reklama

7 knižných tipov: Keď som smutný, volám si z jedného mobilu na druhý...

Životopisy dvoch hereckých celebrít. Anglická klasika v novom šate. Dobrodružné fantasy. Aj po stopách temného turizmu.

7 knižných tipov: Keď som smutný, volám si z jedného mobilu na druhý...
7 knižných tipov - Milan Buno
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Blondínka (Joyce Carol Oatsová)

Vyše 700 strán o filmovom idole 50-tych rokov minulého storočia, v ktorom autorka odkrýva príbeh odstrkovaného dieťaťa, nádhernej mladej ženy a neskôr celebrity. Blondínka.
Mimochodom, tento rok prišiel do kín aj americký film nakrútený podľa tejto knihy, ale ak vám môžem poradiť – nie je celkom vydarený, oveľa lepšia je kniha. Napokon, autorka Joyce Carol Oatsová je uznávaná a oceňovaná spisovateľka, a táto jej kniha bola aj vo finále na prestížnu Pulitzerovu cenu.
Pritom spočiatku vraj chcela napísať len novelu do 180 strán, ale postupne sa to rozrástlo na jeden z najlepších životopisov za posledné roky. Ukazuje v nej rozdiel medzi civilnou Normou Jeane Bakerovou a filmovou hviezdou Marilyn Monroe. V románe sa spomínajú všetky manželstvá, aj to s dramatikom Arthuom Millerom alebo vzťah s prezidentom Kennedym, ktorý je dodnes zahalený tajomstvom. A práve jemu spievala pred chvíľou Happy birthday. Autorka sa venuje prirodzene aj tak trochu záhadnej smrti Marilyn – či si vzala život sama alebo ju zavraždili.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Blondínka - Joye Carol Oatsová
Blondínka - Joye Carol Oatsová 


Jednoducho Ferko (František Kovár a Silvia Lispuchová)

Ak sa herec emočne naplno vloží do svojej postavy, zasiahne to celý organizmus, ako keby sa v podobnej vypätej situácii ocitol sám. Ak by mu v tej chvíli zmerali tlak, mal by 180 na 110. Zrýchli sa mu tep, srdce búši, krv sa naženie do hlavy...
Ferko Kovár. Skvelý slovenský herec – divadelný, filmový, televízny aj dabingový. Výborný recitátor a obľúbený pedagóg. Práve o ňom vyšla kniha Jednoducho Ferko, ktorú s ním napísala skúsená novinárka Silvia Lispuchová. Dozviete sa v nej o jeho živote, osobnom i profesionálnom  a nebudú chýbať ani mnohí herecké historky. Prečítate si napríklad aj o tom ako mal v istom období vo vrecku dva mobily. Keď sa Dušan Jamrich čudoval, načo sú mu hneď dva, vysvetlenie vraj bolo jednoduché: „Keď som smutný, volám si z jedného mobilu na druhý.“ :-)
Ako mi sám povedal, táto kniha je v podstate ako schádzanie po schodoch. „Krok za krokom sa posúvate nižšie, predierate sa stupeň za stupňom až k najhlbším spomienkam, do pivnice svojej pamäti, a nestačíte sa čudovať, čo všetko, aké prekvapivé, zásadné, ale aj zdanlivo nepodstatné detaily, občas dokonca haraburdy, v nej uchovávate,“ tvrdí František Kovár.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Jednoducho Ferko - František Kovár a Silvia Lispuchová
Jednoducho Ferko - František Kovár a Silvia Lispuchová 

 

Ďaleko od hlučného davu (Thomas Hardy)

Klasika v novom šate. Nezabudnuteľný portrét vidieckeho života, ktorý upadá vplyvom nemilosrdnej industrializácie. Príbeh modernej emancipovanej ženy viktoriánskych čias, ktorá je však uväznená v spoločenských tradíciách. Ďaleko od hlučného davu je jeden z najvzácnejších klenotov anglickej literatúry.
Krásna Batšeba Everdenová je sebavedomá a slobodne zmýšľajúca mladá dáma a také ženy to vo viktoriánskom Anglicku nemajú ľahké. Manželstvo je to posledné, po čom túži, lenže skostnatená spoločnosť a konvencie ju sústavne tlačia do zväzku. Jedného dňa zdedí rozľahlú farmu a rozhodne sa o ňu starať sama, bez mužskej pomoci. Na statku sa zamestná Gabriel Oak, ktorý prišiel po nešťastnom incidente o vlastné hospodárstvo. V minulosti požiadal Batšebu o ruku, no tá jeho žiadosť odmietla. Zdržanlivý Gabriel sa tak na farme stáva nechceným svedkom Batšebinho flirtovania so svojím susedom pánom Boldwoodom, čo v ňom rozpúta nečakanú posadnutosť. Oboch nápadníkov však zatieni príchod mladého vojaka Franka Troya, ktorý sa do Batšeby zamiluje a rozdúcha v triezvo uvažujúcej žene nespútanú vášeň. Jeho prítomnosť na farme prebudí v Boldwoodovi chorobnú žiarlivosť, čím vyvolá dramatický sled udalostí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Ďaleko od hlučného davu - Thomas Hardy
Ďaleko od hlučného davu - Thomas Hardy 

 

Hierarchia šera (Adriana Bolyová)

Odporúčam túto skvelú trilógiu mladej slovenskej autorky Adriany Bolyovej. Už vyšli Hierarchia tmy, potom Hierarchia svetla a teraz zavŕšenie série Hierarchia šera o démonológoch, ktorí vedia, čo je po smrti. O tom, ako odchádzame do nehmotných sfér, kde na nás čaká spektrum svetla a tmy, a tiež oveľa viac života, ako by nám bolo milé.
„Príbeh sa odohráva v mrazivom Insbrucku, v ktorom sa hlavné postavy opäť stretávajú po ôsmich rokoch a spolu sa pokúsia zabrániť obrovskej potýčke medzi démonmi, ktorá by sa mohla skončiť veľkou katastrofou pre celé ľudstvo. Táto posledná časť trilógie siaha milióny rokov do minulosti, až k počiatku príbehu Radosti a Beritha – anjela a démona, ktorí pre svoje puto uvrhli vesmír do nekonečného konfliktu. Teraz ostáva už len dúfať, že démonológovia si s tajomným svetom týchto bytostí poradia a že sa všetko skončí dobre,“ približuje svoju trilógiu Adriana.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Hierarchia šera - Adriana Bolyová
Hierarchia šera - Adriana Bolyová 

 

Skaza (Anthony Reynolds)

Fascinujúci príbeh mágie, pomsty a kráľovstva na pokraji zrútenia. 1.román zo sveta úspešnej hry League of Legends  - Skaza. Prepracované fantasy, ktoré nadchne fanúšikov hry, ale tú vôbec nemusíte poznať. Pretože táto kniha má všetko – akciu, dobrodružstvo, intrigy, lásku...
Kamavor je krutá zem známa krviprelievaním. Kam totiž jej rytieri prídu, všetkých vyvraždia. Kalista sa usiluje Kamavor zmeniť. Keď sa jej mladý a samoľúby strýko Viego stane kráľom, ako jeho verná dôverníčka, radkyňa a vojenská generálka sa zaviaže skrotiť jeho deštrukčné pudy. Keď však Viegovu manželku Izoldu zasiahne otrávená čepeľ zbrane vraha a nakazí ju chorobou, na ktorú niet lieku, Kalistine plány sa zmenia. Izoldin stav sa zhoršuje a Viego šalie, žiali a hrozí, že so sebou stiahne ku dnu celý Kamavor. Kalista podnikne zúfalý pokus o záchranu kráľovstva – skúsi nájsť dávno stratené Požehnané ostrovy, kde vraj nájde riešenie na kráľovninu záchranu. V hlavnom meste Požehnaných ostrovov však vzrastá korupcia a pomstychtivý správca sa pokúsi Kalistu zlákať do svojich krutých machinácií. Je nútená vybrať si – buď bude verná Viegovi, alebo vykoná to, čo je správne, pretože aj v časoch tej najväčšej temnoty môže jeden šľachetný skutok dodať svetu nádej, ktorá ho zachráni.
Vynikajúce fantasy pre fanúšikov League of Legends, aj pre nováčikov. Nadupané akciou, súbojmi a detailmi, ktoré viedli ku Skaze.

Skaza - Anthony Reynolds
Skaza - Anthony Reynolds 

 

Pandora (Susan Stokes-Chapman)

Originálny a napínavý historický triler z gregoriánskeho obdobia, ktorému nechýba tajomno, romantika, záhady...a veľmi dobrý štýl pásania. To je novinka Pandora.
Londýn 1799. Mladá nádejná návrhárka šperkov Pandora Blakeová žije so svojím strýkom v kedysi preslávenom obchode so starožitnosťami svojich rodičov. Jedného dňa do obchodu tajne doručia záhadnú grécku vázu. Od tej chvíle sa v starožitníctve začínajú diať zvláštne veci. Pandora je odhodlaná zistiť o váze viac, a tak o pomoc požiada Edwarda Lawrenca, mladého muža, ktorý sa neúspešne uchádza o prijatie do ctihodnej Spoločnosti pre starožitníkov.
Edward vidí v starodávnej váze kľúč k svojej akademickej budúcnosti, Pandora ju zas vníma ako šancu na obnovenie bývalej slávy starožitníctva a možnosť osamostatniť sa. Lenže Edwardove zistenia o váze náhle spochybňujú všetko, čo Pandora vie o vlastnom živote, rodine i svete. Postupne si začína uvedomovať, že niektoré dvere je lepšie neotvárať, pretože hranica medzi náhodou a osudom je niekedy až príliš tenká...

Pandora - Susan Stokes-Chapman
Pandora - Susan Stokes-Chapman 

 

Atlas temných miest (Peter Hohenhaus)

Atlas temných miest si otvoríte, začnete listovať...a zabudnete sa. Ponoríte sa do dejín, ktoré sú fascinujúce, šokujúce, prekvapivé...a to štýlom, ktorý vás vtiahne. Na každej strane farebné fotografie a udalosti popísané krátko a pútavo. Niektoré na stranu, niekde máte aj dve na jednu stranu, vždy lokalizácia a k tomu počet temných bodov. A vy kráčate po stopách temného turizmu. Celkovo nájdete v knihe 300 destinácií. Pravdou je, že čoraz viac turistov si zámerne vyberá miesta s tragickým osudom, aby lepšie pochopili a precítili ničivé svetové udalosti.
S touto knihou sa vrátite v čase, navštívte sovietske gulagy a pevnosti studenej vojny. Nazriete do apokalyptickej budúcnosti v uzavretej zóne Černobyľu a zistíte viac o atómovom bombardovaní Hirošimy a Nagasaki. Prejdete sa po parížskych katakombách, vojdete do tunelov Cu Či neďaleko Hočiminovho mesta. Nechýbajú ani české Lidice, či Kostnica Sedlec, alebo naše slovenské Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Stanete sa svedkami nezabudnuteľných tragédií na bojiskách či v táboroch smrti. Inšpirujte sa nespočetnými obetavými činmi a víťazstvami ľudského ducha a pripravte sa na výlet svojho života.

Atlas temných miest - Peter Hohenhaus
Atlas temných miest - Peter Hohenhaus 

Foto: Ikar, Motýľ, Grada

 

Milan Buno

Milan Buno

Bloger 
  • Počet článkov:  411
  •  | 
  • Páči sa:  459x

Robím to, čo milujem...po dlhých rokoch v médiách som sa vrhol na knihy a vo vydavateľstve Ikar mám všetky možnosti a príležitosti, ako si ich vychutnať naplno. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu