reklama

7 knižných tipov: Ďalšia žena, čo verí, že je múdrejšia ako muži...

Úžasný životopis Marie Montessori. Harry Hole sa vracia. Nový Dominik Dán. Dievča, ktoré utieklo z Osvienčimu...

7 knižných tipov: Ďalšia žena, čo verí, že je múdrejšia ako muži...
7 knižných tipov - Milan Buno
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Krvavý mesiac (Jo Nesbo)

Harry Hole má iba 10 dní na vyriešenie vraždy, inak mexický kartel zabije jeho, aj jeho novú známu. Začína sa nové severské krimi od Jo Nesboa Krvavý mesiac.
Harrymu sa rozpadol celý život, v Los Angeles sa snaží upiť na smrť, no namiesto toho pomôže staršej filmovej herečke Lucille uniknúť pomste drogového kartelu...
V Osle je známy realitný magnát podozrivý z vraždy dvoch dievčat a tak osloví Harryho, aby mu pomohol – sľúbi mu veľké peniaze, ktorými môže seba a herečku vykúpiť u drogového kartelu...
Jo Nesbo absolútne majstrovsky vyskladal zápletku, postavy, zvraty a prekvapenia. A opäť je to celé postavená na čomsi novom, čo vás šokuje. Nesbo predsa nepríde len s nejakou vraždou, vyšetrovaním, nech ide o akokoľvek zvrátené veci. On tam vždy musí pridať nejakú špecialitku, niečo, čo ste možno ani netušili... Tentoraz je to založené na parazitovi, ktorý zožerie jazyk rybe. Prisaje sa k jazyku ryby a cicia z neho krv, až kým sa jazyk celkom nerozpadne a nezmizne. Vtedy sa prisaje k jeho kýpťu, ďalej cicia a rastie, až sa z neho vyvinie celkom nový jazyk. Nechutné, šokujúce, no reálne...a na tomto vystaval Nesbo svoje krimi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Krvavý mesiac - Jo Nesbo
Krvavý mesiac - Jo Nesbo 

 

Mária Montessori (Laura Baldiniová)

Životopis, ktorý vás pohltí od prvých strán. O žene, ktorá sa v roku 1896  stala prvou doktorkou medicíny v Taliansku, zaujímala sa o výchovu mentálne postihnutých detí, aj o detské nervové ochorenia. Vráťte sa v čase na koniec 19.storočia do Talianska a sledujte, ako sa začína jej závratná kariéra. Maria Montessori: Učiteľka novej doby.
O Marii Montessori už bolo toho popísané veľmi veľa, ale predovšetkým o jej pedagogickej činnosti, o Dome detí, o jej systéme výučby. Autorka Laura Baldiniová sa však zamerala na prechod od jej lekárskej kariéry k pedagogickej, vrátane porodenia syna... A to je dobre, pretože túto kapitolu jej života nepozná veľa ľudí.
Príbeh sa začína jej štúdiom na lekárskej fakulte, pokračuje programom na psychiatrickej klinike v Ríme, zoznámením s lekárom Guisseppe Montesanom, s ktorým mala neskôr milostný vzťah. Jej nadšenie Séguinom a jeho hračkami, ktoré rozvíjali zmyslové vnímanie detí a motoriku... Dozviete sa aj o Kindergarten... sledujeme ako Maria vyštuduje medicínu, stáva sa lekárkou, začína sa venovať deťom, najmä slabomyseľným... ako sa zaľúbi do kolegu Guisseppeho. Cestuje po svete, je slávna v mnohých krajinách...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Maria Montessori - Laura Baldini
Maria Montessori - Laura Baldini 

 

Dáma kontra strelec (Dominik Dán)

Názov Dáma kontra strelec odkazuje na šachovú partiu, prirodzene. Rovnako ako v šachu sa pred očami detektívov rozohrá temná hra o život.
Je máj roku 1996 a detektívi z oddelenia vrážd práve vyšetrili ďalší prípad. Podarilo sa im chytiť vraha mladej prostitútky. Unavení a s pocitom dobre vykonanej práce očakávajú zaslúžené voľno. No ďalší zločin prichádza vždy vtedy, keď ho najmenej čakajú. Bývalá športovkyňa, reprezentantka a zároveň modelka pôsobiaca na vychýrených mólach Paríža či Milána ‒ veľká dáma veľkého sveta ‒ čelí pokusu o vraždu. Útočí na ňu tajomný strelec, ktorého nie je jednoduché dolapiť. Bol výstrel skutočným zámerom ukončiť jej život alebo išlo o náhodu? Kto je v tomto prípade hlavný podozrivý a prečo si vybral práve túto obeť? Odpovede nie sú jasné, no jedno je isté – zločinec rozohral temnú hru a na ťahu je skúsený tím vyšetrovateľov.
Okrem klasickej tlačenej knihy vychádza limitovaná edícia vo väčšom formáte s obálkou ilustrovanou Jozefom Gertli Danglárom. Tiež audiokniha a počas prechádzok Bratislavou si stále môžete zahrať špeciálnu mestskú hru Stopy Dominika Dána.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Dáma kontra strelec - Dominik Dán
Dáma kontra strelec - Dominik Dán 

 

Dievča, ktoré utieklo z Osvienčimu (Ellie Midwood)

Dievča, ktoré utieklo z Osvienčimu je dojímavý, inšpiratívny a umne napísaný príbeh o prvej žene, ktorej sa podarilo ujsť z Osvienčimu. Mala Zimetbaumová, väzenkyňa 19880, pochopila, že sa ocitla v hlbinách pekla vo chvíli, keď vystúpila z dobytčáka. Ako tlmočníčka pre SS využívala svoju pozíciu na záchranu čo najväčšieho počtu životov a pašovala kúsky chleba tým, ktorí hladovali.
Edward Galiński, politický väzeň 531, prišiel do tábora medzi prvými. Aj keď s vyholenou hlavou a pruhovanou uniformou vyzeral ako akýkoľvek iný väzeň, bol bojovníkom odporu, ktorý pripravoval plán úteku.
Jediným prehreškom, ktorého sa obaja dopustili, bolo to, že žili. Keď sa prvýkrát stretávajú, v temnom prítmí osvienčimských barakov sa rozžiari záblesk nádeje. Edward prinúti Malu veriť v nemožné. Že môžu tento tábor opustiť napriek tomu, že sú obkľúčení elektrickým a ostnatým drôtom, na vrchole nekonečných strážnych veží číhajú automatické zbrane či guľomety a monitorovacie svetlá neúnavné blúdia po zemi. Sľúbia si – buď spolu utečú, alebo spolu zomrú. To, čo nasleduje, je jeden z najväčších milostných príbehov v histórii.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Dievča, ktoré utieklo z Osvienčimu - Ellie Midwood
Dievča, ktoré utieklo z Osvienčimu - Ellie Midwood 

 

Sila psa (Thomas Savage)

Westernový príbeh o dvoch bratoch a jednej žene. Phil a George majú jednu z najväčších fariem na americkom severozápade, sú bratmi, aj obchodnými partnermi. Phil je sčítaný, inteligentný, drsný chlapík. George je ťažkopádny, pomalší, útlocitnejší.
jedného dňa sa však George nečakane ožení s mladou vdovou a privedie ju na ranč. V tej chvíli rozpúta Phil neľútostný boj, aby novomanželku vyštval a zničil...
Sila psa je silný, dramatický a psychologicky veľmi dobre zvládnutý príbeh, ktorý vás pohltí. Prekvapí, šokuje, budete mať zmiešané pocity. Vtedajšia doba bola nemilosrdná, nemaznala sa s nikým, občas zostávala len bezmocnosť a beznádej. No museli ste fungovať, žiť, napredovať. City a emócie museli ísť často bokom. Práve v tomto je autor výborný – vykreslil nielen krásnu prírodu, okolie, ale vystihol aj atmosféru a život neraz bez príkras. V jeho surovej podobe. Sugestívne, hlboké, čítavé. Nečudo, že podľa knihy nakrútili film s Benedictom Cumberbatchom a Kirsten Dunstovou. Na Netflixe mal premiéru koncom roka 2021.

Sila psa - Thomas Savage
Sila psa - Thomas Savage 

 

Vesmír (Andrew Cohen a Brian Cox)

Keď si spomeniem na Okná vesmíru dokorán v podaní Jiřího Grygara, vždy ma znova nadchne astronómia a svet tam kdesi v nekonečných diaľkach. Podobný pocit budete mať pri encyklopédii Vesmír od dvoch skúsených autorov – pozývajú vás na nevšednú a objavnú cestu tajuplným vesmírom. Súčasťou sú najnovšie fotografie NASA, ktoré vám doslova vyrazia dych. Vďaka sondám a teleskopom preskúmate aj okrajové časti galaxie a odhalíte, ako vznikla aj ako pôsobením záhadnej čiernej diery v jej srdci raz neodvratne zanikne. Dnes už vieme o prvých okamihoch existencie vesmíru viac, ako sme si mysleli, že raz bude vôbec možné. Dozviete sa o aktuálnych teóriách vzniku vesmíru, či Slnka. O živote na Zemi i mimo nej. Za hranicami našej galaxie leží rozpínajúci sa vesmír s indíciami vedúcimi k objasneniu najväčšej záhady života – ako sa to všetko začalo? To sa pokúšajú odhaliť autori a robia to naozaj pútavou, atraktívnou a najmä zrozumiteľnou formou bez nejakých nudných opisov. Presvedčivé a overené informácie, zaujímavé súvislosti a tie krásne fotografie, ktorými sa budete kochať znova a znova.

Vesmír - Andrew Cohen a Brian Cox
Vesmír - Andrew Cohen a Brian Cox 

 

Lišiak Pax: cesta domov (Sara Pennypacker)

Druhý diel krásnej detskej série o lišiakovi Paxovi, o nerozlučnom priateľstve chlapca a lišiaka, do ktorého zasiahla vojna.
Peter a jeho lišiak Pax sa naposledy videli pred rokom. Kedysi nerozluční priatelia teraz vedú veľmi odlišné životy. Pax a jeho družka Ježatá priviedli na svet mladé, ktoré musia chrániť pred jeho nástrahami. Peter, čerstvá vojnová sirota, sužovaný pocitmi viny a osamelosti, opúšťa svoj adoptívny domov u Voly, aby sa pridal k vodným vojakom – skupine ľudí odhodlaných zaceliť zem doráňanú vojnou. Keď jedno z Paxových mláďat vážne ochorie, lišiak sa obráti na jediného človeka, ktorému dôveruje. A bez ohľadu na to, ako veľmi sa Peter usiluje zatvrdiť svoje zlomené srdce, láska si doň zakaždým nájde cestu. Chlapec aj lišiak sa vydávajú na cestu domov, za uzdravením... a opäť aj jeden k druhému.
Lišiak Pax: cesta domov je príbeh oceňovanej autorky Sary Pennypackerovej, ktorý rozpráva o sile rodiny a liečivej moci lásky. Obálku a ilustrácie rovnako ako pri prvej knihe opäť vytvoril uznávaný ilustrátor Jon Klassen.

Lišiak Pax: cesta domov - Sara Pennypackerová
Lišiak Pax: cesta domov - Sara Pennypackerová 

Foto: Ikar, Noxi, Slovart, Motýľ, Grada, Tatran, Stonožka, Vecteezy.com

Milan Buno

Milan Buno

Bloger 
  • Počet článkov:  411
  •  | 
  • Páči sa:  458x

Robím to, čo milujem...po dlhých rokoch v médiách som sa vrhol na knihy a vo vydavateľstve Ikar mám všetky možnosti a príležitosti, ako si ich vychutnať naplno. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu