reklama

Najväčšie záhady a mystériá Slovenska | 7 knižných tipov

Slovensko je plné záhad. Tajomné miesta s nevysvetliteľnými úkazmi, krvavá história i zvesti. Tu je 7 knižných tipov.

Najväčšie záhady a mystériá Slovenska | 7 knižných tipov
7 knižných tipov - Milan Buno
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Najväčšie záhady a mystériá Slovenska 3 (M.Jesenský a P.Koutský)

Tušili ste, že na našom území sa kedysi mohli pohybovať vlkolaci? Alebo že v Urbanovej veži v Košiciach dodnes máme ducha?
Vyberieme sa do spišského Jeruzalema a zbadáme UFO nad Jaslovskými Bohunicami. Po prvej kapitole Zvláštne miesta si posvietime na Magické predmety a bájne bytosti, ako lovci drakov, magický prsteň Jána Amosa Komenského, či čarovné mince kniežaťa Biateka.
V tretej kapitole Záhady krvavej histórie odhalíme tajomstvo križiackeho kráľa, nekorunovanú kráľovnú čarodejníc a objavíme ľudožrútov medzi Váhom a Dunajom.
V kapitole Slováci a slovenčina sa dozviete o kauze strateného vagóna aj o Lincolnových strelcoch. No a v poslednej kapitole Záhadné osobnosti sa vyberieme s Ľudom Ondrejovom do Afriky; potvrdíme alebo vyvrátime, či bol legendárny pištoľník Buffalo Bill na návšteve v Košiciach. A možno vás presvedčíme, že slovenský biskup Láni naozaj videl smrť Františka d´Esteho.
Najväčšie záhady a mystériá Slovenska je už tretia kniha z tejto série a opäť ponúka fascinujúce a neobjasnené záhady, ktoré mnohým nedávajú spávať. A ktoré nútia vracať sa na miesta, na ktorých zažili čosi nepochopiteľné. Autori Miloš Jesenský a Petr Koutský vás presvedčia o tom, že aj v naoko prebádanom svete je stále čo objavovať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Najväčšie záhady a mystériá Slovenska
Najväčšie záhady a mystériá Slovenska 

 

Sissi – osamelá cisárovná (Allison Patakiová)

 „Sissi bola zjavne očarujúca žena, ktorá mala veľmi nepredvídateľný, dynamický, dramatický a pohnutý životný príbeh. Jeho veľká časť sa odohrávala na miestach a okolo miest, ktoré slovenskí čitatelia v knihe vychutnajú,“ odkazuje spisovateľka Allison Pataki vo videu pre slovenských čitateľov.
V polovici 19. storočia sa vo viedenských sálach a dvoranách netancoval iba valčík a nepilo sa iba šampanské. Číhali v nich pokušenie, rivalita a vražedné intrigy. Sissi čelí novým nástrahám a protivníkom, ktorí sa ju snažia zahnať do kúta. Obmedzovaná prísnym protokolom a búrlivým manželstvom nakoniec nachádza útechu na zámku pri Pešti. Práve tu bližšie spoznáva uhorského ministerského predsedu grófa Andrássyho, do ktorého sa nechtiac zaľúbi. Tragická správa však donúti Sissi opustiť bezpečné útočisko a vrátiť sa do Viedne – do sveta plného klebiet, závisti a žiaľu.
Sissi bojuje s protichodnou túžbou udržať rodinu pokope a potrebou vymaniť sa z okov nešťastného manželstva. V čase rozpadávajúcich sa monarchií sa usiluje uplatniť si právo na trón po boku manžela, získať lásku svojho ľudu a zachrániť monarchiu.
Dokáže však zachrániť samu seba? Dozviete sa v novinke Sissi – osamelá cisárovná.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Sissi - osamelá cisárovná | Allison Patakiová
Sissi - osamelá cisárovná | Allison Patakiová 

 

Smrť a kúzelník (Tom Mead)

Smrť a kúzelník je veľmi vydarená detektívka v starom štýle klasických autorov ako je Agatha Christie, John Dickson Carr, Ellery Queen. Autor sa netají tým, že ho nadchýnajú a inšpirujú...a v tom duchu sa nesie aj jeho prvý diel s kúzelníkom Josephom Spectorom.
Ocitáme sa v Londýne roku 1936. Dom psychiatra Anselma Reesa opustí záhadný a nečakaný nočný návštevník....vzápätí sa jeho služobná pokúša dostať do zamknutej pracovne a keď sa jej to podarí, nájde tam svojho pána mŕtveho, s podrezaným hrdlom.
Zbraň, ani vrah nikde. Ako je to možné? Ako sa mohol zabijak dostať z miestnosti a zamknúť zvnútra?
Začína sa vyšetrovanie, inšpektorovi Georgovi Flintovi zo Scotland Yardu pomáha kúzelník Joseph Spector, ktorý miluje záhady a už niekoľkokrát úspešne pomohol pri vyriešení záhadných zločinov.
Smrť a kúzelník je dobre vystavaný príbeh so zaujímavou zápletkou. Tom Mead veľmi verne vystihol zlatý vek detektívky v prvej polovici minulého storočia. Záver sa nesie v poirotovskom duchu, keď sa všetci podozriví aj vyšetrovatelia stretnú v dome psychiatra, a Joseph Spector svojou dedukciou a prefíkanosťou odhalí skutočného vraha. A samozrejme vysvetlí, ako je možné zavraždiť niekoho v zvnútra zamknutej miestnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Smrť a kúzelník - Tom Mead
Smrť a kúzelník - Tom Mead 

 

Smrť pani McGintyovej (Agatha Christie)

Klasická Agatha Christie a jej Hercule Poirot, falošné stopy, rafinovaný zločin a množstvo podozrivých.
Ocitneme sa v tichej dedinke Broadhinny na malebnom anglickom vidieku, kde sa udeje surová vražda: starú upratovačku McGintyovú ktosi zavraždil silným úderom do hlavy. Podozrenie ihneď padne na jej podnájomníka Jamesa Bentleyho, čudáckeho mladého muža, ktorý nemá žiadne prostriedky. Súd Bentleyho uzná vinným, ale inšpektor Spence má napriek tomu veľké pochybnosti o jeho vine, a tak sa s prosbou o pomoc obráti na svojho starého priateľa, súkromného detektíva Hercula Poirota, ktorý j momentálne na dôchodku. Len čo sa Poirot oboznámi s prípadom, rozhodne sa stoj čo stoj zabrániť poprave nevinného človeka a vypátrať skutočného vraha. Netuší však, že tým sa aj jeho život ocitol vo vážnom ohrození. Na pomoc mu však prichádza aj svojrázna autorka detektívok Ariadne Oliverová so svojou ženskou intuíciou.
Smrť pani McGintyovej opäť dala po 16 rokoch dokopy Hercula Poirota a milú karikatúru samotnej Agathy Christie, spisovateľku Ariadne Oliverovú. Navyše do hry vstupuje aj inšpektor Spence, takže hneď tri staré známe postavy, o to je celý príbeh lákavejší a viac si ho vychutnáme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Smrť pani McGintyovej - Agatha Christie
Smrť pani McGintyovej - Agatha Christie 

 

Sladkosť madeirského vína (Beatrix Zaťková)

Sladkosť madeirského vína je kniha o nečakanej láske a nevšednom priateľstve uprostred subtropického raja.
Anna, hlavná hrdinka – tridsiatnička, veľmi zodpovedná a pracovitá - uviazla v sivej rutine každodenného života. Je rozvedená a s dvanásťročným synom Filipkom prišla náhle o prácu. Prvýkrát v živote nevedela, ktorým smerom vykročiť. Ponuka jej sesternice Majky, ktorá pracovala v romantickom hoteli Portao do Mar na kúzelnej Madeire sa nedala odmietnuť. A tu sa zrodil nový začiatok Anninho a Filipovho života, ktorý však musel najskôr prejsť viacerými skúškami a zvratmi. Presne tak isto ako osud rodinného vinárstva produkujúceho to najlepšie víno na Madeire. Anna a Filip spoznávajú totiž nielen krásy ostrova, ale aj Johna Glandyho, majiteľa hotela a rodinného vinárstva Glandys, a jeho otca, pána Alberta. A tu sa zrodí láska a silné priateľstvo, ktoré nezlomí ani závan číhajúcej smrti...
„K napísaniu knihy ma inšpiroval samotný kúzelný ostrov a za námet ďakujem madeirskej vinárskej rodine Blandyovcov a ich nádhernému hotelu a subtropickej záhrade Palheiro Garden Madeira,“ prezrádza Beatrix Zaťková. Je to príbeh plný mora, vína, dobrého jedla, lásky, priateľstva, ale aj intríg a rodinných tajomstiev. Odohráva sa uprostred čarovného ostrova večnej jari v záplave kvetov a letného slnka.

Sladkosť madeirského vína - Beatrix Zaťková
Sladkosť madeirského vína - Beatrix Zaťková 

 

Ako sa zbaviť nutkaní a nutkavých myšlienok (Klaus Bernhardt)

Máte rôzne rituály, tiky a zvláštne zvyky? Možno sa pýtate, či sú to ešte milé vrtochy, alebo už chorobné nutkanie? Štipka nutkavosti je u každého úplne normálna, tvrdí nemecký terapeut Klaus Bernhardt, len treba poznať hranicu. Presne o tom, ako ju rozpoznať, ako prípadné nutkanie zmierniť bez liekov alebo ako sa zbaviť nutkavých myšlienok píše vo svojej knihe Ako sa zbaviť nutkaní a nutkavých myšlienok.
Kedy je umývanie, kontrola, poriadok alebo opakovanie viac ako len neškodný tik?
A v akom momente je potrebné liečiť myšlienky, ktoré sa opakujú stále dokola?
Máte nutkania alebo nutkavé myšlienky?
Klaus Bernhardt vysvetľuje, čo sa skrýva za nutkaním, ako vzniká a kedy by mali postihnutí vyhľadať pomoc. Na základe najnovších vedeckých poznatkov a s pomocou konkrétnych príkladov poskytuje pacientom svojpomocné nástroje, ktoré je vhodné každý deň precvičovať. Opisuje aj mnohé užitočné terapeutické prístupy, ktoré sa, žiaľ, stále používajú príliš zriedkavo. Pomocou nich je možné dostať obsedantno-kompulzívnu poruchu pod kontrolu oveľa rýchlejšie a často ju aj natrvalo prekonať.
Klaus Bernhardt je uznávaný a veľmi úspešný nemecký terapeut, ktorý je obľúbený aj na Slovensku. Už mu vyšli knihy Ako sa zbaviť depresie a syndrómu vyhorenia?, mimoriadne úspešné boli Panické ataky – Čo sa vám snažia povedať a teraz teda pribudla novinka Ako sa zbaviť nutkaní a nutkavých myšlienok.

Ako sa zbaviť nutkaní a nutkavých myšlienok - Klaus Bernhardt
Ako sa zbaviť nutkaní a nutkavých myšlienok - Klaus Bernhardt 

 

Amari a veľký súboj (B.B.Alston)

Vlani sme spoznali obyčajné dievča, ktoré sa ocitlo v nadprirodzenom svete...a 1.diel série Amari a Noční bratia sa stal medzinárodným hitom. Opäť sa vraciame do sveta mágie a tentoraz pôjde naozaj o veľký súboj - budúcnosť čarodejníkov je v rukách Amari. Zvládne to alebo zlyhá? O tom je novinka Amari a veľký súboj.
Po záchrane brata aj celého nadprirodzeného sveta sa Amari Petersová nádejala, že prvé leto na pozícii junior agentky zvládne ľavou zadnou. Nový predseda však nastolí prísne a desivé protičarodejnícke pravidlá a medzi junior agentmi sa rozpúta súperenie. Zároveň sa stav Amarinho zakliateho brata Quintona zhorší a Amari je jasné, že sa nebude nudiť. Preto odmietne ponuku utajenej Ligy čarodejníkov stať sa vodkyňou. Už beztak má veľa starostí!
Amarino odmietnutie však vytvorí príležitosť pre čarodejníka, ktorý má s ligou nekalé plány. Táto výzva rozpúta veľký súboj – hru, v ktorej sa rozhodne, kto sa stane nástupcom Nočných bratov a spečatí osud čarodejníctva. Veľký súboj je záhadná a smrteľne nebezpečná hra. Amari by sa najradšej vzdala, ale ako by to mohla urobiť, keď jej víťazstvo by okrem iných magických výhod znamenalo aj poslednú nádej pre Quintona?
Vypočujte si úryvok z knihy, ktorý číta Zuzana Porubjaková. 

Amari a veľký súboj - B.B.Alston
Amari a veľký súboj - B.B.Alston 

Foto: Príroda, Ikar, Slovenský spisovateľ, vydavateľstvo Motýľ, Noxi, Freepik.com

Milan Buno

Milan Buno

Bloger 
  • Počet článkov:  411
  •  | 
  • Páči sa:  458x

Robím to, čo milujem...po dlhých rokoch v médiách som sa vrhol na knihy a vo vydavateľstve Ikar mám všetky možnosti a príležitosti, ako si ich vychutnať naplno. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu