reklama

Na Gašparoviča nemá ani Fico - pokračovanie

V prvej časti v článku "Na Gašparoviča nemá ani Fico-úvod" som povedal, že toľko narozprávať a nič nepovedať je naša hanba, že máme takého prezidenta. Ale teraz musím dodať, že je to obraz nás samých, akí sme my sami. Pre ilustráciu uvádzam aj pokračovanie jeho niektorých odpovedí a pre porovnanie prikladám aj jasné a zrozumiteľné odpovede kandidáta v budúcich prezidentských voľbách za našu občiansku stranu "Náš Prezident". No schválne, stále nerozumiete odpovediam prezidenta Gačparoviča...?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Odpoveď Gašparovič:

Odpoveď občianskej strany „Náš Prezident“:

Neznepokojuje vás, že minister Harabin navrhol disciplinárne stíhať sudkyňu Kuchtovú za to, že na súde vypovedala pravdu?

Nemám podrobné informácie o tomto prípade, ale je tu napríklad Súdna rada, ktorá môže túto záležitosť posúdiť.

Veľmi ma to znepokujuje. Je to typický príklad zneužitia a arogancie štátnej(súdnej) moci, proti ktorému naša strana bojuje.

Mal by minister dopravy prijať politickú zodpovednosť za tragédiu v Polomke a odstúpiť z funkcie?

Tragická nehoda v Polomke ešte nebola vyšetrená, preto nie som zástancom takýchto záverov. Môžem však zopakovať, že je potrebné urobiť všetko preto, aby sa do budúcna minimalizovalo riziko ohrozenia bezpečnosti a života ľudí na všetkých železničných priecestiach.

Áno. Skutočnosť, že prišlo k tejto tragédii znamená, že niečo nefunguje tak, ako by malo. Za každý prípad ako je tento je zodpvedný štát a preto by minister dopravy mal odstúpiť. Treba chápať, že v každom štáte existujú veci verejné a súkromné. O veci verejné sa stará štátna administratíva, o veci súkromné občan. Všetky vlakové trate a železničné priecestia sú veci verejné a občan nemá možnosť si postaviť cez priecestie povedzme nadjazd, alebo dať tam rampy, preto všetky železničné priecestia spravuje a zabezpečuje štát. Z toho jednoznačne vyplýva, že zodpovednoť je na strane štátu, tzn. že zodpovedný je minister dopravy a mal by odstúpiť. Pre lepšie pochopenie uvediem, kedy by sa táto zodpovednosť presunula na občana. Zodpovednosť by sa presunula z ministra dopravy na vládu (premiéra) vtedy, ak by minister podal do vlády návrh na vybudovanie nadjazdu alebo rámp na tomto priecestí a tento by vláda zamietla. Zodpovednosť by sa presunula z vlády (premiéra) na šoféra autobusu vtedy, ak by tam štát vybudoval rampy, tie by boli zatvorené a autobus by ich z nejakého dôvodu prerazil.

Čo poradíte občanom v čase krízy? Majú šetriť alebo míňať?

Je na každom občanovi a jeho možnostiach ako nakladá so svojimi prostriedkami. V čase krízy by však nikto nemal zabudnúť na určitú zábezpeku a míňať s rozumom. Som však presvedčený, že domáca spotreba je jedným z motorov hospodárskeho rastu.

Lepšie je mierne šetriť, menej míňať a myslieť na zadné dvierka.

Mal by štát zverejniť zmluvu s víťazom súťaže o dodávku mýtneho systému, ktorá bola najväčším tendrom v histórii Slovenska?

Štát môže zverejniť informácie o zmluve s víťazom tendra iba v takej miere, akú si dohodli zmluvné strany.

Táto povinnosť by mala byť dokonca súčasťou podmienok tendra alebo aspoň súčasťou zmluvy s víťaznou firmou.

Dôvodom je principiálny a jednoduchý fakt. Štát zaplatí víťaznej firme peniazmi, ktoré nie sú jeho (neexistujú štátne peniaze). Sú to peniaze nás občanov, ktoré sme sa rozhodli nechať spravovať našim zástupcom vo vláde. To ale neznamená, že sme im tieto peniaze nechali alebo dali, aby s nimi zaobchádzali ako so svojim súkromným majetkom.

Je v poriadku, že minister vnútra chce žalovať médium, ktoré ho prichytilo pri prekročení rýchlosti vo vládnom aute?

„Právo podať žalobu má každý občan, tak prečo by ju nemohol podať aj minister, ak má na to dôvod?"

Žaloba ministra Kaliňáka je typický prejav arogancie štátnej moci, proti ktorému naša strana bojuje.

Má mať žena právo slobodne sa rozhodnúť, či pôjde na potrat?

Je to morálna stránka tejto zložitej otázky. Naša legislatíva to pri splnení zákonných podmienok umožňuje, najmä ak je ohrozený život matky.

Samozrejme. Takéto rozhodnutie može urobiť len tá žena, ktorej sa to týka a nie nejaký iný človek, povedzme úradník alebo politik.

Mal by premiér odvolať ministra Mariana Janušeka za tender na 3,6 miliardy korún, ktorý zverejnil na neprístupnej nástenke?

Je to kompetencia premiéra, ktorému sa za svoje pôsobenie zodpovedajú jednotliví ministri. Ak ministrovou vinou nastane vážny problém a dochádza k porušovaniu zákonov a je to preukázateľné, je predovšetkým na rozhodnutí premiéra, aby konal a člena vlády navrhol prezidentovi odvolať. Napokon tak už aj niekoľkokrát premiér urobil a ja som jeho požiadavke na výmenu ministra vyhovel.

Áno.

Pre občanov žijúcich v slobodnom a demokratickom štáte sú dôležité dve istoty:

1.Musia mať istotu, že ich peniaze, ktoré odovzdávajú štátnym úradníkom, aby ich spravovali, sú používané efektívne a bez zneužitia na osobný prospech

2.Musia mať istotu, že sporné prípady budú vyšetrené vždy rýchlo a pravdivo, bez trikov a predlžovania.

Povinnosťou štátu je zabezpečiť, aby v občanoch túto istotu neustále vzbudzovali a udržovali. To znamená, musí nastaviť všetky svoje zákony a postupy tak, aby boli transparentné a dôveryhodné. Všetko, čo štátni úradníci robia, musí byť pod prísnou verejnou kontrolou. Všetko ostatné považujem za aroganciu a zneužívanie štátnej moci.

To, ako premiér k tejto kauze pristupuje, považujem za aroganciu a zneužitie štátnej moci.

Bruno Sloboda

Bruno Sloboda

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Záujmy: politológia Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu