reklama

Zmiznutie tínedžerky na chorvátskom pobreží | 7 knižných tipov

Zmizla v najhoršom možnom čase. Krajinou začali zmietať veľké zmeny, blížila sa vojna, spoločnosť sa výrazne menila...

Zmiznutie tínedžerky na chorvátskom pobreží | 7 knižných tipov
7 knižných tipov - Milan Buno
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Krvavá voda (Jurica Pavičić)

Krvavá voda je napínavá noir detektívka o zločine stratenom v chorvátskej realite 90. rokov. V istú septembrovú noc roku 1989 v malom mestečku na dalmátskom pobreží zmizne dievča. Po sedemnásťročnej Silve akoby sa zľahla zem a policajné pátranie neprináša nijaké výsledky. Pátra po nej brat, rodičia, aj polícia...ale všetko bez úspechu. Hoci existuje viacero teórií a podozrivých, Silvin prípad zatienia politické a spoločenské udalosti v Chorvátsku – ekonomický kolaps, zmena režimu, vojna.
Uplynie takmer tridsať rokov a Silva je stále nezvestná. Životy ľudí v mestečku pokračujú ďalej, poznačené nevyriešenou záhadou a temnou stránkou chorvátskej reality. Nakoniec sa predsa len vynorí stopa, ktorá všetko zmení. Kam zmizla Silva Velová, a čo sa s ňou stalo?
Krimiromán na pozadí búrlivých čias: odtrhnutie Chorvátska od Juhoslávie, následná občianska vojna, spoločenské zmeny, ekonomický úpadok. To všetko Jurica Pavičić výborne vykreslil, pretože to pozná. Zároveň kladie otázku – nakoľko poznáte svoje deti, svoju rodinu, príbuzných? Pozrite si video s autorom Juricom Pavičićom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Krvavá voda - Jurica Pavičić
Krvavá voda - Jurica Pavičić  

 

Do polnoci doma (T.M.Logan)

Príbeh o piatich tínedžeroch, ktorí oslavovali úspešné skúšky, išli do lesa...no vrátili sa len štyria. A jeden z nich evidentne klame, skrýva desivé tajomstvo. No priznať pravdu by znamenalo prísť o všetko... To je nový psychotriler Do polnoci doma.
Connor je bezproblémový šestnásťročný chalan, a predsa sa oslava ukončenia školského roku so spolužiakmi nepredvídateľne zvrtne. Spočiatku to vyzerá, že viacerí neprišli po oslave domov, no nakoniec ostane nezvestné iba jedno dievča. Connor spolupracuje s políciou len neochotne a nechce nič prezradiť o večernom výlete piatich spolužiakov do lesa. Jeho rodičia sú presvedčení, že ich syn sa do ničoho nenamočil, no podozrenie polície a mienka niektorých dospelých sa obracia proti nemu. Connorovi rodičia sa zo všetkých síl snažia ochrániť syna a dokázať jeho nevinu, preto začnú na vlastnú päsť pátrať po tom, čo sa v tú sobotnú noc vlastne stalo.
Toto je triler, ktorý zasiahne každého rodiča... o to viac, ak má tínedžera. Triler, ktorý vás pripraví o spánok a pokoj na duši. Lee Child, bestsellerový autor famózneho Jacka Reachera, je z tohto trileru nadšený: „Suverénny, podmanivý a hypnotizujúci román s absolútne nečakaným rozuzlením.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Do polnoci doma - T.M.Logan
Do polnoci doma - T.M.Logan 

 

Rok bylinkára (Iveta Henzelyová)

Keď pred dvomi rokmi vyšla Bylinková škola, stala sa slovenským bestsellerom. Vyše 13-tisíc predaných kníh, čo je všeobecne výnimočné, nieto v žánri hobby (záhrada). Bylinkárka a liečiteľka Iveta Henzelyová opäť vyskladala úžasnú knihu – vizuálne krásnu a najmä obsahovo užitočnú. Rok bylinkára vás vezme do zeleného sveta rastlín, do sveta vašej duše, a odkryje tajomné zákonitosti, ktoré ovplyvňujú všetko okolo vás. 1.časť ponúka kolobeh roka v prírode – živly, vplyv planét a osobitne Mesiaca na rastliny, rozdelené po ročných obdobiach a čo je kedy dobré robiť. 2.časť približuje Rok v čínskej medicíne a liečba stravou.
V knihe je aj množstvo receptov na čaje, tinktúry, maceráty. Záhradkárov určite potešia viaceré kapitoly, vrátane tej o výluhoch, ktoré sú dobré na škodcov a choroby. Kapitola Gemmoterapia približuje využitie liečivých účinkov púčikov, výhonkov, klíčkov. Ako to funguje a prebieha? Ktoré ochorenia môžete nimi liečiť? A zaujímavé najmä teraz na jar sú šťavy z jarných rastlín – niekoľko receptov z pŕhľavy, púpavy, či bazalky si môžete prečítať v tomto článku na LepšíDeň.sk.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Rok bylinkára - Iveta Henzelyová
Rok bylinkára - Iveta Henzelyová 

 

Zrodená pre slobodu (Joy Adamsonová)

Príbeh levice Elsy a jej mláďat z kultového seriálu Volanie divočiny. Život levice odchovanej v zajatí patril pred rokmi k najsledovanejším programom v televízii.
Ubehlo viac než 50 rokov, odkedy Adamsonová prvýkrát vyrozprávala jedinečný príbeh levice Elsy. Zachránila ju ešte ako osirelé mláďa a vychovala v rezervácii v Keni, kde sa s manželom starala aj o ďalšie zvieratá v núdzi. Elsa však bola od začiatku zrodená pre slobodu, a tak Joy čelila ťažkému, no správnemu rozhodnutiu. Len čo levica dorástla a bola schopná sama si uloviť potravu, nič nestálo v ceste jej návratu do divočiny.
Zrodená pre slobodu je súhrnné vydanie pôvodného príbehu a jeho dvoch pokračovaní – Living Free a Forever Free. Je to fascinujúci a silný čitateľský zážitok, zároveň aj unikátna štúdia psychológie divokých zvierat. Elsina inteligencia, pôsobivé sebaovládanie a emočné schopnosti ďaleko presahujú obraz tvora, ktorý je vnímaný ako jeden z najnebezpečnejších predátorov. Úžasné rozprávanie o spolužití človeka so zvieratami na farme aj v buši. Veselé i smutnejšie zážitky a príhody, ktoré vás dojmú, rozosmejú, dotknú sa vašich sŕdc. Súčasťou knihy sú aj fotografie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Zrodená pre slobodu - Joy Adamsonová
Zrodená pre slobodu - Joy Adamsonová 

 

Keď už detstvo nebolí (Lindsay C.Gibson)

Prekonajte strach z odsúdenia a trestu, ktorý do vás vštepili emocionálne nezrelí rodičia a začnite konečne žiť svoj život po svojom. Presne o tom je novinka Keď už detstvo nebolí od klinickej psychologičky Lindsay C.Gibson. Ide o voľné pokračovanie knihy Keď detstvo bolí. Oslobodením sa od emocionálnej nezrelosti svojich rodičov môžete obnoviť svoje pravé ja, kontrolovať, ako na nich reagujete, a vyhnúť sa ďalšiemu sklamaniu. Nakoniec sa naučíte, ako vytvoriť pozitívne, nové vzťahy, aby ste si mohli vybudovať lepší život. V tejto novej knihe ideme ešte ďalej. Autorka Lindsay Gibsonová prináša praktické zručnosti, ktoré vám pomôžu rozpoznať príznaky emocionálne nezrelých rodičov a iných osôb, chrániť sa pred emocionálnym ovládnutím, znovu sa spojiť s vlastnými emóciami a potrebami a získať emocionálnu autonómiu vo všetkých vašich vzťahoch. „Škodlivé nie je len skutočné zneužívanie. Celý výchovný prístup týchto rodičov je emocionálne nezdravý, vytvára medzi rodičom a dieťaťom atmosféru úzkosti a nedôveryhodnosti,“ píše autorka v knihe.

Keď už detstvo nebolí - Lindsay C.Gibson
Keď už detstvo nebolí - Lindsay C.Gibson 


Ako funguje psychológia

Vedeli ste, že 60% ľudí sa učí vizuálne, na svete existuje viac ako 400 fóbií a užívanie antidepresív sa od roku 1988 zvýšilo o vyše 400%?! Alebo že väčšina ľudí si pamätá iba 20% z toho, čo si prečítala. Že farba zvyšuje rozpoznanie značky o 80% a že 20% výkonných riaditeľov sú psychopati? :-)
Ako funguje psychológia je vizuálne veľmi pútavý sprievodca psychológiou. Vyše 250 plnofarebných strán s fotografiami, ilustráciami a nákresmi.
Ako si môžete pretvoriť mozog, aby ste sa učili efektívnejšie? Ktoré metódy znižujú napätie pri rokovaniach? Aké psychologické triky používajú zadávatelia reklám, aby vás presvedčili, že si máte kúpiť ich výrobky?
Naučte sa, ako možno psychológiu aplikovať na situácie zo skutočného života od diania na pracovisku až po komunikáciu na športovisku. Využívajte fungovanie ľudskej mysle, zistite, čo sa v nej môže pokaziť, a spoznajte mnohé dostupné formy liečby. Kniha je plná fascinujúcich faktov a prináša jasné, ľahko pochopiteľné grafické údaje. Vysvetlí vám všetko, čo potrebujete vedieť o tom, ako v skutočnom svete myslíte, cítite a konáte.

Ako funguje psychológia
Ako funguje psychológia 

 

Škola pre poníky 1 (Anne Wolff)

Prvý diel krásne série pre detských čitateľov – Škola pre poníky a Tajomstvo záhadnej jazdkyne. Konečne prišlo leto a pre desaťročnú Moniku Winterovú, ktorú kamaráti a známi nenazvú inak ako Mo, a jej nerozlučného priateľa a obľúbeného poníka Princa budú tieto prázdniny nezabudnuteľné. Spoločne budú viesť školu pre poníky. S nadšením sa pustia do výcviku v žrebčíne, ktorý patrí k farme jej rodičov. Namiesto biológie či geografie sú v rozvrhu zábavné jazdecké hry a beh cez prekážky. Je to veľmi náročná a zodpovedná úloha. Mo sa už nevie dočkať zážitkov a jázd po lúkach v okolí. Zrazu sa však objaví neznáme dievča, ktoré má veľké tajomstvo a zdá sa, že bude súrne potrebovať pomoc. Aké šťastie, že Mo a Princ sú nablízku!
Začína sa nový príbeh o poníkoch, živote v žrebčíne a priateľstve, ktorý je obohatený o milé ilustrácie uznávanej nemeckej ilustrátorky Nadine Reitzovej. Už koncom jána vyjde druhý diel série s názvom Starosti s vystrašeným poníkom.

Škola pre poníky. Tajomstvo záhadnej jazdkyne - Anne Wolff
Škola pre poníky. Tajomstvo záhadnej jazdkyne - Anne Wolff 

Foto: Ikar, Tatran, Grada, Stonožka

 

Milan Buno

Milan Buno

Bloger 
  • Počet článkov:  411
  •  | 
  • Páči sa:  459x

Robím to, čo milujem...po dlhých rokoch v médiách som sa vrhol na knihy a vo vydavateľstve Ikar mám všetky možnosti a príležitosti, ako si ich vychutnať naplno. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu