a okresov. Nikto nemá právo očkovaným obmedzovať pohyb a čas pohybu. Nikto nemá právo očkovaným prikazovať na otvorenom priestranstve nosiť rúško a zakazovať im aspoň aké-také stretávanie sa. Nikto nemá právo očkovaných viesť v evidencii (rozumej zoznam účastníkov napr. v knižnici, reštaurácii a pod.). Nikto nemá právo zatvárať malé obchody v regiónoch (viem, v Bratislave máte napr. výdajné miesta e-shopov, kde si to objednáte a za hodinu si to v rámci mesta vyzdvihnete, ale na východe musím čakať minimálne do druhého dňa, kým mi to doručí kuriér, ktorý sa stretne s desiatkami ďalších ľudí. To je ochrana, čo poviete?). Nikto nemá právo toto všetko zakazovať. Pre očkovaných. Pretože je to prirodzený dôsledok, ale aj pôvodný zámer očkovania a jeho deklarovaného významu.

Veď „Vakcína je sloboda“. To bola predsa kampaň, ktorú ste podporovali. Nie je tak pani prezidentka? Nie je tak pán arcibiskup Bober? Prečo ste teda dopustili, aby sa omše s pápežom zúčastnili aj neočkovaní? Verím, že sa nebude vzťahovať lockdown na zaočkovaných tak, ako to vyhlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Pretože presne to, čo vyhlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, bolo pre mňa motiváciou sa dať zaočkovať, nie peniaze ani lotéria, do ktorej sa z princípu jej „pravidiel“ a okolností jej vzniku, nezaregistrujem. Aj napriek tomu, že žijem v regióne, kde je nízka zaočkovanosť proti COVIDu a mám záujem chrániť svoje zdravie i zdravie ostatných, mám záujem využiť aj „inzerované“ výhody očkovania – pre mňa tie najdôležitejšie – sloboda pohybu a pocit, že nie som sám sebe „domácim väzňom“ pod dohľadom armády a policajtov.

Verím, že minimálne všetci v predchádzajúcom odseku spomenutí, si za svojim slovom stojíte, keď ste vyhlásili takýto verejný prísľub. Verím, že pre očkovaných v tretej vlne bude výrok „Vakcína je sloboda“ pravdivý a že naozaj zažijú slobodu bez reštrikcií (rúško v interiéri a umývanie rúk za reštrikcie až tak nepovažujem).

Ľudia, stmieva sa...

Posledný nech zhasne. Ty, posledný, prosím, nezabudni na to. Potom už bude len dlhá, tmavá noc.

Branislav Sebastián Bučko

Branislav Sebastián Bučko

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  8x

Život je plný prekvapení, sklamaní aj radosti. Som len smrteľník v obyčajnom svete, ktorý má rád istotu a šoférovanie, snívanie a idealizovanie, túžiaci po šťastí. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu