reklama

Vydržte, nevzdávajte sa, zdolávajte svoje limity...a zažijete zázraky! | 7 knižných tipov

Ľudia radi počúvajú o úspechoch a odmenách, ale radi ignorujú roky práce a driny... Pozrite si všetkých 7 noviniek.

Vydržte, nevzdávajte sa, zdolávajte svoje limity...a zažijete zázraky! | 7 knižných tipov
7 knižných tipov - Milan Buno
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Zóna smrti (M.W.Craven)

Celé sa to začína veľmi čudnou bankovou lúpežou, do ktorej je zapletený James Bond. Teda herci, ktorí hrali agenta 007 - od Seana Conneryho, cez Timothy Daltona, až po Daniela Craiga a Pierca Brosnana. To je nové krimi Zóna smrti zo série Washington Poe a Tilly Bradshawová. V spomínanom trezore dôjde k čudnej vražde...a následne k ďalšej. Muža ubijú bejzbalovou pálkou. Keď sa Poe a spoločensky neobratná programátorka Tilly Bradshawová začnú vŕtať v prípade, vynoria sa pred nimi zdanlivo nezodpovedateľné otázky. A začína sa pátranie, vstupuje do toho FBI a MI5, tajné služby, protiteroristické a blíži sa dôležitý summit.
Zóna smrti je vynikajúca detektívna skladačka, ktorá najmä od polovice naberá na obrátkach a zažijete divokú jazdu. Je to ten typ kníh, ktorý baví čítať, vychutnávate si dejové zvraty, zápletku, postavy, ich vzťahy a prostredie.
Pozrite si video s autorom M.W.Cravenom pre slovenských čitateľov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Zóna smrti - M.W.Craven
Zóna smrti - M.W.Craven 

 

V zóne smrti (Amy McCulloch)

Hory sú divoké prostredie. Nenájdete tam políciu, nie sú tam kamery. Nikto to tam nesleduje, nedáva pozor...tak prečo by sa nemohli stať ideálnym miestom na premyslenú vraždu? A nielen jednu...
To je základná premisa, z ktorej vychádza triler V zóne smrti od Amy McCulloch.
Cecily Wong je novinárka a amatérska horolezkyňa. Spolu so skupinou skúsených horolezcov sa vydáva do Himalájí, aby zdolala ôsmu najvyššiu horu sveta - Manaslu. Jej ambíciou je získať interview od slávneho horolezca Charlesa McVeigha, ktorý chce výstupom na túto horu úspešne zavŕšiť svoj pokus o zdolanie štrnástich osemtisícoviek za jediný kalendárny rok, navyše bez prídavného kyslíka. Ako horolezci vravia - Čistých štrnásť.
V expedícii je však aj vrah, ktorý zabíja jedného člena za druhým...
Aj keď vám horolezectvo nič nehovorí, nezaujímate sa oň, bude vás príbeh baviť. Preniknete do komunity horolezcov. Autorka sama zdolala horu Manaslu, dokonca ako najmladšia Kanaďanka v roku 2019. Skvele zvládla samotnú detektívnu zápletku, krásne opísala prostredie a celkovú atmosféru, keďže si to sama zažila na vlastnej koži. Výborne vystihla postavy, neistotu, ich premenu so stúpajúcimi metrami. Omrzliny, snehová búrka, silný vietor, ktorý vás pichá ako ostré ihličky. Problémy so žalúdkom, nedostatok kyslíka...z toho všetkého vás bude neraz mraziť a tuhnúť krv v žilách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
V zóne smrti - Amy McCulloch
V zóne smrti - Amy McCulloch 

 

Vražda v Mena House (Erica Ruth Neubauer)

Pobaľte si kufre a vyrazte na virtuálnu dovolenku do egyptskej Káhiry. Ubytujete sa v luxusnom hoteli s výhľadom na pyramídy. Pozriete sa na miestne trhy, do múzea, preveziete sa na ťave a zažijete skvelé dobrodružstvo.
Začína sa detektívka Vražda v Mena House, prvý diel s nezabudnuteľnou Jane Wunderlyovou.

Píše sa rok 1926 a mladá vdova Jane Wunderlyová sa vyberie s tetou Millie na dovolenku do Egypta. Hoci by jej teta rada našla nápadníka, nezávislá Jane javí väčší záujem o pyramídy v Gíze než o dvorenie šarmantných cudzincov. Napriek tomu sa nevyhne spoločnosti príťažlivého pána Redversa, na ktorom jej však čosi nesedí. A nielen na ňom. Zdá sa, že viacerí hostia v hoteli Mena House čosi skrývajú. Patrí k nim aj očarujúca Anna Staintonová, ktorá dáva jasne najavo, že sa s nikým nemieni deliť o obdiv a miesto na výslní – a najmä nie s Jane. Tá na seba nechtiac strhne všetku pozornosť v okamihu, keď sa ocitne nad mŕtvym telom svojej samozvanej rivalky. Odrazu je v stávke nielen Janina povesť, ale aj život.
Táto detektívka v sebe spája tajomno, napätie, dobrodružstvo a intrigy, exotiku, romantiku. Veľmi vydarený úvod novej sére s premyslenou zápletkou a naozaj dobre napísaný. Má to šmrnc, spád, vtip, veľmi dobre vykreslené prostredie koloniálneho Egypta aj samotná doba 20.rokov minulého storočia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Vražda v Mena House - Erica Ruth Neubauer
Vražda v Mena House - Erica Ruth Neubauer 

 

Letný návrh (Vi Keelandová)

Letný návrh od Vi Keelandovej je sladká romanca, pri ktorej si poplačete, zabavíte sa, vychutnáte si každý okamih dvojice Georgia a Max. Spoznali sa náhodou na rande naslepo a potom sa stretli opäť a povedali si – čo keby sme spoločne strávili leto? Nezáväzne. Len si užijeme? No všetko sa napokon skončí inak...
Letný návrh je ďalší osviežujúci a erotikou nabitý príbeh, ktorý je viac ako len hokejová romanca. Klasická ľúbostná zápletka, ktorej však nechýba vtip, inteligentná a milá hrdinka a spočiatku rande naslepo...či skôr nedopatrením. To celé okorenené chémiou medzi hlavnými postavami, ktorú budete milovať a vychutnávať si v každej kapitole. Veľmi pekne vykreslené postavy. Georgia je na jednej strane váhavá a opatrná, no tiež sebavedomá a nezávislá. Získa si vaše sympatie, rovnako ako Maxovo sebavedomie a nadšenie. Obaja majú svoje chyby, nedostatky, ale kto z nás ich nemá?
S pribúdajúcimi kapitolami budete rozcítenejšie, pri 26.kapitole s Maxom a Ottom, ktorý sa takmer 40 rokov staral o ľad na klzisku, budete poťahovať nosom a zatláčať slzy späť do očí. No a pri 30.kapitole sa rozplačete úplne, keď max...ale nebudem prezrádzať. Musíte si to prečítať samé :-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Letný návrh - Vi Keelandová
Letný návrh - Vi Keelandová 

 

Pomocníčka (Freida McFadden)

Volá sa Millie a zúfalo hľadá stabilný príjem a bývanie. Prijme preto pracovnú ponuku od nudiacej sa ženy v domácnosti, ktorá však nepohne ani prstom. Je náročná, snobská, náladová. Ich rodina vyzerá napohľad dokonalo, usporiadane, ale zdanie klame. Za zatvorenými dverami sa môže skrývať oveľa viac...a neraz je to šokujúce alebo bizarné. Aj ona počuje spoza steny vo svojej izbe, že v tejto rodine nie je všetko v poriadku. Netuší, aká je pravda, ale čoskoro to zistí. Či chce alebo nie!
Začína sa nadupaný psychotriler Pomocníčka, ktorý vás dostane do kolien! Niektoré pasáže vás budú šokovať a keď to budete čakať najmenej, potom to príde... Myslíte si, že viete, čo bude nasledovať....že stojíte nohami pevne na zemi...no ste na omyle. Autorka vás opäť prekvapí a zaskočí. Akoby vyťahovala z talóna nové a nové triky.
Na Amazone má tento psychotriler vyše 106.000 hodnotení a neuveriteľných 4,5 hviezdičiek z 5. Ak máte radi nadupané psychotrilery, divoké ako na horskej dráhe, šokujúce, originálne...siahnite po tejto knihe. Nebudete ľutovať!

Pomocníčka - Freida McFadden
Pomocníčka - Freida McFadden 

 

Posledná čarodejnica z Ostrihomu (Janka Fabián)

Bola prekrásna, plavovlasá, usmievavá mladá žena s iskrou v očiach. Muži by pre ňu spravili čokoľvek, a to ešte aj po tom, ako sa vydala za najbohatšieho muža v meste. Niektorí ľudia z okolia vraveli, že práve manžel ju nahlásil ako podozrivú z čarodejníctva, a to zo žiarlivosti a z pomsty. Potom prišli aj iní s rôznymi nejasnými príbehmi, ako to už býva zvykom…
To je historický príbeh Posledná čarodejnica z Ostrihomu.
Píše sa rok 1735.  Veľká vlna honu na čarodejnice v Uhorsku vrcholí. Felícia Šárošiová, pätnásťročná dcéra ostrihomského pekára, pochádza z rodiny, v ktorej ženy v každej generácii dedia čarodejnícke schopnosti a ona je jednou z nich. Felícia sleduje, ako jej milovanú tetu odvlečú, mučia a upália na hranici. Krásna Kata Šárošiová pred svojou smrťou zverí dievčaťu dôležitý tajomný predmet. Rodina Šárošiová musí utiecť pred prenasledovaním a v nádeji na nový život sa presťahuje z Ostrihomu do Budína, kde sa Felícia potajomky priúča liečiteľstvu a čarodejníctvu od tajomnej čarodejnice z Gellértovej hory. Neskôr si so svojím manželom otvoria malú kaviareň vo Viedni a stane sa dôverníčkou Márie Terézie, ktorej pomáha svojimi liečiteľskými schopnosťami...
Veľmi zaujímavý historický román maďarskej autorky je plný mágie, kúzla a čarodejníctva. Zažijete dobový čarodejnícky proces, paniku, hystériu aj strach. Budete vnímať obavy ľudí, ktorí veria v povery...a miestami budete škrípať zubami.

Posledná čarodejnica z Ostrihomu - Janka Fabián
Posledná čarodejnica z Ostrihomu - Janka Fabián 

 

Vydržať (Cameron Hanes)

„Človek ktorý si večer môže ľahnúť s vedomím, že dnes dosiahol svoje maximum, je veľmi vzácny. Ešte vzácnejší je však ten, ktorý tak robí opakovane, deň za dňom, rok za rokom, až sa z lenivosti a sebaľútosti stane vzdialená spomienka, utopená v rokoch a rokoch činov a disciplíny. Je to umenie a jedným zo súčasných majstrov tohto umenia je môj dobrý priateľ Cameron Hanes,“ tvrdí Joe Rogan, americký herec, moderátor, stand-up komik a autor jedného z najpopulárnejších podcastov na svete.
Vydržať je sčasti životopis a sčasti motivačný manifest, v ktorom sa Cameron Hanes pokúša ukázať čitateľom, že každý môže byť najlepšou verziou samého seba. Nie je v tom nijaký tajomný recept, iba viera vo svoje schopnosti a ochota vydržať nepohodlie a bolesť kvôli sladkej odmene na konci.
 „Milujem slovo vytrvalosť. O tom je celý život. Niekedy nastanú aj ťažké časy. Sú to preteky na dlhú trať. A občas je to doslova boj. Tí z nás, ktorí sa s ňou nenarodili, sa o veľkosť často ani nepokúšajú,“ píše Cameron vo svojej knihe.
Existuje nevyčerpateľne veľa výhovoriek, prečo nežiť výnimočný život. No keď sa raz rozhodneme prijať výzvu a prekonávať svoje obmedzenia, limity už nie sú obmedzeniami, ale šancami, ako pracovať tvrdšie, a to za každých okolností. Ak chcete žiť život plný vášne, húževnatosti, cieľavedomosti a sily, jednoducho musíte vytrvať.

Vydržať - Cameron Hanes
Vydržať - Cameron Hanes 

Foto: Ikar, Slovenský spisovateľ, Motýľ, Tatran

 

Milan Buno

Milan Buno

Bloger 
  • Počet článkov:  414
  •  | 
  • Páči sa:  478x

Robím to, čo milujem...po dlhých rokoch v médiách som sa vrhol na knihy a vo vydavateľstve Ikar mám všetky možnosti a príležitosti, ako si ich vychutnať naplno. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu