reklama

Chyby sú fajn aj pri učení sa cudzích jazykov

Tak ako v reálnom živote, aj v cudzích jazykoch majú chyby svoje miesto a posúvajú nás vpred. Netreba sa ich báť, sú pri učení nevyhnutné a my učitelia s nimi rátame – inak by si sa predsa jazyk nepotreboval učiť.  

Chyby sú fajn aj pri učení sa cudzích jazykov
Jazyková škola Target (Zdroj: Braňo Švec)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Bez chýb by sme neboli tam, kde sme. Chyby sú v poriadku a pri výučbe cudzích jazykov z nich máme zbytočný rešpekt a bojíme sa ich. Chyby sú však také užitočné, že dokonca majú aj svoje múzeum.

Najväčšie chyby v histórii

Múzeum zlyhania (Museum of Failure) je zaujímavou zbierkou nevydarených a neúspešných produktov so sloganom Inovácie potrebujú zlyhania. A že ich v našej minulosti nebolo málo.

Coca Cola v roku 1980 uviedla na trh novú vylepšenú receptúru (New Coke), ktorá – ako sa veľmi skoro ukázalo – nebola až taká vynikajúca, lebo už o rok sa tento nápoj vyrábal opäť podľa starej receptúry. Ani ich najväčší konkurent Pepsi sa nedal zahanbiť – a v roku 1992 poslal na trh veľkú novinku – bezfarebnú kolu. Ani ty si na ňu nepamätáš? Áno, aj tento pokus skončil úplným fiaskom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podobné zlyhania sa nevyhli ani firmám ako Google (pamätáte si na Google Buzz, ktorý mal byť novým Facebookom alebo okuliarom so zabudovaným počítačom Google Glass?), Apple so svojim produktom Apple Maps, ktoré ukazovali mnohé objekty na mape na úplne nesprávnych miestach, Nokia a jej operačný systém Symbian, ktorý prestala podporovať v roku 2010 - a tak by sme mohli pokračovať ešte dlho.

Každá chyba je našim učiteľom

Ak môže chybovať Bill Gates, môžeš chybovať aj ty. Dobrou správou navyše je, že chyby sú naši priatelia – učia nás. Pomocou chýb sa učíme zlepšovať. Jasné, že radšej sa učíme z chýb iných, najviac sa však poučíme na chybe vlastnej. Najmä v učení sa jazykov sú chyby úplne v poriadku. Niektoré z nich dokonca nezabránia úspešnej komunikácii – to znamená, že aj keď ich vyslovíme, partner, s ktorým komunikujeme, nás porozumie. A potom sú tu tie, ktoré zabraňujú komunikácii. Oba typy chýb chceme postupne z našej komunikácie odstrániť, ale netreba ich preceňovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zlý prístup k chybám v školách na Slovensku

Chybou je skôr to, že študenti (aj učitelia) sa na chyby zameriavajú a dokonca ich počítajú. Mal si v diktáte 4 chyby? To je síce fakt, ale ďalších 120 slovíčok si napísal správne. Zameriavajme sa na pozitíva, na to, čo sme urobili dobre – a naša motivácia aj výsledky sa zlepšia

Chyby pri učení sa cudzieho jazyka? Prirodzená vec

Strach z chýb pri učení sa cudzích jazykov ťa brzdí a doslova ti bráni sa zlepšovať. To, čo v študentoch vybudovali učitelia niekde na základnej škole v ďalekej minulosti, si mnohí študenti nosia so sebou dodnes. Radšej nerozprávajú, aby vo vete náhodou neurobili chybu. Síce si často uvedomujú, že je to nesprávne, ale nevedia prekonať už vybudovaný prílišný rešpekt k rozprávaniu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pritom práve rozprávanie je to, čo sa predovšetkým chceme naučiť, ak sa učíme cudzí jazyk. Veď aj otázka v každom jazyku znie jasne:

Do you SPEAK English?

SPRECHEN Sie Deutsch?

HOVORÍŠ po slovensky?

Rozprávať v cudzom jazyku je zručnosť, a každú zručnosť sa naučíš jedine tak, že ju budeš vykonávať. Jazyk sa teda naučíme iba tak, že budeme skúšať rozprávať. Strach z chýb preto výrazne limituje našu snahu a najmä náš úspech pri učení sa angličtiny, nemčiny alebo akéhokoľvek cudzieho jazyka.

Vystúp zo svojej zóny komfortu a aj keď ti to môže byť mierne nepríjemné, snaž sa čo najviac rozprávať od samého začiatku učenia sa cudzieho jazyka. Vykašli sa na chyby a rozprávaj.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

P.S.: Ak chceš zadarmo množstvo dobrých tipov ako sa zlepšiť v cudzích jazykoch aj doma a bez jazykovky, tak sa hoď do skupiny Cudzie jazyky nás bavia

Braňo Švec

Braňo Švec

Bloger 
  • Počet článkov:  43
  •  | 
  • Páči sa:  6x

Popradčan. Riaditeľ jazykovej školy, jazykový kouč a lektor angličtiny. Prekladateľ, turistický sprievodca a cestovateľ. Hokejový fanúšik, hobby hráč, nadšenec železníc a všetkých druhov cestovania. Viac informácií o mne na webe Jazykovej školy TARGET a projektu pre deti LEGÁREŇ. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáCestovanieŠkolstvo a vzdelávanieŠportSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu